Pečený karfiol s kurkumou: Účinná protizápalová pochúťka
Prezradíme vám, ako táto kombinácia vplýva na vaše zdravie.
Výhody karfiolu s kurkumou
- Karfiol je bohatý na antioxidanty, minerály a vitamíny, ktoré zlepšujú zdravie srdca, funkcie mozgu a bojujú proti zápalu a rakovine.
- Kurkuma je bohatá na kurkumín, ktorý podľa výskumov bojuje proti rakovine, má antioxidačné a protizápalové vlastnosti.
Tu je recept na pečený karfiol s kurkumou:
Zloženie
- 1 karfiol
- 1 polievková lyžica olivového alebo kokosového oleja
- 1 polievková lyžica kurkumy
- Štipka rasce
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Predhrejte rúru na 200 stupňov.
- Nakrájajte karfiol na malé kúsky.
- Dajte karfiol do zapekacej misky. Pridajte olivový olej, kurkumu, rascu, korenie, soľ a premiešajte.
- Misu zakryte a pečte po dobu asi 35-40 minút.
- Karfiol odkryte a pečte ďalších 15 minút.
Prečo by ste mali jesť karfiol
Karfiol je bohatý na sulforafan, zlúčeninu síry, ktorá by podľa štúdií mohla byť účinná v boji proti rakovine. Kombinácia kurkumy a karfiolu môže znížiť riziko rakoviny prostaty.
Podľa štúdií môže sulforafan tiež zabrániť chemicky indukovanému nádoru prsníka u zvierat. Môže tak pomôcť znížiť riziko rakoviny prsníka.
Vďaka protizápalovým vlastnostiam karfiolu sa tiež zníži riziko vzniku cukrovky, srdcových ochorení a artritídy.
Karfiol tiež zvýši váš príjem minerálnych látok, vitamínov a antioxidantov. Jedna porcia karfiolu vám dá zhruba 80 percent dennej potreby vitamínu C. Je tiež výborným zdrojom draslíka, horčíka, vitamínu K, cholínu, bielkovín, vlákniny, kyseliny listovej, vitamínu B6 a fosforu.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.