• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.1.2025Meniny má Dáša
Bratislava

6 druhov zeleniny, ktoré sú zdravšie, keď sa uvaria

  • 19:58 28.10.2016
  • Bratislava
6 druhov zeleniny, ktoré sú zdravšie, keď sa uvaria

Prezradíme vám, ktoré druhy zeleniny sa oplatí mierne povariť.

Ovocie a zelenina patria medzi najzdravšie druhy potravín, ktoré by mali tvoriť veľkú časť vášho jedálnička. No mnohí sa nevedia zhodnúť na tom, či by ste ich mali prijímať iba v surovom stave, alebo aj varenom. Surová strava má svoje pre aj proti.

Štúdia zverejnená v odbornom časopise British Journal of Nutrition zistila, že ľudia, ktorí jedli striktne iba surovú stravu mali normálnu hladinu vitamínu A a beta-karoténu, ale nízke hladiny antioxidantu lykopénu. Ako uvádza časopis Scientific American vysoké hladiny lykopénu sú spojené s nižším rizikom rakoviny a srdcových infarktov. Podľa Rui Hai Liu, docenta na Cornell University, lykopén môže byť ešte silnejší antioxidant než vitamín C.

Zdá sa, že niektoré druhy zeleniny potrebujú trochu tepla na uvoľnenie ich prospešných látok. Väčšina rastlín má tvrdú bunkovú štruktúru. Ľahké varenie týchto potravín uľahčuje prelomenie hrubej bunkovej steny rastliny, takže vaše telo lepšie absorbuje živiny.

Tu je šesť potravín, ktoré sú zdravšie, keď sa ľahko povaria:

1. Špargľa

Uvarenie špargľe uľahčuje telu vstrebávanie látok, ktoré bojujú s rakovinou, ako je vitamín A, C a E a kyselina listová. Keď sa táto zelenina povarí, uvoľní viac antioxidantov, hlavne kyseliny ferulovej.

2. Mrkva

Beta-karotén je zlúčenina, ktorá dáva mrkve jej žiarivo oranžovú farbu. Telo premieňa beta-karotén na vitamín A, ktorý je životne dôležitý pre zrak, reprodukciu, rast kostí a imunitu.

Mrkva je však aj veľmi odolná zelenina. Výskumníci z University of Arkansas radia, že vyššie hladiny beta-karoténu získate, keď mrkvu uvaríte.

3. Huby

Dôkladné zahriatie húb uvoľňuje živiny, vrátane vitamínov skupiny B, bielkovín a minerálnych látok, ako aj ďalších zlúčenín, ktoré nie sú v iných potravinách.

4. Tekvica

Bolo preukázané, že varená tekvica je zdravšia. Rovnako ako mrkva, aj tekvica potrebuje trochu tepla, aby sa rozbili bunkové steny a uvoľnili živiny.

5. Špenát

Kyselina listová, vitamín C, niacín, riboflavín a draslík sa nachádzajú v surovom špenáte. Ak ho však mierne povaríte, zvýšia sa hladiny vitamínu A a E, vlákniny, zinku, tiamínu, vápnika, železa a bielkovín. To platí aj pre karotenoidy, ako je beta-karotén, luteín a zeaxantín.

6. Paradajky

Pri varení paradajok sa znižuje hladina vitamínu C, no zároveň môže telo ľahšie vstrebať lykopén. Ako už bolo spomenuté, lykopén je spojený s nižším rizikom rakoviny a srdcových infarktov. Strata trochy vitamínu C za to stojí.

Ako môžete vidieť, surová strava nie je vždy najlepšia. To však neznamená, že by ste tieto potraviny mali prestať jesť surové. Či už ich máte radi tepelne upravené alebo nie, najdôležitejšie je, že sa stravujete zdravo.

Zdroj: Info.sk, TM, cambridge.org, pubs.acs.org Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.