Vedci zborili mýtus o mrazenom ovocí a zelenine
Mrazenie je jedným z tradičných spôsobov uchovávania potravín. Má však vplyv na nutričnú hodnotu zamrazeného ovocia a zeleniny? Výsledok vás môže prekvapiť.
Každý z nás určite vie, že mrazené ovocie má menej vitamínov ako čerstvé. Je však tento mýtus pravdivý? Dr. Ali Bouzari, spolu s kolegami z Kalifornskej univerzity, priniesol štúdiu založenú na komparácií obsahu vitamínov u 8 druhov čerstvého a mrazeného ovocia a zeleniny. Medzi vybratými vzorkami bola nielen kukurica, ale aj brokolica, špenát, mrkva, hrášok, zelená fazuľka, ale jahody a čučoriedky, a teda plody, ktoré sa najčastejšie zamrazujú.
Bádanie vedcov prinieslo zaujímavé výsledky. Mrazenie malo na vybratú zeleninu a ovocie malý vplyv, dokonca u niektorých vzoriek spôsobilo mrazenie vyššie nutričné hodnoty. Príkladom je mrazená brokolica, ktorá po zamrazení obsahovala vyšší podiel riboflavínu (vitamín B) ako čerstvá. Takisto u kukurice, zelenej fazuľky a čučoriedok sa objavili vyššie hodnoty vitamínu C ako u čerstvej vzorky. Opačné výsledky však zaznamenal hrášok.
Výskumníci rovnako skúmali podiel vlákniny a minerálov ako je kalcium, železo, zinok a magnézium u vybranej vzorky zeleniny a ovocia. Výsledky však nepriniesli žiaden rozdiel u mrazených a čerstvých vzoriek.
Mrazenie môže v menšom množstve zmeniť nutričnú hodnotu ovocia zeleniny. Ale ako tvrdí Dr. Bouzari: „Veľmi to závisí na rastline, o ktorej hovoríte. Minerály ako železo sú takmer nepriestrelné a u vlákniny vôbec nezávisí, či je ohrievaná alebo mrazená.“ Vedci teda boria ďalší mýtus o potravinách, ktorému sme verili.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.