Niekto to rád horúce: vypáli vám príliš štipľavé jedlo chuťové bunky?

Štipľavosť jedla je otázkou osobnej chuti. Niekto to rád horúce. A štipľavé. A iní dokonca ešte viac. Je však možné, aby nám príliš štipľavé jedlo zničilo nenávratne chuťové bunky?
Robin Dando, jeden z popredných vedeckých odborníkov na jedlo z Cornellu, sa zaoberal otázkou, či je možné, aby príliš štipľavé jedlo mohlo spôsobiť poškodenie chuťových buniek. Vychádzal z mýtu, ktorý tvrdí, že pravidelná konzumácia štipľavého jedla vedie k poškodeniu chuťových receptorov.
Čo spôsobuje pocit pálenia?
Pikantnosť, štipľavosť je spôsobená alkaloidom, kapsaicínom, ktorý spôsobuje reakciu s chuťovými bunkami a tie vysielajú okamžitý signál do mozgu. Mozog túto reakciu chápe skutočne ako oheň na jazyku, a tak začne vytvárať reakcie, akými sú zrýchlený tep, začervenanie tváre, uvoľnenie slín.
Mýtus verzus realita
Tieto reakcie podľa mýtu môžu viesť k odumieraniu chuťových buniek. Avšak Dando s týmto tvrdením nesúhlasí. „Ľudia hovoria, že štipľavé jedlo ničí chuťové bunky. To však nie je pravda. Nejedná sa o fyzické poškodzovanie tkanív. Ide totiž len o druh simulovaných podmienok, počas ktorých by malo dôjsť k poškodeniu.“ Dando zistil, že silné pocity, ktoré vytvára štipľavé jedlo sú len obranou mozgu a nevedú k poškodeniu chuťových buniek, len k ich ochromeniu a necitlivosti na určitú dobu. Čo je určite dobrá správa pre milovníkov štipľavého.
Vytváranie tolerancie
Dando zároveň tvrdí, že pravidelnou konzumáciou štipľavých potravín, si môžeme vytvoriť tzv. znecitlivenie. „Nazývame to znecitlivenie. Jednoducho, keď sme vystavovaní konštantne niečomu, začneme si budovať toleranciu.“ Všetci nadšenci do štipľavého jedla sa tak nemusia báť o to, že by prišli svoje chuťové bunky a môžu si ho dosýta a pravidelne užívať.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.