Niekto to rád horúce: vypáli vám príliš štipľavé jedlo chuťové bunky?
Štipľavosť jedla je otázkou osobnej chuti. Niekto to rád horúce. A štipľavé. A iní dokonca ešte viac. Je však možné, aby nám príliš štipľavé jedlo zničilo nenávratne chuťové bunky?
Robin Dando, jeden z popredných vedeckých odborníkov na jedlo z Cornellu, sa zaoberal otázkou, či je možné, aby príliš štipľavé jedlo mohlo spôsobiť poškodenie chuťových buniek. Vychádzal z mýtu, ktorý tvrdí, že pravidelná konzumácia štipľavého jedla vedie k poškodeniu chuťových receptorov.
Čo spôsobuje pocit pálenia?
Pikantnosť, štipľavosť je spôsobená alkaloidom, kapsaicínom, ktorý spôsobuje reakciu s chuťovými bunkami a tie vysielajú okamžitý signál do mozgu. Mozog túto reakciu chápe skutočne ako oheň na jazyku, a tak začne vytvárať reakcie, akými sú zrýchlený tep, začervenanie tváre, uvoľnenie slín.
Mýtus verzus realita
Tieto reakcie podľa mýtu môžu viesť k odumieraniu chuťových buniek. Avšak Dando s týmto tvrdením nesúhlasí. „Ľudia hovoria, že štipľavé jedlo ničí chuťové bunky. To však nie je pravda. Nejedná sa o fyzické poškodzovanie tkanív. Ide totiž len o druh simulovaných podmienok, počas ktorých by malo dôjsť k poškodeniu.“ Dando zistil, že silné pocity, ktoré vytvára štipľavé jedlo sú len obranou mozgu a nevedú k poškodeniu chuťových buniek, len k ich ochromeniu a necitlivosti na určitú dobu. Čo je určite dobrá správa pre milovníkov štipľavého.
Vytváranie tolerancie
Dando zároveň tvrdí, že pravidelnou konzumáciou štipľavých potravín, si môžeme vytvoriť tzv. znecitlivenie. „Nazývame to znecitlivenie. Jednoducho, keď sme vystavovaní konštantne niečomu, začneme si budovať toleranciu.“ Všetci nadšenci do štipľavého jedla sa tak nemusia báť o to, že by prišli svoje chuťové bunky a môžu si ho dosýta a pravidelne užívať.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.