Cukor: 4 duševné ochorenia, za ktoré je zodpovedný
Prečítajte si, ktoré mentálne ochorenia môžu byť spôsobené konzumáciou veľkého množstva cukru.
Väčšina ľudí vie, že jedenie dezertov, nezdravého jedla a sladených nápojov vedie k obezite a k cukrovke. Omnoho menej pozornosti sa však venuje faktu, ako cukor vplýva na mentálne zdravie. Cukor totiž môže nielen ovplyvňovať naše telo, ale môže viesť k vzniku mentálnych ochorení a ovplyvneniu kognitívnych funkcií.
1.Depresia
Vysoká hladina cukru v krvi sa nepodpisuje len na symptómoch spojených s poruchami nálady. Výskumy potvrdzujú, že veľká konzumácia cukru zvyšuje šancu na vytvorenie depresie, dokonca môže viesť k schizofrénií. Tento fakt potvrdzuje aj údaj o tom, že väčšina krajín, ktorá vykazuje zvýšený príjem cukru u svojich obyvateľov, má takisto alarmujúce množstvo obyvateľov s depresiou.
2.Závislosť
Nielen zväčšujúce sa telo je evidentným dôkazom sily závislosti, ktorú dokáže vytvoriť cukor. Cukor totiž funguje rovnako ako drogy- v mozgu vytvára reakciu, ktorá podporuje tvorbu dopamínu a ten aktívne vplýva na funkcie mozgu. V štúdií Yalovej univerzity sa dokázalo, že jeden pohár milkshaku vytvára rovnaké reakcie v mozgu ako užitie dávky kokaínu.
Čítajte: Triky s cukrom
3.Úzkosť
Zvýšený príjem cukru môže viesť k symptómom ako rozmazané videnie, únava, sťaženému mysleniu, ktoré sa často javia ako prejavy stresu, panického záchvatu, či strachu. Okrem týchto prejavov môže dochádzať k triaške a napätiu vo svaloch, ktoré zvyšujú úzkosť.
Štúdie potvrdili, že diéta s vysokým príjmom cukru môže viesť k úzkosti a vylúčením vysokého príjmu cukru z potravy dochádza len k zmierneniu prejavov úzkosti a zvýšeniu energie u jedinca.
4.Učenie a pamäť
Cukor ovplyvňuje aj kognitívne funkcie ako je učenie a pamäť. Štúdia Kalifornskej univerzity poskytla výskum, v ktorom potkany, ktoré 6 týždňov konzumovali roztok fruktózy, úplne zabudli na cestu von z bludiska, pričom tie ktoré konzumovali okrem fruktózy aj omega-3 mastné kyseliny, dokázali cestu z bludiska nájsť rýchlejšie. Cukor teda vedie k inzulínovej rezistencii, ktorá ničí komunikáciu medzi mozgovými bunkami a ovplyvňuje pamäť a učenie.
Rakovina hrubého čreva je na vzostupe. Lekárka za tým vidí tieto bežné zložky
Lekárka si myslí, že za nárast prípadov rakoviny hrubého čreva môžu byť zodpovedné určité zložky v potravinách.
10 tipov kardiológa, ako sa vyhnúť infarktu pred 60-tkou
Infarkt čoraz častejšie postihuje mladých ľudí. Ak sa mu chcete vyhnúť, dodržiavajte 10 odporúčaní odborníka na zdravie srdca.
Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci
Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.
Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina
Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.
Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu
Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.