Prečo hranolčeky chutia tak zle, keď sú studené?
- 20:20 23.11.2016
- USA
Americkí vedci sa zamerali na to, prečo studené hranolčeky nie sú tak chutné ako čerstvé.
Teplé, zlaté a chrumkavé hranolčeky- tak znie ich lepšia verzia, ktorej je ťažko odolať. Prečo sú však studené hranolky tak nechutné?
Matt Hartins, asistent na oddelení chémie na Washingtonskej univerzite tvrdí, že počiatkom zmeny chuti u hranolčekov, je zmena textúry vytvorená ochladzovaním. Táto zmena je spôsobená chemickým zložením zemiaku, ktorý tvorí hlavne škrob.
A práve škrob je zodpovedný za nechutné hranolčeky. Škrob v zemiaku tvoria malé kryštálové sféry, ktoré sa pri vysokej teplote zapĺňajú vodou a napučia. Počas chladnutia hranoliek, voda opúšťa sféry a hranolček stráca svoj nafúknutý tvar. Voda sa zoskupuje na krustu hranolčeka a spôsobuje, že hranolček prestáva byť chrumkavý.
Hartings však tvrdí, že na hranolčeku sa v prvom rade podieľa jeho vôňa, ktorá sa počas jeho chladnutia stráca. A bez typickej vône hranolčekov, sa strácajú aj chute na ne.
VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh
Pes precestoval pol sveta, aby sa nakoniec zoznámil so snehom.
Nechty na nohách si mnohí strihajú nesprávne. Toto je najlepší spôsob
Ak nechcete, aby vám nechty zarastali, mali by ste zvoliť správnu techniku strihania.
Ako sa starať o smartfón v zime: Takto sa vyhnete vybíjaniu a poškodeniu
Toto sú štyri veci, ktoré by mali používatelia smartfónov robiť v chladnom počasí.
Experti varujú: Takto umývačku nezapínajte, prídete o peniaze
Porovnávací portál zisťoval, ktorý program na umývačke riadu je najmenej efektívny z hľadiska šetrenia času a peňazí.
Vysoké účty za elektrinu? 3 chyby, ktorým sa musíte vyhnúť
Ak vás večne trápi vysoká spotreba elektrickej energie v domácnosti, na vine môžu byť traja „žrúti“ elektriny.