• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.1.2025Meniny má Dáša
Bratislava

8 dobrých dôvodov, prečo by ste mali každý deň jesť kivi

  • 18:15 01.12.2016
  • Bratislava
8 dobrých dôvodov, prečo by ste mali každý deň jesť kivi

Prezradíme vám, prečo by ste nemali na toto ovocie zabúdať.

Štúdia Ruthgersovej univerzity tvrdí, že kivi je najvýživnejším ovocím na svete. Obsahuje vysoké množstvo antioxidantov, flavonoidy a fytonutrienty.

Nutričné ​​hodnoty kivi

Kivi poskytuje vlákninu, kyselinu listovú, vitamín C, vitamín E, vápnik, chróm, meď, železo, horčík, draslík a zinok.

8 dôvodov, prečo by ste mali jesť kivi každý deň

Rakovina

Kivi je bohatým zdrojom antioxidantov, fytonutrientov a flavonoidov, ktoré sú veľmi prínosné pre ochranu pred rakovinou. Môže pomôcť pri liečbe rakoviny pečene, rakoviny prsníka, rakoviny žalúdka a rakoviny pľúc. Výťažky z tohto ovocia inhibujú proliferáciu rakovinových buniek a chránia endogénne poškodenie DNA.

Lepší zrak

Kivi obsahuje karotén a vitamín C, ktorý chráni pred voľnými radikálmi a oxidačným stresom. Vo výskume sa zistilo, že konzumácia ovocia kivi zabraňuje postupnej strate videnia.

Prevencia cukrovky

Kivi má nízky glykemický index, ktorý je vhodný pre ľudí s diabetom. Štúdia extraktu z kivi preukázala, že pomáha pri regulácii adipogenezy, ktorá je rozhodujúca pre prevenciu cukrovky.

Imunitný systém

Vitamín C a antioxidanty poskytujú ochranu buniek pred voľnými radikálmi. Niektoré štúdie tiež ukázali, že pravidelná konzumácia kivi posilňuje imunitný systém.

Stres a depresia

Kivi obsahuje inositol, ktorý pomáha pri znižovaní úzkosti, zmierňuje stres a depresiu.

Posilnenie kostí

Kivi obsahuje množstvo vápnika, draslíka, vitamínu K a horčíka. Tieto živiny sú nevyhnutné pre vývoj kostí.

Strata váhy

Nízky glykemický index a vysoký obsah vlákniny v kivi bráni rapídnemu nárastu inzulínu na rozdiel od iných druhov ovocia s vysokým obsahom cukru. Zabraňuje tak ukladaniu tuku, a pomáha znížiť hmotnosť.

Ochrana DNA

Poškodenie DNA je jednou z hlavných príčin rakoviny. Kivi je bohaté na antioxidanty, ktoré pomáhajú pri prevencii oxidačného poškodenia buniek DNA. Táto vlastnosť kivi tak môže zabrániť rakovine.

Zdroj: Info.sk, TM, stylecraze.com, wiki-fitness.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.