Psoriáza a strava: 12 (ne)vhodných potravín
Aká strava je najvhodnejšia pre ľudí trpiacich týmto ochorením?
Psoriáza je vážne ochorenie kože, ktoré postihnutým ľuďom spôsobuje viaceré problémy. Ide o autoimunitné ochorenie, ľudovo nazývané aj lupienka, ktoré sa prejavuje ako chronické zápalové ochorenie kože. Problémom nie je len samotná liečba, ale takisto potreba ovládať, ktoré vplyvy majú väčšiu tendenciu podporovať šírenie tejto choroby, nevynímajúc jedlo. Aká je teda najvhodnejšia strava pre ľudí trpiacich týmto ochorením?
Odborníci na výživu odporúčajú zdravú a vyváženú stravu, ktorá neznižuje len nepríjemné príznaky psoriázy, ale takisto vedie k zníženiu rizika srdcových ochorení, cukrovky, či mŕtvice. Zaujímavým faktom je, že práve posledné 3 spomenuté ochorenia sa veľmi často objavujú práve u ľudí so psoriázou.
Podľa hovorkyne Academy of Nutrition and Dietetics, Heather Mangieri, základom zdravej diéty sú bielkoviny, strava s nízkym obsahom tuku, zelenina, ovocie a celozrnné obilniny.
Ryby a morské plody
Vhodné: Omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú obsiahnuté v makrelách, lososovi, sardinkách a tuniaku sú základom zdravej stravy a zdravého srdca. Oleje v rybách sa podieľajú na znižovaní pôsobenia tvorených zápalov v tele a pomáhajú imunitnému systému. Keďže sa psoriáza spája s vyšším rizikom srdcového infarktu a mozgovej mŕtvice, je vhodné konzumovať ryby aspoň 2-krát do týždňa.
Mrkva a tekvica
Vhodné: “Diéta s veľkým objemom ovocia a zeleniny má takisto protizápalový účinok,” hovorí Mangieri, ktorá je takisto uznávanou dietologičkou v Pittsburghu. Aj keď neexistujú priame dôkazy o prepojení ovocia, zeleniny a psoriázy, psoriáza je zápalové ochorenie, preto je uvedený argument logický. Najlepšími protizápalovými bojovníkmi sú mrkva, tekvica, sladké zemiaky, špenát, kel a brokolica.
Rajčiny
Nevhodné: Rajčiny, zemiaky, paprika patria medzi zeleninu, ktorá dráždi organizmus mnohých ľudí so psoriázou. Tento faktor závisí od človeka, je však potrebné odsledovať si reakciu vlastného tela na požitú potravinu. Pokiaľ niektorá potravina spôsobí zhoršenie stavu pokožky, je potrebné ju ihneď vylúčiť z jedálnička!
Prečítajte si: 8 tipov ako liečiť psoriázu
Celozrnné obilniny
Vhodné: Chlieb,cestoviny, ovsené vločky, ale aj hnedá ryža sú zložkou zdravej stravy. Celozrnné potraviny môžu mať rovnako ako ovocie a zelenia protizápalové účinky, a takisto majú vysoký obsah vlákniny, ktoré má takisto podiel na znižovaní zápalov a rovnako reguluje hladinu cukru v krvi. Takisto aj strukoviny ako fazuľa alebo šošovica obsahujú kvalitné antioxidanty a vlákninu, takže ich môžte smelo zaradiť do jedálnička.
Alkohol
Nevhodné: Pitie alkoholu môže nielenže ovplyvňovať účinok liekov, dokonca v kombinácií s niektorými liekmi na psoriázu môže byť nebezpečný. Pokiaľ ste svoje ochorenie nekonzultovali s odborníkom obmedzte príjem alkoholu a sledujte, aký vplyv to má na jeho priebeh.
Chudé mäso
Vhodné:Pokiaľ chcete konzumovať mäso, skúste preferovať biele ako je kuracie, či morčacie. Niektorí ľudia so psoriázou tvrdia, že za zlepšenie svojho stavu vďačia vylúčeniu červeného mäsa z jedálnička. Mastnejšie červené mäso bolo aj v minulosti spájané s vyšším rizikom podpory zápalov v tele. Skúste teda preferovať biele a červené vylúčiť alebo obmedziť.
Rafinovaný cukor
Nevhodné: Cukor ako taký dokáže vo vysokých dávkach spôsobovať škody na zdraví a samozrejme podpisuje sa aj na ľuďoch so psoriázou. Nadmerný príjem cukru podporuje zápaly, naberanie hmotnosti a obezita ako taká sa spája s vysokým percentom pacientov so psoriázou. Pokiaľ trpíte psoriázou je potrebné si uvedomiť, že cukor je pridaný do širokej škály balených potravín.
Smažené jedlo
Nevhodné: Priznajme si to, neexistuje žiaden dôvod, prečo by bolo dobré pre človeka smažené jedlo, teda okrem chuti. Ľudia so psoriázou by sa mali vyprážanému jedlu vyhýbať nielen v rýchlom občerstvení, ale aj doma. Tieto potraviny podporujú zápalové procesy v tele, podieľajú sa na vyššom riziku srdcových chorôb a rade ďalších zdravotných komplikácií.
Lepok
Nevhodné: Mnoho ľudí so psoriázou potvrdilo, že práve vylúčenie lepku zo stravy pomáha zlepšiť prejavy tohto ochorenia. Problém však zostáva v finančnej záťaži tohto riešenia. Úplne vylúčenie lepku zo stravy totiž nie je najlacnejšou záležitosťou.
Orechy a avokádo
Vhodné: “Dobré” tuky v orechoch, rastlinných olejoch, sójovom oleji, vlašských orechoch, ľanovom semene a rybách sú správnou cestou ako dosiahnuť vyvážený jedálniček.
Mliečne výrobky
Niektorí ľudia so psoriázou vyhlasujú, že vylúčenie mliečnych výrobkov z jedálnička im zlepšilo symptómy tohto ochorenia. Je potrebné opäť otestovať, či patríte medzi tých šťastných, ktorým mliečne výrobky nezhoršujú symptómy alebo nie. Náhradou za mlieko sa vám môže stať sójové mlieko.
Čučoriedky
Protizápalové účinky čučoriedok sú všeobecne známe. Takisto však obsahujú vysoký obsah vitamínu C, mangánu a vlákniny a nízky podiel tuku. Podobné protizápalové vlastnosti má ovocie ako mango, jahody a figy, a teda sú ďalšou možnosťou ako potlačiť zápalové procesy v tele.
Neexistuje však žiaden presvedčivý vedecký dôkaz o tom, ktoré konkrétne potraviny majú priamy vplyv na psoriázu. Psoriáza je však zápalové ochorenie kože, a teda podľa odborníkov by sa s ním malo bojovať ako pri iných zápalových ochoreniach. Existujú dôkazy o tom, že nepríjemné príznaky psoriázy sú posilnené hlavne pri strate váhy a ďalších ochoreniach, podľa ktorých odborníci vyvodili uvedené závery.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.