Zdravie a syr: 8 prekvapujúcich zdravotných benefitov syru
Viete aké benefity skutočne pre nás syr má?
Syr je pochúťkou, ktorú si dopraje každý. Jeho rôzne druhy, chute a vône z neho robia jednu z najžiadanejších kulinárskych surovín. Všeobecne vieme, že syr je zdravý a dobrý pre naše telo, ale viete presne aké benefity skutočne pre nás má?
Karen Ansel, spoluautorka kníh o zdravej strave (Healthy in a Hurry: Simple, Wholesome Recipes for Every Meal of the Day) predstavila 8 benefitov jedenia syra pre naše zdravie.
1. Udržuje štíhlu líniu
“Syr môže človeku pomáhať zostať štíhlym vďaka substancií nazývanej butyrát, ktorá sa nachádza vo väčšine syrov,” hovorí Anselová. Parmezán, gouda, čedar obsahujú najvyššie hodnoty tejto látky. “Štúdie naznačujú, že pomáha nakopnúť metabolizmus. Tieto syry zároveň podporujú baktérie v našich črevách, ktoré vytvárajú viac butyrátu, čo je dvojitá výhra.”
2. Prevencia pred rakovinou
Ako tvrdí Anselová, jedna štúdia objavila fakt, že butyrát v syre môže chrániť naše telo pred rakovinou hrubého čreva prostredníctvom toho, že látka podporuje bunky hrubého čreva.
Čítajte: Bryndza je pokladom Slovenska
3. Budovanie svalovej hmoty
Pokiaľ chcete budovať svaly, syr je tou správnou voľbou vo vašom jedálničku. Proteín je totiž tvorený z amino kyselín, ktoré sú základným kameňom svalov. Riccota je podľa Anselovej tým najlepším možným riešením.
4. Podpora kostí
Pokiaľ chcete silný dôkaz o tom , prečo zaradiť parmezán a čedar do svojho jedálnička, tu je. “Pokiaľ je vyrobený z mlieka, syr je plný kalcia, ktoré pomáha udržiavať vaše kosti silné ,” tvrdí Anselová. Podľa odborníčky na zdravú výživu, desiata s 30 gramami parmezánu môže zabezpečiť nášmu organizmu 336 miligramov kalcia a pri čedare sa hodnota približuje 216 miligramom. Denná dávka pre dospelého muža sa pritom pohybuje v číslach 1000 miligramov kalcia denne.
5. Zdravšie zuby
Fosfor a kalcium obsiahnuté v syre udržujú v dobrom stave okrem kostí aj naše zuby. Tieto dva minerály prirodzene bojujú proti kyseline mliečnej, ktorá je prítomná v našich ústach a bránia tomu, aby poškodzovala zubnú sklovinu. A samozrejme zdravá zubná sklovina zabraňuje tvorbe kazov, či iných problémov so zubmi.
6. Prevencia pred cukrovkou
Syr dokáže podľa Anselovej chrániť človeka pred vytvorením cukrovky 2. typu vďaka butyrátu, ktorý v sebe obsahuje. Odvoláva sa na to, že aj keď štúdie v tomto bode ešte len začínajú svoje bádanie, časopis Diabetes vydal správu o tom, že myši, ktoré prijímali krmivo s prídavkom butyrátu, mali hladinu inzulínu nižšie ako myši, ktoré prijímali regulárne krmivo. Preto odborníci predpokladajú, že butyrát môže telu pomáhať regulovať hladinu cukru v krvi.
7. Zdravý doplnok stravy
Syry môžu byť zdravým doplnkom, čo vychádza aj z faktu, že mnoho druhov má málo tuku a kalórií. Anselová odporúča hlavne syr feta, ktorý obsahuje 6 gramov tuku a 70 kalórií na 30 gramov. Ďalšou dobrou voľbou je mozzarella, či švajčiarsky syr.
8. Intolerancia laktózy nemusí byť problém
Pokiaľ máte problémy s laktózou, vždy si môžte dopriať syr, keďže naturálne druhy syrov sa počas výroby a procesu starnutia zbavujú takmer všetkej laktózy, ktorej obsah je v nich skutočne zanedbateľný.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.