Zdravie a syr: 8 prekvapujúcich zdravotných benefitov syru

Viete aké benefity skutočne pre nás syr má?
Syr je pochúťkou, ktorú si dopraje každý. Jeho rôzne druhy, chute a vône z neho robia jednu z najžiadanejších kulinárskych surovín. Všeobecne vieme, že syr je zdravý a dobrý pre naše telo, ale viete presne aké benefity skutočne pre nás má?
Karen Ansel, spoluautorka kníh o zdravej strave (Healthy in a Hurry: Simple, Wholesome Recipes for Every Meal of the Day) predstavila 8 benefitov jedenia syra pre naše zdravie.
1. Udržuje štíhlu líniu
“Syr môže človeku pomáhať zostať štíhlym vďaka substancií nazývanej butyrát, ktorá sa nachádza vo väčšine syrov,” hovorí Anselová. Parmezán, gouda, čedar obsahujú najvyššie hodnoty tejto látky. “Štúdie naznačujú, že pomáha nakopnúť metabolizmus. Tieto syry zároveň podporujú baktérie v našich črevách, ktoré vytvárajú viac butyrátu, čo je dvojitá výhra.”
2. Prevencia pred rakovinou
Ako tvrdí Anselová, jedna štúdia objavila fakt, že butyrát v syre môže chrániť naše telo pred rakovinou hrubého čreva prostredníctvom toho, že látka podporuje bunky hrubého čreva.
Čítajte: Bryndza je pokladom Slovenska
3. Budovanie svalovej hmoty
Pokiaľ chcete budovať svaly, syr je tou správnou voľbou vo vašom jedálničku. Proteín je totiž tvorený z amino kyselín, ktoré sú základným kameňom svalov. Riccota je podľa Anselovej tým najlepším možným riešením.
4. Podpora kostí
Pokiaľ chcete silný dôkaz o tom , prečo zaradiť parmezán a čedar do svojho jedálnička, tu je. “Pokiaľ je vyrobený z mlieka, syr je plný kalcia, ktoré pomáha udržiavať vaše kosti silné ,” tvrdí Anselová. Podľa odborníčky na zdravú výživu, desiata s 30 gramami parmezánu môže zabezpečiť nášmu organizmu 336 miligramov kalcia a pri čedare sa hodnota približuje 216 miligramom. Denná dávka pre dospelého muža sa pritom pohybuje v číslach 1000 miligramov kalcia denne.
5. Zdravšie zuby
Fosfor a kalcium obsiahnuté v syre udržujú v dobrom stave okrem kostí aj naše zuby. Tieto dva minerály prirodzene bojujú proti kyseline mliečnej, ktorá je prítomná v našich ústach a bránia tomu, aby poškodzovala zubnú sklovinu. A samozrejme zdravá zubná sklovina zabraňuje tvorbe kazov, či iných problémov so zubmi.
6. Prevencia pred cukrovkou
Syr dokáže podľa Anselovej chrániť človeka pred vytvorením cukrovky 2. typu vďaka butyrátu, ktorý v sebe obsahuje. Odvoláva sa na to, že aj keď štúdie v tomto bode ešte len začínajú svoje bádanie, časopis Diabetes vydal správu o tom, že myši, ktoré prijímali krmivo s prídavkom butyrátu, mali hladinu inzulínu nižšie ako myši, ktoré prijímali regulárne krmivo. Preto odborníci predpokladajú, že butyrát môže telu pomáhať regulovať hladinu cukru v krvi.
7. Zdravý doplnok stravy
Syry môžu byť zdravým doplnkom, čo vychádza aj z faktu, že mnoho druhov má málo tuku a kalórií. Anselová odporúča hlavne syr feta, ktorý obsahuje 6 gramov tuku a 70 kalórií na 30 gramov. Ďalšou dobrou voľbou je mozzarella, či švajčiarsky syr.
8. Intolerancia laktózy nemusí byť problém
Pokiaľ máte problémy s laktózou, vždy si môžte dopriať syr, keďže naturálne druhy syrov sa počas výroby a procesu starnutia zbavujú takmer všetkej laktózy, ktorej obsah je v nich skutočne zanedbateľný.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.