Vitamín C v potravinách: Ktoré potraviny obsahujú viac C ako pomaranče?
Sezóna chrípky a prechladnutia je stále medzi nami. Vitamín C a pomaranče sa odjakživa spájali s prevenciou pred týmito nepríjemnými chorobami. Existujú však potraviny, ktoré majú vyšší podiel vitamínu C ako pomaranče.
Pokiaľ začínate deň s pohárom pomarančového džúsu, má to samozrejme istý efekt. Niektoré štúdie poukazujú na fakt, že konzumácia vitamínu C síce nemôže zabrániť prechladnutiu, ale látka slúži na skrátenie a zmiernenie doby choroby a jej príznakov. Ale jedno je isté. Aj keď má pomaranč povesť najväčšieho nositeľa vitamínu C, nie je to úplná pravda. Existuje totiž 12 potravín, ktoré obsahujú väčší podiel vitamínu C ako pomaranč, ktorý v skutočnosti obsahuje len 69,7 mg vitamínu C.
1. Chili papričky
Pol šálky nasekanej papričky dodáva telu 107.8 mg vitamínu C. Výskumníci z University of Buffalo zistili, že kapsaicín obsiahnutý v papričkách dokonca zmierňuje bolesti kĺbov a svalov.
Prečítajte si: Chrípka a prechladnutie: Ako ich rozoznať a účinne liečiť
2. Červená paprika
Šálka nakrájanej červenej papriky obsahuje 3-krát viac vitamínu C ako pomaranč. V tomto množstve sa totiž nachádza 190 mg vitamínu C. Červená paprika zároveň obsahuje vitamín A, ktorý podporuje zdravie našich očí.
3. Zelená paprika
Šálka nakrájanej zelenej papriky síce obsahuje menej vitamínu C ako červená paprika (120 mg), avšak táto dávka predstavuje 200% z odporúčanej dennej dávky vitamínu C pre človeka. Zelená paprika okrem vitamínu C obsahuje veľký zdroj vlákniny, ktorý sa podieľa na správnej činnosti čriev.
4. Kel
Okrem dvojnásobku odporúčanej dennej dávky vitamínu A a sedemnásobku odporúčanej dennej dávky vitamínu K, jeden pohár kelu obsahuje 80,4 mg vitamínu C. Kel okrem týchto vitamínov obsahuje značnú dávku minerálov a mastných kyselín.
Čítajte: Ako si vyrobiť vitamín C
5. Brokolica
Brokolica obsahuje 132 mg vitamínu C a jej kalórie na porciu sú absolútne nízke (len 30 kalórií). Mnoho výskumov brokolicu zaraďuje do jedálnička, ktorý speje v prevencií voči rakovine.
6. Papája
Výskumy poukazujú nato, že jedenie papáje môže slúžiť k rýchlejšiemu prečisteniu nosových dutín, rozžiari pokožku a posilní kosti. Jeden pohár obsahuje až 88,3 mg vitamínu C.
7. Jahody
Šálka tohto superovocia obsahuje 84.7 mg vitamínu C, plus zdravé dávky kyseliny listovej. A ďalšia výhoda jahôd? Dokážu bieliť zuby.
8. Karfiol
Karfiol, či už vyprážaný, parený alebo vo forme kaše. Karfiol stále obsahuje 127.7 mg vitamínu C, 5 g vlákniny a 5 g bielkovín len v malej hlávke, ktorú zjete.
9. Ružičková kapusta
Ružičková kapusta sa spája s prevenciou rakoviny, obsahuje vysoký podiel vlákniny, nehovoriac o 74,8 mg vitamínu C. Pokiaľ vám ružičková kapusta nechutí kvôli horkej chuti, zjemníte ju, keď ju opražíte.
10. Ananás
Okrem dávky 78,9 mg vitamínu C, ananás obsahuje aj bromelaín, tráviaci enzým, ktorý pomáha v trávení jedla a znižuje nadúvanie. Bromelaín pôsobí ako prírodná protizápalová látka, ktorá dokáže po ťažkom cvičení pomôcť v rýchlejšej regenerácií svalov.
11. Mango
S chuťou tropického raja nám pre naše telo mango prináša až 122.3 mg vitamínu C. Mango je zároveň skvelým zdrojom vitamínu A, ktorý s C tvorí kľúčovú rolu našej imunity a zdravia našich očí.
12. Kivi
Jedna porcia kivi (asi 2 plody) obsahuje až 137.2 mg vitamínu C. Toto ovocie je zároveň je bohaté na draslík a meď.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.