9 dôvodov, prečo si dopriať každý deň pistácie

Aj keď je cena pistácií vysoká, existujú dobré dôvody, prečo si ich dopriať.
Pistácie sú pravdepodobne najstaršie orechy na svete, pestovali sa totiž na území Iraku a Iránu už 6000 pred Kristom. Dokonca aj ľudia staroveku verili v ich zdravotné a liečivé účinky.
A nemýlili sa. Pistácie totiž obsahujú vitamín A, C, E, B6 spolu s látkami ako niacín, riboflavín, tiamín, kyselinu listovú, minerály ako magnézium, mangán, fosfor, železo, meď, kalcium, selén, zinok a okrem nich sodík, draslík a betakarotén.
S týmto zložením preto nie je prekvapením, že pistácie majú pre naše telo nesmierne zdravotné benefity.
1. Úprava hladiny hemoglobínu, krvného tlaku a krvného obehu
Vitamín B6 v pistáciách pomáha v tvorbe hemoglobínu, ktorý ma na starosti rozvoz kyslíku po tele. Takže pokiaľ trpíte nízkym tlakom, doprajte si túto pochúťku.
Obsah sodíka a draslíka sa zároveň podieľa na regulácií krvného tlaku, čo je len ďalším krokom k zdravému srdcu.
Veľa štúdií zároveň potvrdilo, že ich konzumácia pomáha pri úprave krvného toku.
2. Zdravé srdce
Tento benefit pistácií je zrejme najväčší. Mnoho výskumov dokazuje, že pistácie sú najlepšou voľbou z orechov, ktoré podporujú srdce. Antioxidanty, mastné kyseliny s apodieľajú na jeho podpore a to nehovoriach o efektoch, ktoré súvisia s úpravou krvného tlaku a hladiny cholesterolu v krvi.
3. Podpora imunity a znižovanie tvorby zápalov v tele
Prirodzený spôsob ako nakopnúť svoj imunitný systém je zaradiť pistácie do svojho jedálnička. Tento fakt vyplýva z toho, že pistácie obsahujú vysoký obsah antioxidantov, ktoré pomáhajú vyplavovať z tela voľné radikály.
Pistácie zároveň obsahujú látky (vitamín A a E), ktoré pôsobia protizápalovo a tým chránia vaše telo pred bolesťou zo vzniknutých zápalov v tele.
4. Podpora trávenia a boj s obezitou
6 z 10 ľudí má neuspokojivé trávenie, čo vyplýva z ich nezdravých stravovacích návykov. To, že pistácie obsahujú vysoký podiel vlákniny a žiadne kalórie je zázračný fakt nielen na zlepšenie trávenia. Zvýšený príjem vlákniny zároveň pomáha človeku v boji s obezitou, rovnako ako v procese chudnutia.
Pozrite si: Ako jednoducho otvoriť pistácie
5. Prevencia pred cukrovkou a kontrola cukru v krvi
Vysoký podiel fosforu v pistáciách je prirodzeným spôsobom ako svoje telo chrániť pred cukrovkou 2. typu. Zároveň reguluje glukózu v krvi.
6. Prevencia pred rakovinou
Eliminovanie toxínov cez antioxidanty je ďalším skvelým benefitom pistácií. Tento faktor sa podieľa na prevencií pred rakovinou a to len prostredníctvom zaradenia pistácií do jedálnička.
7. Ochrana pokožky
Vysoký podiel vitamínu E sa využíva v mnohých domácich receptoch pre suchú pokožku. Vysoký podiel vitamínu B6 zároveň pomáha v boji proti rôznym infekciám pokožky na základe toho, že podporuje tvorbu hemoglobínu a červených krviniek v tele. Tieto faktory vedú k tomu, že aj senzitívna pokožka pri pravidelnej konzumácií pistácií môže byť chránená pred opakovanými infekciami.
8. Redukovanie vypadávania vlasov
Na rozdiel od väčšiny benefitov, ktoré uvádzame, je tento hlavne pre krásu. Deficit biotínu spôsobuje vypadávanie vlasov. Ako potvrdili mnohé štúdie konzumácia pistácií vedie k zastaveniu vypadávania vlasov, keďže pistácie prirodzene obsahujú biotín.
9. Predchádzanie znakom starnutia
Vrásky a hlbšie ryhy v tvári sú najznámejším znakom starnutia. Vysoký podiel vitamínu E v pistáciách sa podieľa na redukcií týchto nedokonalostí tváre.
Je jedno v akej podobe si pistácie doprajete, dôležité ostáva, aby ste všímali ich kvalitu. Pistácie musia byť zelené a nesmú voňať zatuchnuto. Dúfame, že sme vám dali dobré dôvody prečo zahrnúť pistácie do svojho jedálnička.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.