• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.1.2025Meniny má Dáša
Bratislava

Najhoršie a najlepšie objavy o zdraví z roku 2016

  • 20:18 28.12.2016
  • Bratislava
Najhoršie a najlepšie objavy o zdraví z roku 2016

Rok 2016 nám priniesol mnohé objavy. Predstavíme vám 4 najlepšie a najhoršie objavy o zdraví z roku 2016.

Prinášame vám 4 prekvapivé závery o zdraví vedcov z roku 2016.

1. BMI nemôže byť používané ako indikátor zdravia.

BMI alebo Body Mass Index vyjadruje pomer kilogramov a výšky a človeka. Tento systém sa v súčasnosti využíva na určenie zdravej hmotnosti pre človeka, avšak nová štúdia tvrdí opak. Janet Tomiyama, popredná autorka štúdie tvrdí, že na základe kardiometabolických zdravotných dát, BMI určilo nesprávnu váhu až 75 miliónom Američanov. Štúdia teda spochybňuje BMI a to na základe meraných faktorov ako je krvný tlak, výška cholesterolu, glukózy, inzulínu a triglyceridov.

Pozrite si: Ako si vyrobiť maslo

2. Maslo nie je tak škodlivé ako cukor.

Posledné roky navrátili na trh opätovne tuky. Magazín Time publikoval článok o tom, prečo je maslo “lepšie ako cukor, horšie ako olivový olej”. Článok je však v skutočnosti o tom, ako vedci v roku 1960 boli uplatení cukrárenským priemyslom k tomu, aby zo zvyšujúceho sa množstva ochorení spojených so srdcom obvinili nasýtené tuky, ako aj maslo a odviedli verejnú mienku od spojenia srdcových chorôb a cukru. V súčasnosti varuje American Heart Association pred zvýšeným zdravotným rizikom pri zavední jedálnička s vysokým príjmom cukru, keďže práve ten vedie k zvýšeniu úmrtí v dôsledku ochorení srdca.

3. Šťava z brusníc nepomáha liečiť infekcie močových ciest.

Aj keď brusnice sa zapísali do našich vedomí ako čarovná bobuľa, ktorá dokáže pomôcť pri liečení infekcií močových ciest, nie je tomu celkom tak. Brusnice totiž skutočne obsahujú látky, ktoré bojujú proti bakteriálnym infekciám močového mechúra, avšak šťava z nich neobsahuje dostatočné množstvo týchto látok. Pokiaľ by človek chcel skutočne redukovať pôsobenie bakteriálnej infekcie mechúra, musel by denne vypiť skoro liter tejto šťavy.

4. Pravidlo 5 sekúnd je neplatné.

Pokiaľ veríte v to, že jedlo, ktoré padne na zem a stihnete ho zdvihnúť do pár sekúnd, je stále bezpečné, mýlite sa. Vedci z Rutgers University testovali ako sa baktérie šíria na rôznych druhoch jedla z rôznych druhov podláh od 1 až po 300 sekúnd. Vedci vyvrátili pravidlo 5 sekúnd, pretože to, ako rýchlo sa na jedlo naviažu baktérie nezávisí od času pobytu jedla na zemi, ale od samotného jedla a jeho konzistencie, a takisto ako aj od druhu podlahy. Vedci napríklad zistili, že hladká, klzká podlaha ľahšie prenáša väčšie množstvo baktérií ako hustý koberec. A takisto jedlo s vláčnejšou konzistenciou prenáša baktérie okamžite.

Zdroj: info.sk, NJ, foxnews.com Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.