• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 26.2.2025Meniny má Viktor
Bratislava

Slovenskí vedci potvrdili, že tmavá čokoláda znižuje vysoký krvný tlak

  • 17:00 28.12.2016
  • Bratislava
Slovenskí vedci potvrdili, že tmavá čokoláda znižuje vysoký krvný tlak

Slovenskí vedci potvrdili pozitívne účinky tmavej čokolády.

Tmavá čokoláda priaznivo pôsobí na krvný tlak, zlepšuje kognitívne schopnosti u starých ľudí a pohyb u ľudí s ochorením periférnych ciev. Môže za to bohatý výskyt flavanolov v kakaových bôboch a vo výrobkoch z nich. Potvrdil to výskum Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV v spolupráci s Lekárskou fakultou UK v Bratislave.

Flavanoly sú veľká skupina látok prirodzene sa vyskytujúcich v rastlinách so širokým spektrom účinkov na živý organizmus. „Náš výskum ukázal, že pozitívne účinky kakaa do veľkej miery súvisia s obsahom látky - epikatechínu, ktorý sa v kakau nachádza vo veľkom množstve. Okrem kakaa sa nachádza v menšej miere aj v jablkách a inom ovocí, zelenom čaji a červenom víne, a tiež v iných potravinách a nápojoch,“ hovorí Iveta Bernátová z Ústavu normálnej a patologickej fyziológie SAV.

Vedci počas výskumu zistili, že epikatechín dokázal vysoký tlak u potkanov znížiť až na normálne hodnoty. V prípade potkanov, ktorých obaja rodičia mali hypertenziu, zase výrazne spomaľoval zvyšovanie krvného tlaku. Epikatechín má na organizmus mnohoraké účinky na bunkovej a molekulovej úrovni. Potvrdilo sa aj, že má vplyv na červené krvinky, keď zlepšoval ich schopnosť prechádzať kapilárami, čo vedie k zlepšeniu prísunu kyslíka do tkanív.

Tento efekt, spolu so zlepšenou dilatačnou (rozširujúcou) schopnosťou ciev najmä v dospelosti a znížením produkcie voľných kyslíkových radikálov, môže mať významnú úlohu v zlepšení pamäťových schopností v prípade mozgových ciev, v zlepšení pohybu v prípade ochorenia periférnych ciev dolných končatín, alebo v zlepšení okysličenia srdca v prípade koronárnych artérií,“ vysvetlila odborníčka.

Výskum odhalil, že mliečna čokoláda s nízkym obsahom kakaa nemala pozitívne účinky na organizmus. Rovnako, že mlieko môže znižovať vstrebávanie epikatechínu. „Ak sa rozhodnete spríjemniť si deň čokoládou, siahnite radšej po tmavej čokoláde s vysokým obsahom kakaa, nízkym obsahom cukru a bez mlieka,“ uzavrela Bernátová.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Taraba: Urobili sme všetko pre premiéra, Smer dostal požadované rezorty

Taraba: Urobili sme všetko pre premiéra, Smer dostal požadované rezorty

DNES - 11:45Domáce

Tomáš Taraba upozornil, že po dohode koaličných lídrov dostal Smer-SD dva rezorty tak, ako požadoval.

Chystáte sa k Liptovskej Mare? Pozor, aby ste neporušili zákon!

Chystáte sa k Liptovskej Mare? Pozor, aby ste neporušili zákon!

DNES - 11:01Domáce

Železničiari upozorňujú na nelegálne prechádzanie cez koľaje neďaleko Liptovskej Mary.

Posun v prípade atentátu na Fica: Žilinka informoval o ďalšom kroku

Posun v prípade atentátu na Fica: Žilinka informoval o ďalšom kroku

DNES - 10:50Domáce

O ďalšom postupe rozhodne prokurátorka GP SR.

Spaľovňa pri Dudinciach je podľa Tarabu čisté bláznovstvo

Spaľovňa pri Dudinciach je podľa Tarabu čisté bláznovstvo

DNES - 10:19Domáce

Spaľovňa pri Dudinciach je podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu čisté bláznovstvo. Neverí, že tento projekt dokáže byť úspešný. Taraba to uviedol na sociálnej sieti.

Video: Muž našiel peňaženku na zemi, hrozí mu až ročné väzenie

Video: Muž našiel peňaženku na zemi, hrozí mu až ročné väzenie

DNES - 10:18Domáce

Muža pri čine zachytila bezpečnostná kamera.