• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.1.2025Meniny má Dáša
Bratislava

Pravda o biopotravinách: Naozaj nám prospievajú, alebo skôr škodia?

  • 20:09 30.12.2016
  • Bratislava
Pravda o biopotravinách: Naozaj nám prospievajú, alebo skôr škodia?

O biopotravinách sa šíri niekoľko mýtov.

Mnohí z nás nakupujú biopotraviny s dobrým pocitom, že robíme dobre pre seba aj pre planétu. No vedecký časopis New Scientist tvrdí, že môžu mať opačný efekt. Búra pritom niekoľko mýtov, a potvrdzuje fakty o biopotravinách.

"Nákup lokálnych potravín znižuje uhlíkovú stopu"

Aj keď by ste mohli predpokladať, že nákup potravín od miestneho pestovateľa má menšiu uhlíkovú stopu ako lietanie po celom svete v lietadle, mýlite sa.

Áno, nákladné lietadlo vyrába skleníkové plyny, ale často je horším vinníkom malý vyhrievaný skleník na pestovanie plodín na malých farmách.

Problém môže nastať aj pri preprave lokálnych potravín do obchodov. V britskej štúdii bolo zistené, že cesta v aute, ktorá má viac ako 6.7 km vydá viac uhlíka než obvyklý systém skladovania v chlade, balenia, dopravy do centrálneho skladu a konečnej prepravy k zákazníkovi, ktorý používajú veľkí dodávatelia zeleniny.

"Ekologické farmy sú lepšie pre biodiverzitu"

Keďže farmári pri pestovaní týchto plodín nevyužívajú chemické inžinierstvo, ich farmy potrebujú viac priestoru, aby sa rastlinám darilo bez chorôb a škodcov.

Zástancovia biopotravín hovoria, že väčšie farby vytvárajú väčšiu biodiverzitu. Avšak v miestach, ako sú trópy, predimenzované farmy môžu zasahovať do dažďových pralesov, a dokonca viesť k ich výrubu.

Štúdia University of Oxford z roku 2012 však potvrdila výhody tohto farmárstva. Podľa ich údajov majú tieto farmy o 30 percent väčšiu biodiverzitu než u konvenčných fariem.

Meta-analýza 71 štúdií v Oxforde uvádza, že len menšina ekofariem (16 percent) mala negatívny dopad na biodiverzitu.

"Biopotraviny sú zdravšie“

Štúdia z roku 2012 uverejnená v časopise Annals of Internal Medicine zistila, že zdravotné prínosy biopotravín boli na nerozoznanie od bežných potravín. Výskum analyzoval 327 rôznych štúdií biopotravín.

Vo februári 2016 podobná štúdia našla viac prípadov, kedy biopotraviny obsahovali zložky s vyšším podielom tuku ako bežné potraviny.

Na druhú stranu výskum profesora Chrisa Seala zistil, že ekologicky vyprodukované mlieko obsahovalo o 50 percent viac omega-3 mastných kyselín ako produkty od bežne chovaných zvierat. Táto zmena vyplynula z druhu trávy, ktorou boli kŕmené kravy.

Zdroj: Info.sk, TM, newscientist.com, Foto: pixabay.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.