• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
16°Bratislava

Modernizácia železnice z N. M. n. Váhom do Púchova napreduje

  • 10:47 04.07.2013
  • BRATISLAVA
Modernizácia železnice z N. M. n. Váhom do Púchova napreduje

Po ukončení prác na trati Bratislava, Rača – Trnava – Nové Mesto nad Váhom v uplynulých rokoch pokračuje v súčasnosti modernizácia na nadväzujúcich traťových úsekoch od Nového Mesta nad Váhom do Púchova v dĺžke 58,6 kilometra pre rýchlosť do 160 kilometrov za hodinu.

Projekty modernizácie železničných tratí sú financované cez Operačný program Doprava (OPD) z prostriedkov Kohézneho fondu Európskej únie, zo štátneho rozpočtu a čiastočne z vlastných zdrojov Železníc Slovenskej republiky (ŽSR), nad rámec financovania, ako investora a prijímateľa pomoci. Operačný program riadi Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

Modernizácia úseku Trenčianska Teplá – Beluša v dĺžke takmer 20,5 kilometra trvá od konca roku 2009 a ukončená by mala byť v prvej polovici budúceho roka. Celkové oprávnené náklady tohto projektu, ktorý Európska komisia schválila v júni tohto roku, dosahujú viac ako 231 miliónov eur. Európska únia z nich preplatí 85 %, podobne ako pri ostatných projektoch zameraných na rozvoj dopravnej infraštruktúry. Súčasťou realizácie prác na spomínanom úseku je modernizácia železničných staníc v Trenčianskej Teplej, Dubnici nad Váhom, Ilave a Ladciach.

Vlani v apríli sa rozbehli práce aj na modernizácii takmer 9-kilometrového železničného úseku Beluša – Púchov za viac ako 99 mil. eur a s ich ukončením sa plánuje na jar 2015. Zmodernizované budú aj železničné stanice v Beluši a Púchove. Minister dopravy Ján Počiatek už schválil v apríli poskytnutie nenávratného finančného príspevku na tento projekt zo zdrojov Európskej únie.

Najnovšie zmodernizovaný je traťový úsek Nové Mesto nad Váhom – Zlatovce v dĺžke 17,5 kilometra. Na tomto úseku bol vybudovaný nový železničný tunel Turecký vrch dlhý 1 775 metrov, ktorý je v predčasnom užívaní od júla minulého roka. Z celkových oprávnených nákladov projektu vo výške 230 miliónov eur Európska únia preplatí Slovensku vyše 195 miliónov eur. Európska komisia schválila žiadosť o finančný príspevok na projekt tohto roku v apríli.

,,Našim cieľom je postupne zmodernizovať celú železničnú trať z Bratislavy do Košíc a zo Žiliny smerom na hranice s Poľskom,“ povedal minister Počiatek. Bezpečná a ekologická železničná doprava tak podľa neho opäť získa konkurenčné výhody vo verejnej osobnej i nákladnej doprave.

Pripravovaný projekt zavedenia zdvíhacích plošín na vybraných štyridsiatich železničných staniciach zjednoduší imobilným cestujúcim nastupovanie, resp. vystupovanie pri cestovaní vlakom. Ide o spoločný projekt ŽSR, ktoré sú prijímateľom finančnej pomoci, a Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. Zamestnanci osobného vlakového dopravcu budú plošiny obsluhovať. Tento projekt sa má realizovať do roku 2015 aj s využitím finančných prostriedkov Európskej únie.


Operačný program Doprava (OPD) predstavuje programový dokument Slovenskej republiky pre čerpanie pomoci z fondov Európskej únie v sektore dopravy na roky 2007 - 2013 (Kohézny fond, Európsky fond regionálneho rozvoja). Jeho globálnym cieľom je podpora trvalo udržateľnej mobility prostredníctvom rozvoja dopravnej infraštruktúry a rozvoja verejnej osobnej dopravy. Realizáciou tohto cieľa sa prispeje k zlepšeniu dostupnosti SR, jednotlivých regiónov a ich vzájomného prepojenia a k znižovaniu regionálnych disparít a k podpore rozvoja ekonomických aktivít a zvyšovaniu konkurencieschopnosti SR. OPD má na roky 2007-2013 vyčlenený celkový rozpočet 3,8 miliardy eur. Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR tieto financie zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu prerozdeľuje na významné dopravné projekty, ako sú výstavba diaľnic, obnova ciest, modernizácia železníc, nákup nových vlakov či budovanie verejnej koľajovej dopravy v Bratislave a Košiciach.

Prioritné osi OPD:
PO1 - Železničná infraštruktúra
PO2 - Cestná infraštruktúra (TEN-T)
PO3 - Infraštruktúra intermodálnej prepravy
PO4 - Infraštruktúra a dopravné prostriedky integrovaných dopravných systémov
PO5 - Cestná infraštruktúra (rýchlostné cesty a cesty I. triedy)
PO6 - Železničná verejná osobná doprava
PO7 - Technická pomoc

Investícia do Vašej budúcnosti
Projekt technickej pomoci OPD "Poskytovanie služieb informačnej kampane Operačného programu Doprava 2007-2013" je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.
Zdroj: WBN/PR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Firmy zvyšujú efektívnosť a produktivitu logistických a skladovacích operácií vďaka valčekovým dopravníkom

Firmy zvyšujú efektívnosť a produktivitu logistických a skladovacích operácií vďaka valčekovým dopravníkom

5:43 13.09.2024Tlačové správy

Valčekové dopravníky sú neoddeliteľnou súčasťou moderných logistických a skladovacích systémov.

Československé tanky prichádzajú do World of Tanks

Československé tanky prichádzajú do World of Tanks

9:55 09.09.2024Tlačové správy

World of Tanks prináša najväčšiu aktualizáciu roku 2024.

Účelový či bezúčelový úver: Praktické tipy, ako si vybrať ten správny

Účelový či bezúčelový úver: Praktické tipy, ako si vybrať ten správny

10:07 21.08.2024Tlačové správy

Výber správneho úveru je kľúčovým rozhodnutím, ktoré ovplyvní vašu finančnú situáciu na dlhé roky.

Vo World of Tanks zažijete metalový festival, hlavnými hviezdami sú Motörhead a Rob Zombie

Vo World of Tanks zažijete metalový festival, hlavnými hviezdami sú Motörhead a Rob Zombie

16:13 29.07.2024Tlačové správy

Wargaming oživil Lemmyho Kilmistera z metalového záhrobia a s ním prinesie aj Roba Zombieho.

Ako zvládnuť problémy s močovým mechúrom pomocou čistej intermitentnej katetrizácie

Ako zvládnuť problémy s močovým mechúrom pomocou čistej intermitentnej katetrizácie

13:42 02.07.2024Tlačové správy

Močový mechúr, rovnako jako iné orgány v tele človeka môžu postihnúť rôzne komplikácie.