• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.1.2025Meniny má Malvína
Bratislava

Strava chudobná na ovocie a zeleninu môže viesť k rôznym chorobám

  • 19:22 04.01.2017
  • Bratislava
Strava chudobná na ovocie a zeleninu môže viesť k rôznym chorobám

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča denne skonzumovať aspoň päť porcií ovocia a zeleniny.

"Výskumy potvrdzujú, že strava chudobná na ovocie a zeleninu vedie k rôznym druhom neprenosných chorôb, ako sú kardiovaskulárne choroby, rakovina alebo obezita," hovorí odborníčka na výživu Alžbeta Béderová, z bratislavského Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Svetová zdravotnícka organizácia uvádza nízku spotrebu ovocia a zeleniny ako jeden z desiatich najdôležitejších rizikových faktorov, ktoré ohrozujú naše zdravie. Aj keď nemožno jednoznačne deklarovať vzájomnú príčinnosť medzi spotrebou určitého druhu ovocia alebo zeleniny a uvedených ochorení, bolo preukázané, že denná spotreba ovocia a zeleniny znižuje riziko ochorení,“ vysvetlila Béderová. Preto sa odporúča konzumácia minimálne 400 gramov ovocia a zeleniny v piatich denných porciách.

Aktuálna kampaň s podporou Európskej únie (EÚ) poukazuje, že jednu porciu možno nahradiť aj stopercentným džúsom alebo pyré. Porciou sa rozumie 200 mililitrov džúsu alebo 100-gramové balenie pyré. „Podľa platnej právnej úpravy EÚ, 100-percentné džúsy obsahujú 100 percent ovocia a zeleniny, z ktorých sú vyrobené buď priamo odšťavením, alebo z koncentrátu. Pridávanie konzervantov, farbív alebo príchutí, ktoré ovocie a zelenina neobsahujú, je zakázané. Navyše sa do ovocných alebo rajčinových džúsov nemôže pridávať cukor ani sladidlá,“ ozrejmila Béderová.

Stopercentné džúsy sú nutrične veľmi podobné ovociu a zelenine, z ktorých boli vyrobené. Obsahujú takmer rovnaké množstvo cukru a majú podobnú kalorickú hodnotu. Zloženie závisí od konkrétneho druhu. Rozdiely sú aj v zložení vitamínov a minerálnych látok. Napríklad pomarančový či rajčinový džús je bohatý na vitamín C. Džúsy s dužinou alebo pyré majú zase viac vlákniny. Prísun vitamínu B9 môže zabezpečiť napríklad džús z červenej repy. Mrkvový džús a pyré zase obsahujú vitamín A. Jedno balenie jablkovovo-mrkvového pyré pokryje tretinu jeho potrebnej dennej dávky.

Zdroj: info.sk, TASR, Foto: Pixabay
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slovenský horolezec neprežil pád vo Veľkej Studenej doline

Slovenský horolezec neprežil pád vo Veľkej Studenej doline

VČERA - 20:27Domáce

Slovenský horolezec v piatok popoludní neprežil pád vo Veľkej Studenej doline vo Vysokých Tatrách.

Pre viaceré okresy po celý víkend platí výstraha

Pre viaceré okresy po celý víkend platí výstraha

VČERA - 19:37Domáce

Výstraha prvého stupňa platí predbežne do pondelka.

Migaľ: Bol by som rád, keby viac členov Hlasu videlo situáciu podobne ako ja

Migaľ: Bol by som rád, keby viac členov Hlasu videlo situáciu podobne ako ja

VČERA - 18:50Domáce

Štvorica poslancov z klubu Hlas-SD nevystupuje ako Hlas rozumu, tvrdí Samueľ Migaľ.

Šutaj Eštok navrhol previesť kybernetickú ochranu kritickej infraštruktúry na ministerstvo vnútra

Šutaj Eštok navrhol previesť kybernetickú ochranu kritickej infraštruktúry na ministerstvo vnútra

VČERA - 17:52Domáce

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok navrhol prevod zodpovednosti za kybernetickú ochranu kritickej infraštruktúry zo súkromných spoločností alebo iných štátnych inštitúcií na Ministerstvo vnútra SR.