5 tipov, ktorými ušetríte peniaze a znížite plytvanie potravinami
Ku skutočnej zmene môžeme prispieť aj my, ak obmedzíme zbytočné vyhadzovanie potravín v našich domácnostiach. Čo sa dá urobiť, aby sme potešili prírodu aj naše peňaženky?
Plytvanie potravinami je aktuálny svetový problém. Keď vyhadzujeme jedlo, plytváme v podstate všetkými zdrojmi – vodou, pôdou, energiami aj peniazmi. Len na Slovensku ročne vyhodíme skoro milión ton, v celej EÚ je to okolo 22 miliónov ton ročne. Niektoré krajiny, ako napríklad Francúzsko, sa proti plytvaniu snažia zabrániť zákonmi.
Ku skutočnej zmene ale môžeme prispieť aj my, ak obmedzíme zbytočné vyhadzovanie potravín v našich domácnostiach. Čo môžeme urobiť, aby sme potešili prírodu aj naše peňaženky?
Nakupujte podľa zoznamu
Pokiaľ idete do obchodu bez presného zoznamu, až v 70% prípadoch skončíte tak, že nakúpite viac, než ste pôvodne mali v úmysle. Často pritom ide o produkty, ktoré nepotrebujeme, ale zlákajú nás k nákupu, pretože „sú v akcii“ alebo sú strategicky vystavené pri pokladni a my po nich siahneme pri dlhšom čakaní.
Odporúčame vám vytvoriť si pre každý nákup zoznam položiek, ktoré skutočne potrebujete a viete, že ich spotrebujete. Nepodceňte ho ani vtedy, ak idete nakúpiť iba tri alebo päť potravín – než sa dostanete k pokladni, môžete mať v košíku omnoho viac položiek, ktoré sú v podstate zbytočnosti a môžu skončiť nepoužité v smetnom koši.
Zvyšky ovocia, zeleniny a potravín nevyhadzujte
Myslíte, že šupky, hlúbiky a iné časti ovocia a zeleniny sa použiť nedajú? Omyl! Zvyšky zeleniny môžu vždy ísť do polievky, aj s ryžou, cestovinami alebo inými potravinami, ktorým sa kráti spotreba.
Takisto ich môžete dať zapiecť alebo z nich vyrobiť zmiešané placky. Aj šupky môžete využiť. Napríklad tie z uhorky sa dajú použiť ako súčasť masky na tvár. Šupky z citrusov zase slúžia ako prísada do domácich osviežovačov vzduchu alebo pomôžu vyčistiť mastné povrchy.
Šupky zo zemiakov, mrkvy a inej zeleniny sa dajú vyvariť a použiť ako domáci bujón alebo základ pre vývar. Viac o tom, ako využiť zvyšky z ovocia a zeleniny sa dozviete tu.
To platí aj o zvyškoch obeda alebo večere
Pokiaľ ste si navarili obed alebo večeru v snahe ušetriť peniaze a čas, gratulujeme! No veľa z nás nemá chuť dojedať zvyšky toho istého jedla na druhý a niekedy aj tretí deň. Nezúfajte a nevyhadzujte ich. Namiesto toho použite korenie a trochu kreativity. Zvyšky mäsa môžete pomlieť, okoreniť a vyrobiť z nich napríklad fašírky. Zeleninu môžete zapiecť alebo použiť ako súčasť polievky.
Zhnité produkty sa vždy dajú využiť
Zhnité ovocie a zeleninu či iné potraviny by sme ani v rámci šetrenia skutočne nemali konzumovať. Ak vám je ale ľúto vyhadzovať aj tieto potraviny, skúste sa skontaktovať s lokálnymi chovateľmi alebo pestovateľmi v okolí. Takéto zvyšky môžu skvele poslúžiť ako hnojivo alebo súčasť krmiva pre zvieratá.
Zmrazte alebo zavárajte
Pokiaľ ste nakúpili viac, než v skutočnosti spotrebujete, môžete tieto potraviny zmraziť alebo zavariť. Platí to nielen pre ovocie a zeleninu, zavárať môžete aj mäso a tiež je vhodné zmraziť pečivo.
Ďalšie tipy na ušetrenie
- Vedeli ste, že jahody vydržia dlhšie čerstvé, ak sa navzájom nedotýkajú?
- Neriaďte sa vždy dátumom spotreby. U drvivej väčšiny výrobkov je iba orientačný. Pokiaľ máte istotu, že produkt spotrebujete do jedného až troch dní (mliečne výrobky) alebo do päť dní (ostatné potraviny), smelo ich nakúpte. Zvyčajne sú za zníženú cenu.
- Vajcia vydržia prekvapivo dlhú dobu. Pokiaľ si chcete overiť ich čerstvosť stačí, aby ste ich ponorili do nádoby s vodou. Vajce, ktoré vypláva na hladinu, je pokazené a nie je vhodné na konzumáciu.
- Pokiaľ chcete, aby potraviny vydržali dlhšie čerstvé, mali by ste ich správne skladovať. Nie všetko totiž patrí do chladničky. Viac sa dozviete v tomto článku.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.