Môžu nám štipľavé jedlá pomôcť žiť dlhšie?
Ste milovníkom štipľavých jedál? Podľa posledných výskumov vám táto vášeň môže značne predĺžiť život.
Niektorí ľudia štipľavé jedlá milujú, iní sa to podľa najnovšej štúdie zrejme budú chcieť naučiť. Konzumácia štipľavých korenín totiž významne predlžuje ľudský život.
Už po stáročia sa hovorí, že paprika, čili a iné pálivé jedlá či koreniny, nám pomáhajú predchádzať rôznym ochoreniam a aj ich liečiť. Podľa nového výskumu ale ľudia, ktorí pravidelne konzumujú pálivé jedlá, majú až o 13% menšiu šancu na rozvinutie smrteľného ochorenia.
Podľa štúdie z University of Vermont, zo zdravotných záznamov 16 000 ľudí, ktorých sledovali 23 rokov, iba 21,6 % konzumentov pálivých jedál zomrelo v mladšom veku. Oproti nim mali ľudia, ktorí pálivé jedlá nekonzumovali, takéto šance o dosť vyššie - až na 33,6%.
Po zohľadnení demografie, životného štýlu a klinických charakteristík, výsledok bolo 13% zníženie úmrtnosti, najmä na kardiovaskulárne ochorenia a mŕtvicu, u ľudí, ktorí pravidelne konzumovali pálivé jedlá s obsahom kapsaicínu.
Avšak vedcov prekvapilo, že medzi najväčšiu vzorku tých, ktorí čili konzumovali, patrili mladí ľudia, ženatí Mexičania, ktorí mali sklony fajčiť, konzumovať veľké množstvá čili, zeleniny a mäsa, majú nižšiu hladinu cholesterolu a súčasne nižší príjem a vzdelanie. Aký je teda indikátor, že by táto skupina mala žiť v priemere dlhšie až o 13%?
Vedci pri podrobnejšom skúmaní objavili TRP, Transient Reception Potential, čo sú receptory, ktoré reagujú na kapsaicín (látku, ktorá sa nachádza v štipľavých jedlách) a ďalej ho prenášajú do ciev a buniek. Tam pomáhajú zabrániť vzniku obezity, modulujú prietok krvi a pôsobia antimikrobiálne.
Kapsaicín je tiež zdrojom vitamínov A, B a C, čo v spojení so zvýšenou konzumáciou zeleniny znamená celkové zdravšie stravovanie.
Ak teda pridáte do vašej stravy viac štipľavého korenia alebo jedál, môžete si život predĺžiť o pekných pár rokov.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.