• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.1.2025Meniny má Dáša
Bratislava

Spálený toast a dlho uskladňované zemiaky vás môžu zabiť

  • 17:50 23.01.2017
  • Bratislava
Spálený toast a dlho uskladňované zemiaky vás môžu zabiť

Pečenie a vyprážanie škrobnatých potraviny by mohlo zvýšiť riziko vzniku rakoviny, ako uviedol vládny orgán FSA.

Food Standards Agency vydáva verejné varovanie nad rizikami akrylamidu, chemickej zlúčeniny, ktorú možno nájsť v škrobnatých potravinách pripravovaných pri vysokých teplotách.

Pečenie a vyprážanie škrobnatých potraviny by mohlo zvýšiť riziko vzniku rakoviny, ako uviedol vládny orgán FSA. Akrylamid, chemická zlúčnina, ktorá sa tvorí v niektorých potravinách pri varení niektorých potravín pri vysokých teplotách (nad 120 °C) môže pri smažení, pečení, vyprážaní, grilovaní či opekaní zvýšiť riziko vzniku rakoviny.

Preto sa nová kampaň FSA zameriava na osvetu ľudí pred nebezpečenstvom vzniku rakoviny spojenú s akrylamidom. Akrylamid sa nachádza v rade potravín, a to nielen v hranolčekoch, či ďalčích zemiakových produktoch, ale rovnako v suchároch, sušienkach, chrumkavom chlebe, lupienkoch a dokonca aj v raňajkových cereáliách. Nájsť ho však môžeme aj v káve, predpečenej pizze či v čiernych olivách.

Koreňová zelenina vrátane zemiakov, sladkých zemiakov, repy, kvaky či paštrnáku môže vykazovať vysoké hladiny nebezpečnej zlúčeniny po tom, čo boli pečené alebo vyprážané a nadobudli tmavú hnedú a chrumkavú podobu. Rovnako ako vysoká teplota prípravy jedla, aj dlhšia doba prípravy tepelnej úpravy jedla môže zvyšovať obsah akrylamidu.

Aj keď úplne potvrdené účinky akrylamidu na ľudské telo nie sú, väčšina svetových zdravotníckych organizácií považuje akrylamid za pravdepodobný karcinogén, ako aj Svetová zdravotnícka organizácia.

Existujú však jednoduché kroky, ako predísť vzniku akrylamidu v kuchyni. Pokiaľ pečiete, vyprážate škrobnaté jedlá, snažte sa zamerať na to, aby vaše jedlo nadobudlo zlatožltú farbu. Takže akékoľvek jedlo, ktoré sa priblíži tmavohnedej až čiernej farbe po jeho tepelnom spracovaní, vrátane spálených toastov, zvyšuje riziko vzniku rakoviny a mali by ste si ho radšej odoprieť.

Rovnako sa snažte skladovať zemiaky v chladničke, čo najkratšie. Zemiaky skladujte na tmavom chladom mieste s teplotami nad 6 °C. Pri dlhšom skladovaní zemiakov v chladničke totiž dochádza k zvýšenej tvorbe akrylamidu.

V kuchyni sa radšej zamerajte na varenie vo vode, parenie, kedy je menej pravdepodobná možnosť vzniku akrylamidu ako pri opekaní, smažení, grilovaní.

Zdroj: info.sk, NJ, independent.co.uk Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.