• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 24.4.2025Meniny má Juraj
13°Bratislava

5 tipov ako zistiť, či kupujete skutočne kvalitný olivový olej

  • 20:40 31.01.2017
  • Bratislava
5 tipov ako zistiť, či kupujete skutočne kvalitný olivový olej

Olivový olej býva väčšinou drahý. Ako ale zistíte, či sa za drahým nákupom skrýva kvalita? Poradíme vám niekoľko trikov!

Nie je žiadnou novinkou, že za zdravé potraviny si často musíme priplatiť. Tu patrí aj olivový olej, ktorý pôsobí blahodárne na naše zdravie. Dodáva nám energiu a je zdrojom tzv. dobrých tukov. Pôsobí aj ako antioxidant a prospieva nášmu tráveniu. Okrem toho chráni pred vznikom Alzheimerovej choroby, chráni pokožku pred starnutím a vyživuje ju.

Kto z nás by nechcel tieto benefity vyťažiť z olivového oleja? Ako ale spoznáte, že ste si kúpili skutočne kvalitný druh? Tu je niekoľko tipov, ako postupovať.

Názov

Rozlíšiť kvalitný olej vám pomôže aj názov. Odporúčame vám hľadať „extra panenský olivový olej“ (extra virgin), ktorý sa získava lisovaním za studena z najlepších olív.

O niečo nižšiu kvalitu má „panenský“ (virgin) olej. Tým druhom, ktoré majú iba označenie „olivový olej“, sa radšej vyhnite. Zrejme pôjde o olej, v ktorom sa zmiešal panenský a rafinovaný.

Výrobca

Pokiaľ chcete skutočnú kvalitu, hľadajte talianskych, francúzskych alebo gréckych výrobcov.

Dátum spotreby

Určite by nemal presiahnuť 15 mesiacov. Kvalitné druhy zvyčajne uvádzajú do 10-12 mesiacov.

Voľné kyseliny

Označujú, koľko mastných kyselín sa v oleji nachádza. Pokiaľ je acidita na etikete nižšia ako 0,8%, narazili ste na skutočnú kvalitu. Nízka kyslosť je všeobecne znakom kvalitného a šetrného spracovania oleja.

Obal a fľaša

Spravidla platí, že kvalitné oleje by sa mali skladovať v tmavých sklenených fľašiach, najčastejšie so zeleným alebo tmavým sklom. Druhom, ktoré sú v plastových a svetlých fľašiach, sa radšej vyhnite.

Ako olej správne skladovať?

Ak ste si už kúpili drahý a kvalitný olej, bola by škoda, ak by o svoju kvalitu prišiel nesprávnym skladovaním. Uchovávajte ho pritom v izbovej teplote (okolo 18-25°C) a pokiaľ máte tu možnosť, uložte ho na tmavé miesto. Olivový olej rozhodne nepatrí do chladničky, keďže sa pri teplote okolo 7-8°C zvykne zmeniť na hustejšiu hmotu.

Zdroj: Info.sk, DK, naturallivingideas.com, foodrenegade.com. Foto: shutterstock.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

18:14 20.04.2025Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.