5 tipov ako zistiť, či kupujete skutočne kvalitný olivový olej
Olivový olej býva väčšinou drahý. Ako ale zistíte, či sa za drahým nákupom skrýva kvalita? Poradíme vám niekoľko trikov!
Nie je žiadnou novinkou, že za zdravé potraviny si často musíme priplatiť. Tu patrí aj olivový olej, ktorý pôsobí blahodárne na naše zdravie. Dodáva nám energiu a je zdrojom tzv. dobrých tukov. Pôsobí aj ako antioxidant a prospieva nášmu tráveniu. Okrem toho chráni pred vznikom Alzheimerovej choroby, chráni pokožku pred starnutím a vyživuje ju.
Kto z nás by nechcel tieto benefity vyťažiť z olivového oleja? Ako ale spoznáte, že ste si kúpili skutočne kvalitný druh? Tu je niekoľko tipov, ako postupovať.
Názov
Rozlíšiť kvalitný olej vám pomôže aj názov. Odporúčame vám hľadať „extra panenský olivový olej“ (extra virgin), ktorý sa získava lisovaním za studena z najlepších olív.
O niečo nižšiu kvalitu má „panenský“ (virgin) olej. Tým druhom, ktoré majú iba označenie „olivový olej“, sa radšej vyhnite. Zrejme pôjde o olej, v ktorom sa zmiešal panenský a rafinovaný.
Výrobca
Pokiaľ chcete skutočnú kvalitu, hľadajte talianskych, francúzskych alebo gréckych výrobcov.
Dátum spotreby
Určite by nemal presiahnuť 15 mesiacov. Kvalitné druhy zvyčajne uvádzajú do 10-12 mesiacov.
Voľné kyseliny
Označujú, koľko mastných kyselín sa v oleji nachádza. Pokiaľ je acidita na etikete nižšia ako 0,8%, narazili ste na skutočnú kvalitu. Nízka kyslosť je všeobecne znakom kvalitného a šetrného spracovania oleja.
Obal a fľaša
Spravidla platí, že kvalitné oleje by sa mali skladovať v tmavých sklenených fľašiach, najčastejšie so zeleným alebo tmavým sklom. Druhom, ktoré sú v plastových a svetlých fľašiach, sa radšej vyhnite.
Ako olej správne skladovať?
Ak ste si už kúpili drahý a kvalitný olej, bola by škoda, ak by o svoju kvalitu prišiel nesprávnym skladovaním. Uchovávajte ho pritom v izbovej teplote (okolo 18-25°C) a pokiaľ máte tu možnosť, uložte ho na tmavé miesto. Olivový olej rozhodne nepatrí do chladničky, keďže sa pri teplote okolo 7-8°C zvykne zmeniť na hustejšiu hmotu.
Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje
Vedci určili, v akom veku je možné rozpoznať riziko srdcových komplikácií.
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.