Prekvapivé spúšťače migrény
Vedeli ste, že migrénu môžu spôsobiť aj niektoré jedlá? Prečítajte si, na čo si dávať pozor.
Patríte k ľuďom, ktorých často bolí hlava? Okrem stresu, únavy, problémov s tlakom či hormonálnych problémov, sa na vzniku bolesti hlavy môžu podpísať aj rôzne jedlá, najmä u citlivejších jedincov. Ako je to možné a ktoré to sú? Čítajte ďalej.
Káva
Mnohí z nás si bez šálky kávy, alebo dvoch troch denne, nevedia predstaviť pracovný týždeň. Ak sa ale počas víkendu snažíte konzumáciu kofeínu obmedziť, môže vás prekvapiť bolesť hlavy. Prečo? Odpoveď je jednoduchá – vaše prejavuje jemné abstinenčné príznaky. Zvyčajne neustúpia, pokiaľ si kofeín aspoň istým spôsobom nedoplníte.
Alkohol
Citlivejším ľuďom môže migrénu spôsobiť napríklad víno, ktoré obsahuje siričitany. Alkohol je ale v tomto prípade celkovým problémom, keďže ovplyvňuje tok krvi do mozgu a spôsobuje dehydratáciu. Pokiaľ teda trpíte migrénami, rannú opicu budete prežívať omnoho horšie.
Syr
Pokiaľ patríte k milovníkom syra a pritom trpíte migrénami, mali by ste si dávať pozor najmä na kvalitné druhy. Tie obsahujú látku tyramín, ktorá je známym spúšťačom bolesti hlavy. V syroch sa tvorí postupným rozkladom proteínov. Platí to hlavne pre parmezán, goudu alebo čedar.
Sója
Najčastejšie tu patrí sójová omáčka a iné výrobky, ktoré obsahujú glutaman sodný. Ten až u 15% ľudí dokáže vyvolať nielen migrény, ale aj kŕče a problémy s trávením.
Siahnite teda radšej po výrobkoch, ktoré sú čerstvé alebo obsahujú minimálne množstvo glutamanu.
Banány
Patria medzi veľmi zdravé zdroje draslíka a skvelý zdroj energie. Môžu však obsahovať tyramín, ktorý, podobne ako u syrov, spôsobuje migrénu.
Mrazené potraviny
Tie spôsobujú problémy hlavne v lete, kedy rozhorúčení siahneme po ľadovom osviežení, napríklad po zmrzline alebo studenom nápoji. Lenže ak citliví jedinci zažijú náhle ochladenie organizmu, bodavá bolesť hlavy môže nastúpiť už do 30 sekúnd a môže vás potrápiť aj niekoľko desiatok minút.
Spozorovali ste u seba negatívne reakcie na niektoré jedlá? Obmedzili ste ich konzumáciu alebo problémy prestali? Podeľte sa s nami o vaše skúsenosti v komentári pod článkom.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.