Vyhýbajte sa týmto 7 zložkám v potravinách. Spôsobujú tráviace problémy
Tu sú prísady, ktorým by ste sa mali vyhnúť.
Ilustračné foto
Tráviace problémy nielenže spôsobujú nepohodlie, ale tiež oslabujú váš imunitný systém a vystavujú vás ďalším vážnym ochoreniam. Zdrojom problémov môžu byť často dráždivé prídavné látky v spracovaných potravinách. Tu je zoznam zložiek, ktorým by ste sa mali vyhýbať.
1. Cukry: Bohužiaľ väčšina ľudí nevedomky konzumuje priveľa cukru, pretože je skrytý v mnohých druhoch potravín. Podľa tejto štúdie, cukor zhoršuje zápal a syndróm dráždivého čreva. Všímajte si preto na etiketách potravín podiel cukru.
2. Mikrobiálna transglutamináza: Tiež známa ako “mäsové lepidlo”, je bežne používaná k zlepšeniu textúry mäsa. Výskumy ukazujú, že táto prídavná látka môže spôsobiť tráviace problémy.
3. Organické kyseliny: Acetaldehyd sa bežne vyskytuje v rôznych potravinách a zároveň je to vedľajší produkt, ktorý vzniká pri spracovaní alkoholu v pečeni. Nielenže prispieva k opici, ale tiež poškodzuje tráviaci trakt.
4. Nanočastice: Nový vývoj a využitie nanočastíc v rôznych priemyselných odvetviach vedie k zvýšenej expozícii, ktorá ovplyvňuje ľudské zdravie. Výskum ukazuje súvislosť medzi kovovými nanočasticami a oxidačným stresom a poškodením DNA. Vedci tiež špekulujú, že dlhodobé účinky nanočastíc by mohli byť ešte horšie.
5. Lepok: Ak máte dlhodobé problémy s trávením, alebo sa u váš preukáže anémia, pri ktorej nepomáhajú ani doplnky železa, nechajte sa vyšetriť u gastroentorológa. Ten môže potvrdiť, že zdrojom vašich problémov je lepok.
6. Emulgátory: Štúdie našli spojenie medzi emulgátormi, ako je celulózová guma (E466), a rakovinou hrubého čreva, zápalom a obezitou. Výrobcovia používajú túto prídavnú látku na zlepšenie textúry potravín. Výskum tiež ukazuje, že môže dôjsť k poškodeniu črevnej mikroflóry a zvyšuje sa riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.
7. Sodík: Asi viete, že vysoký príjem sodíka zvyšuje riziko vzniku hypertenzie. No sodík nie je dobrý ani pre vaše črevá a imunitný systém. Nemusíte pritom používať veľa soli pri varení. Sodík sa nachádza vo veľkom množstve spracovaných potravín.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.