• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 10.1.2025Meniny má Dáša
Bratislava

Vyhýbajte sa týmto 7 zložkám v potravinách. Spôsobujú tráviace problémy

  • 17:00 23.02.2017
  • Bratislava
Vyhýbajte sa týmto 7 zložkám v potravinách. Spôsobujú tráviace problémy

Tu sú prísady, ktorým by ste sa mali vyhnúť.

Ilustračné foto

Tráviace problémy nielenže spôsobujú nepohodlie, ale tiež oslabujú váš imunitný systém a vystavujú vás ďalším vážnym ochoreniam. Zdrojom problémov môžu byť často dráždivé prídavné látky v spracovaných potravinách. Tu je zoznam zložiek, ktorým by ste sa mali vyhýbať.

1. Cukry: Bohužiaľ väčšina ľudí nevedomky konzumuje priveľa cukru, pretože je skrytý v mnohých druhoch potravín. Podľa tejto štúdie, cukor zhoršuje zápal a syndróm dráždivého čreva. Všímajte si preto na etiketách potravín podiel cukru.

2. Mikrobiálna transglutamináza: Tiež známa ako “mäsové lepidlo”, je bežne používaná k zlepšeniu textúry mäsa. Výskumy ukazujú, že táto prídavná látka môže spôsobiť tráviace problémy.

3. Organické kyseliny: Acetaldehyd sa bežne vyskytuje v rôznych potravinách a zároveň je to vedľajší produkt, ktorý vzniká pri spracovaní alkoholu v pečeni. Nielenže prispieva k opici, ale tiež poškodzuje tráviaci trakt.

4. Nanočastice: Nový vývoj a využitie nanočastíc v rôznych priemyselných odvetviach vedie k zvýšenej expozícii, ktorá ovplyvňuje ľudské zdravie. Výskum ukazuje súvislosť medzi kovovými nanočasticami a oxidačným stresom a poškodením DNA. Vedci tiež špekulujú, že dlhodobé účinky nanočastíc by mohli byť ešte horšie.

5. Lepok: Ak máte dlhodobé problémy s trávením, alebo sa u váš preukáže anémia, pri ktorej nepomáhajú ani doplnky železa, nechajte sa vyšetriť u gastroentorológa. Ten môže potvrdiť, že zdrojom vašich problémov je lepok.

6. Emulgátory: Štúdie našli spojenie medzi emulgátormi, ako je celulózová guma (E466), a rakovinou hrubého čreva, zápalom a obezitou. Výrobcovia používajú túto prídavnú látku na zlepšenie textúry potravín. Výskum tiež ukazuje, že môže dôjsť k poškodeniu črevnej mikroflóry a zvyšuje sa riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.

7. Sodík: Asi viete, že vysoký príjem sodíka zvyšuje riziko vzniku hypertenzie. No sodík nie je dobrý ani pre vaše črevá a imunitný systém. Nemusíte pritom používať veľa soli pri varení. Sodík sa nachádza vo veľkom množstve spracovaných potravín.

Zdroj: Info.sk, TM, ncbi.nlm.nih.gov, cancerres.aacrjournals.org, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.