Jesť avokádo nie až tak dobrý nápad. Viete prečo?
Dáme vám na to rozhodne dobrý dôvod.
Avokádo je ovocie, ktoré za posledné roky získalo veľkú obľubu, a to nielen u hipsterov a všetkých vyznávačov zdravej stravy.
Čo je všeobecne známe
Bolo zistené, že avokádo obsahuje mnoho prospešných tukov vrátane omega 3 mastných kyselín, vitamínov K a B5, rovnako ako aj vlákninu.
Toto ovocie, rovnako ako niektoré ryby a orechy pomáha zvyšovať hladinu dobrého cholesterolu (HDL-C) v tele.
A rovnako je už dlho dokázané, že dobrý cholesterol znižuje riziko ochorenia srdca.
Kde je háčik?
Výskum uskutočnený na University of Cambridge zistil, že niektorí ľudia majú genetickú mutáciu, čo znamená, že vysoké hladiny HDL-C môžu u človeka spôsobiť vyššie riziko koronárnych srdcových chorôb.
Ľudia s mutáciou v géne SCARB1 majú neobvykle vysoké hladiny HDL-C a mali o 80% vyššie riziko výskytu koronárnych srdcových chorôb.
Dr. Adam Butterworth, spoluautor štúdie tvrdí: “Tento objav môže viesť k novým liekom, ktoré zlepšujú spracovanie HDL-C, aby sa zabránilo ničivým infarktom.”
Podľa štúdie mutácia postihuje 1 človeka z 1700 ľudí. Butterworth pre BBC rovnako povedal, že toto je jeden z prvých dôkazov o tom, že aj vysoké hladiny dobrého cholesterolu u niektorých ľudí môžu spôsobiť vyššie riziko srdcových ochorení.
Tým sa zároveň spochybňuje konvenčené poznanie o tom, že dobrý cholesterol chráni ľudí pred srdcovými ochoreniami.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.