Slnečnicové semienka: 4 dôvody, prečo by ste ich mali jesť stále
Tieto semienka si môžete dopriať úplne bez výčitiek. Prezradíme vám, prečo.
Slnečnicové semená sú bohaté na mnoho živín, vrátane vápnika, železa, horčíka, fosforu, draslíka, zinku, medi, mangánu, selénu a väčšiny vitamínov B. No tu ich výhody nekončia. Zistite, prečo by ste si ich mali dopriať častejšie.
Výhody slnečnicových semien
Plné vlákniny a bielkovín - Jedna šálka slnečnicových semien vám dodá 16 percent odporúčanej dennej dávky vlákniny a 19 percent odporúčanej dennej dávky proteínu. Väčšina vlákniny v slnečnicových semienkach je nerozpustná, ktorá zostane neporušená v zažívacom trakte a pomáha odstrániť nahromadený odpad v hrubom čreve.
Vďaka tomu sú tieto semienka dobrou pomocou pri zápche, a sú vhodné aj pre diabetikov. Okrem toho, proteín obsiahnutý v slnečnicových semienkach obsahuje všetkých osem esenciálnych aminokyselín, takže sú fantastickým kompletným zdrojom bielkovín pre vegetariánov a vegánov.
Vysoký obsah omega mastných kyselín - Ako pri väčšine rastlinných semien, aj slnečnicové semienka sú bohaté na omega-3 a -6 mastné kyseliny, ktoré naše telo nedokáže samostatne vyprodukovať. Hlavnou omega-3 mastnou kyselinou nájdenou v slnečnicových semienkach je alfa-linolénová kyselina (ALA).
Štúdia publikovaná v časopise European Journal of Clinical Nutrition ukázala, že ALA môžu pomôcť znížiť glukózu a vysoké hladiny triglyceridov. Ďalšia štúdia uverejnená v časopise Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism uvádza, že ALA pomáhajú liečiť symptómy spojené s obezitou na zvieracích modeloch.
Bohaté na fytosteroly - Štúdia zverejnená v Journal of Agricultural and Food Chemistry zistila, že slnečnicové semienka (a pistácie) majú najbohatšie hladiny fytosterolov zo všetkých bežne spotrebovávaných orechoch a semien.
Rastlinné steroly sú látky, ktorých chemické štruktúry sa podobajú na cholesterol, a predpokladá sa, že znižujú hladiny LDL cholesterolu v krvi. Štúdia zverejnená v časopise Life Sciences uvádza, že fytosteroly inhibujú rozvoj rakoviny hrubého čreva.
Výborný zdroj vitamínu E - Jedna šálka slnečnicových semien nám poskytuje 15,3 miligramov vitamínu E, čo je 76 percent odporúčanej dennej dávky. Tento antioxidant rozpustný v tukoch cestuje po celom tele a bojuje s voľnými radikálmi, ktoré by inak mohli poškodiť molekuly a štruktúry obsahujúce tuk, ako sú mozgové bunky a bunkové membrány.
Okrem toho nás chráni pred degeneratívnymi ochoreniami a bojuje proti predčasnému starnutiu. Vitamín E má tiež silný protizápalový účinok a môže znížiť symptómy súvisiace so zápalovými chorobami, ako je napríklad astma a reumatická artritída.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.