Zvyšuje konzumácia sóje riziko rakoviny prsníka?

Nová štúdia sa zamerala na spojenie medzi príjmom potravín zo sóje v podobe sójového mlieka, tempehu, tofu a rakovinou prsníka.
Fajčenie a zvýšený príjem alkoholu podporujú riziko spojené s rakovinou prsníka. Nedávne výskumy sa však začali zaoberať aj vplyvom sóje na toto ochorenie.
Nová štúdia sa zamerala na spojenie medzi príjmom potravín zo sóje v podobe sójového mlieka, tempehu, tofu a rakovinou prsníka. Táto nová štúdia však naznačuje, že sójové výrobky v skutočnosti môžu spieť k zníženiu rizika rakoviny prsníka.
Zistenia boli uverejnené v magazíne Cancer. Štúdia naznačuje, že sója spomalila rast rakovinových buniek prsníka v laboratóriách a u žien vo východnej Ázií s rakovinou prsníka podpoprili liečbu rakoviny prsníka. Dr. Fang Fang Zhang z Friedman School of Nutrition Science and Policy at Tufts University tvrdí, že tieto výsledky spolu navzájom súvisia.
Výskumníci analyzovali príjem izoflavónov, čo je komponent podobný estrogénu a analyzovali príčinu smrti 6200 amerických a kanadských žien s rakovinou prsníka. Po 9 rokoch zistili, že ženy, ktoré mali vysoké hladiny izoflavónov (čo sa jednalo ½ -1 porcií sóje za týždeň), mali o 21% nižšie riziko úmrtia oproti ženám, ktoré jedli sóju menej.
Rovnako sa zamerali aj na jednotlivé druhy rakoviny prsníka a skúmali, aký vplyv mala sója na podstupovanú liečebnú terapiu. Zhangová tvrdí, že z ich výsledkov nevyplýva, že by mali sójové potraviny záporný vplyv na ženy, ktoré podstupovali endokrinnú terapiu. Pre ženy môže sója znamenať isté ochranný systém, ako sa vedkyňa nazdáva. Výsledok u žien, ktoré nepodstúpili endokrinnú liečbu, ale prijímali sóju bol síce výsledok menší, ale štatisticky jestvoval.
Ako sa však vedci vyjadrujú, stále treba preskúmať, koľko sóje je pre ženu prospešnej a koľko jej môže škodiť.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.