• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 22.9.2024Meniny má Móric
13°Bratislava

Andy Murray sa kedysi skrýval, teraz je na piedestáli

  • 16:58 08.07.2013
  • LONDÝN
Andy Murray sa kedysi skrýval, teraz je na piedestáli

Škótske mestečko Dunblane zažilo 13. marca 1986 masaker, keď 43-ročný Thomas Hamilton postrieľal 16 detí a jednu dospelú osobu a potom obrátil zbraň proti sebe.

Teraz majú obyvatelia dôvod na radosť zásluhou rodáka, ktorý počas spomenutej tragédie bol v miestnej základnej škole a skrýval sa pred páchateľom: Andy Murray je od nedele wimbledonský šampión.

"Sledovali sme jeho pokroky od chvíle, keď sa objavil na scéne ako vyziabnutý mladík. Teraz to bolo elektrizujúce, sme naňho veľmi hrdí," povedal 69-ročný John Irvine, ktorý aj s manželkou Annette uprostred dunblanskej pospolitosti sledoval nedeľňajšie finále na londýnskej tráve proti Srbovi Novakovi Djokovičovi (6:4, 7:5, 6:4).

"Napätie sa dalo krájať. Každý fiftín sprevádzala nádej a viera. Tento chlapík nás zomkol. Ulice dnes boli ľudoprázdne, všetci sledovali finále. Prepukne tu veľa osláv. Všetci dúfame, že na niektorej sa objaví aj Andy," vyhlásil 27-ročný Leigh Austin, dobrovoľník v stredisku Dunblane Center, do ktorého k obrazovke smerovali kroky detí v predškolskom veku, ale aj dôchodcov. Preplnený bol aj bar v Dunblane Hotel, muž za pultom si obliekol tričko s podobizňou slávneho rodáka, loptičkou a nápisom "C´mon Andy". Rovnaký slogan sa objavil vo výkladoch obchodov a na ďalších verejných miestach. Mnohí obyvatelia sa na vyjadrenie podpory zahalili do škótskej vlajky.

Murray žije v Oxshotte južne od Londýna, ale netají sa pretrvávajúcim srdečným zväzkom s mestom svojho detstva, ktoré ho vlani vrelo privítalo po olympijskom triumfe. Teraz sa stal prvý britský šampión v All England Lawn Tennis and Croquet Clube po 77 rokoch od úspechu Freda Perryho.
Reakcie škótskych osobností na wimbledonský triumf tenistu Andyho Murrayho (zdroj: BBC):

Kenny Dalglish (bývalý futbalista): "Neuveriteľné. Aký fantastický príbeh! Nádherné, a to aj vďaka dôstojnému správaniu zdolaného finalistu. Končím, idem oslavovať."

Neil Lennon (tréner futbalistov Celticu Glasgow): "Zastavte čas... Na to, že som muž, mnou teraz riadne lomcujú emócie... Skvostný výkon... Andy Murray je legenda."

Chris Hoy (olympijský víťaz v dráhovej cyklistike): "Bolo mi absolútnou cťou stráviť finále v jeho lóži s realizačným tímom a rodinou a podeliť sa s nimi o tento výnimočný okamih."

Imogen Bankierová (strieborná z MS v bedmintone): "V tejto chvíli som šťastná a zároveň veľmi hrdá na to, že som Škótka. Murray je legenda. Dúfam, že všetci pochybovači a neprajníci sa zahltia svojimi vyhláseniami."

Jamie Murray (starší brat, víťaz wimbledonského mixu 2007): "Aký úchvatný deň!! Som na môjho malého bračeka taký pyšný! Je to šampión!!"

Alex Salmond (škótsky ministerský predseda): "Fenomenálne víťazstvo. Andyho túžba po triumfe bola citeľná pri každom fiftíne a vyústila do výnimočného výsledku v pravej bitke tenisových titanov."

Shona Robinsonová (škótska ministerka športu): "Gratulujem Andymu Murraymu k zaslúženému triumfu. Škótsko je naňho veľmi hrdé!"

Calvin Harris (hudobník): "Andy Murray je už aj oficiálne škótska legenda - blahoželám!"

Lorraine Kellyová (televízna moderátorka, publicistka a herečka): "Vždy som tvrdila, že to dokáže. Treba veriť tomu, že sen sa stane skutočnosťou."

Judy Murrayová (mama Andyho Murrayho, kapitánka fedcupovej reprezentácie Veľkej Británie): "Je to ten najlepší pocit - vidieť syna vyhrať Wimbledon. Presne o tomto hovoril od chlapčenského veku. Bol to jeho sen, ktorý sa teraz naplnil."
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Slovenskí hokejisti zdolali v 2. zápase kvalifikácie Maďarsko

Slovenskí hokejisti zdolali v 2. zápase kvalifikácie Maďarsko

20:39 30.08.2024Športové

Slovenskí hokejisti uspeli vo svojom druhom zápase na finálovom kvalifikačnom turnaji o ZOH 2026.

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.