Pšeno: 10 dôvodov, prečo by ste ho mali jesť a ako ho pripraviť

Tu je desať dobrých dôvodov, prečo by ste mali pšeno zaradiť do svojho jedálnička.
Pšeno je vlastne lúpané proso, bezlepková obilnina, ktorá bola pestovaná vo východnej Ázii a na rôznych miestach Európy už od doby kammenej.
Aké sú výhody konzumácie pšena?
Chráni srdce: Horčík a obsah vlákniny v pšene pomáhajú zdraviu vášho srdca. Vzhľadom na to, že tiež obsahuje draslík, môže pomôcť pri znižovaní vysokého krvného tlaku.
Znižuje riziko ochorení: Pridanie obilnín, ako je pšeno do svojho jedálnička preukázateľne znižuje riziko určitých druhov rakoviny a srdcových ochorení a môže znížiť riziko cukrovky 2. typu.
Vláknina: Pšeno obsahuje nerozpustnú vlákninu, ktorá môže pomôcť zabrániť tvorbe žlčových kameňov a vzniku rakoviny prsníka. Vláknina tiež znižuje výskyt rakoviny hrubého čreva a je ideálna pre zníženie hladiny LDL cholesterolu.
Chráni pred astmou: Dôvodom je obsah horčíka. Štúdie ukázali, že deti, ktoré konzumovali celozrnné výrobky mali nižší výskyt astmy.
Živiny: Pšeno je dobrým zdrojom bielkovín, medi, mangánu, fosforu, vitamínov skupiny B a horčíka. Jedna šálka vareného pšena obsahuje 6 gramov bielkovín, 41 gramov sacharidov 2,26 gramov vlákniny, 1,74 gramov tuku a 207 kalórií. Je bohaté na obsah aminokyselín a železa.
Magnézium: Obsah horčíka je tiež skvelý pre liečbu migrény a vysokého krvného tlaku
Obsahuje rastlinné lignany: Tie premieňa zdravá črevná flóra na cicavčie lignany, ktoré chránia proti rakovine prsníka a iným druhom rakoviny súvisiacich s hormónmi.
Môže zlepšiť trávenie: Vzhľadom k jeho obsahu vlákniny môže pomôcť zmierniť zápchu, plynatosť, nadúvanie a kŕče. Je to najjednoduchšie stráviteľná obilnina, pretože je zásaditá.
Môže pomôcť s detoxikáciou: Pšeno je bohaté na antioxidanty, ktoré sú prospešné pri neutralizácii voľných radikálov.
Pomáha bojovať proti únave: Je považované za jednu z najlepších potravín proti únave vďaka obsahu vitamínu B, železa a makro živín.
Ako ho variť
- Pred varením ho opláchnite pod tečúcou vodou a odstráňte všetky nečistoty.
- Potom dajte variť jeden diel pšena na dva diely vody alebo vývaru. Po zovretí znížte teplotu na nízky stupeň a duste zhruba 25 minút. Bude mať podobnú textúru ako ryža.
- Ak ho chcete krémovejšie, potom ho často premiešajte a raz za čas pridajte trochu vody.
- Ak chcete viac orieškovú chuť, môžete pšeno pred varením opiecť. Dajte ho na suchú panvicu a opečte na strednej teplote za stáleho miešania.Keď bude mať zlatú farbu, dajte ho variť do vody.
Ako ho servírovať
- Servírujte ho ako quinou v miske. Pridajte surovú alebo varenú zeleninu, pridajte proteín, ako tempeh, kurča alebo ryba. Pridajte domácu zálievku a máte jednoduché jedlo, ktoré si môžete vziať do práce na obed.
- Použite ho ako prílohu namiesto škrobovitých zemiakov či ryže.
- Použite mleté pšeno v pečive a koláčoch.
- Pridajte uvarené pšeno do polievok.
- Zmiešajte varené pšeno s nakrájanou zeleninou, strúhankou, vajciami a korením. Urobte si tak placky a pečte do zlatista.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?