Pšeno: 10 dôvodov, prečo by ste ho mali jesť a ako ho pripraviť
Tu je desať dobrých dôvodov, prečo by ste mali pšeno zaradiť do svojho jedálnička.
Pšeno je vlastne lúpané proso, bezlepková obilnina, ktorá bola pestovaná vo východnej Ázii a na rôznych miestach Európy už od doby kammenej.
Aké sú výhody konzumácie pšena?
Chráni srdce: Horčík a obsah vlákniny v pšene pomáhajú zdraviu vášho srdca. Vzhľadom na to, že tiež obsahuje draslík, môže pomôcť pri znižovaní vysokého krvného tlaku.
Znižuje riziko ochorení: Pridanie obilnín, ako je pšeno do svojho jedálnička preukázateľne znižuje riziko určitých druhov rakoviny a srdcových ochorení a môže znížiť riziko cukrovky 2. typu.
Vláknina: Pšeno obsahuje nerozpustnú vlákninu, ktorá môže pomôcť zabrániť tvorbe žlčových kameňov a vzniku rakoviny prsníka. Vláknina tiež znižuje výskyt rakoviny hrubého čreva a je ideálna pre zníženie hladiny LDL cholesterolu.
Chráni pred astmou: Dôvodom je obsah horčíka. Štúdie ukázali, že deti, ktoré konzumovali celozrnné výrobky mali nižší výskyt astmy.
Živiny: Pšeno je dobrým zdrojom bielkovín, medi, mangánu, fosforu, vitamínov skupiny B a horčíka. Jedna šálka vareného pšena obsahuje 6 gramov bielkovín, 41 gramov sacharidov 2,26 gramov vlákniny, 1,74 gramov tuku a 207 kalórií. Je bohaté na obsah aminokyselín a železa.
Magnézium: Obsah horčíka je tiež skvelý pre liečbu migrény a vysokého krvného tlaku
Obsahuje rastlinné lignany: Tie premieňa zdravá črevná flóra na cicavčie lignany, ktoré chránia proti rakovine prsníka a iným druhom rakoviny súvisiacich s hormónmi.
Môže zlepšiť trávenie: Vzhľadom k jeho obsahu vlákniny môže pomôcť zmierniť zápchu, plynatosť, nadúvanie a kŕče. Je to najjednoduchšie stráviteľná obilnina, pretože je zásaditá.
Môže pomôcť s detoxikáciou: Pšeno je bohaté na antioxidanty, ktoré sú prospešné pri neutralizácii voľných radikálov.
Pomáha bojovať proti únave: Je považované za jednu z najlepších potravín proti únave vďaka obsahu vitamínu B, železa a makro živín.
Ako ho variť
- Pred varením ho opláchnite pod tečúcou vodou a odstráňte všetky nečistoty.
- Potom dajte variť jeden diel pšena na dva diely vody alebo vývaru. Po zovretí znížte teplotu na nízky stupeň a duste zhruba 25 minút. Bude mať podobnú textúru ako ryža.
- Ak ho chcete krémovejšie, potom ho často premiešajte a raz za čas pridajte trochu vody.
- Ak chcete viac orieškovú chuť, môžete pšeno pred varením opiecť. Dajte ho na suchú panvicu a opečte na strednej teplote za stáleho miešania.Keď bude mať zlatú farbu, dajte ho variť do vody.
Ako ho servírovať
- Servírujte ho ako quinou v miske. Pridajte surovú alebo varenú zeleninu, pridajte proteín, ako tempeh, kurča alebo ryba. Pridajte domácu zálievku a máte jednoduché jedlo, ktoré si môžete vziať do práce na obed.
- Použite ho ako prílohu namiesto škrobovitých zemiakov či ryže.
- Použite mleté pšeno v pečive a koláčoch.
- Pridajte uvarené pšeno do polievok.
- Zmiešajte varené pšeno s nakrájanou zeleninou, strúhankou, vajciami a korením. Urobte si tak placky a pečte do zlatista.
Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje
Vedci určili, v akom veku je možné rozpoznať riziko srdcových komplikácií.
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.