• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 21.4.2025Meniny má Ervín
16°Bratislava

Pšeno: 10 dôvodov, prečo by ste ho mali jesť a ako ho pripraviť

  • 20:04 22.03.2017
  • Bratislava
Pšeno: 10 dôvodov, prečo by ste ho mali jesť a ako ho pripraviť

Tu je desať dobrých dôvodov, prečo by ste mali pšeno zaradiť do svojho jedálnička.

Pšeno je vlastne lúpané proso, bezlepková obilnina, ktorá bola pestovaná vo východnej Ázii a na rôznych miestach Európy už od doby kammenej.

Aké sú výhody konzumácie pšena?

Chráni srdce: Horčík a obsah vlákniny v pšene pomáhajú zdraviu vášho srdca. Vzhľadom na to, že tiež obsahuje draslík, môže pomôcť pri znižovaní vysokého krvného tlaku.

Znižuje riziko ochorení: Pridanie obilnín, ako je pšeno do svojho jedálnička preukázateľne znižuje riziko určitých druhov rakoviny a srdcových ochorení a môže znížiť riziko cukrovky 2. typu.

Vláknina: Pšeno obsahuje nerozpustnú vlákninu, ktorá môže pomôcť zabrániť tvorbe žlčových kameňov a vzniku rakoviny prsníka. Vláknina tiež znižuje výskyt rakoviny hrubého čreva a je ideálna pre zníženie hladiny LDL cholesterolu.

Chráni pred astmou: Dôvodom je obsah horčíka. Štúdie ukázali, že deti, ktoré konzumovali celozrnné výrobky mali nižší výskyt astmy.

Živiny: Pšeno je dobrým zdrojom bielkovín, medi, mangánu, fosforu, vitamínov skupiny B a horčíka. Jedna šálka vareného pšena obsahuje 6 gramov bielkovín, 41 gramov sacharidov 2,26 gramov vlákniny, 1,74 gramov tuku a 207 kalórií. Je bohaté na obsah aminokyselín a železa.

Magnézium: Obsah horčíka je tiež skvelý pre liečbu migrény a vysokého krvného tlaku

Obsahuje rastlinné lignany: Tie premieňa zdravá črevná flóra na cicavčie lignany, ktoré chránia proti rakovine prsníka a iným druhom rakoviny súvisiacich s hormónmi.

Môže zlepšiť trávenie: Vzhľadom k jeho obsahu vlákniny môže pomôcť zmierniť zápchu, plynatosť, nadúvanie a kŕče. Je to najjednoduchšie stráviteľná obilnina, pretože je zásaditá.

Môže pomôcť s detoxikáciou: Pšeno je bohaté na antioxidanty, ktoré sú prospešné pri neutralizácii voľných radikálov.

Pomáha bojovať proti únave: Je považované za jednu z najlepších potravín proti únave vďaka obsahu vitamínu B, železa a makro živín.

Ako ho variť

  • Pred varením ho opláchnite pod tečúcou vodou a odstráňte všetky nečistoty.
  • Potom dajte variť jeden diel pšena na dva diely vody alebo vývaru. Po zovretí znížte teplotu na nízky stupeň a duste zhruba 25 minút. Bude mať podobnú textúru ako ryža.
  • Ak ho chcete krémovejšie, potom ho často premiešajte a raz za čas pridajte trochu vody.
  • Ak chcete viac orieškovú chuť, môžete pšeno pred varením opiecť. Dajte ho na suchú panvicu a opečte na strednej teplote za stáleho miešania.Keď bude mať zlatú farbu, dajte ho variť do vody.

Ako ho servírovať

  • Servírujte ho ako quinou v miske. Pridajte surovú alebo varenú zeleninu, pridajte proteín, ako tempeh, kurča alebo ryba. Pridajte domácu zálievku a máte jednoduché jedlo, ktoré si môžete vziať do práce na obed.
  • Použite ho ako prílohu namiesto škrobovitých zemiakov či ryže.
  • Použite mleté pšeno v pečive a koláčoch.
  • Pridajte uvarené pšeno do polievok.
  • Zmiešajte varené pšeno s nakrájanou zeleninou, strúhankou, vajciami a korením. Urobte si tak placky a pečte do zlatista.
Zdroj: Info.sk, TM, whfoods.org, ncbi.nlm.nih.gov, Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

VČERA - 20:55Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

VČERA - 18:14Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

8:13 16.04.2025Zdravie

Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?