• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 31.1.2025Meniny má Emil
Bratislava

Slováci naďalej konzumujú odpad zo zahraničia, hydinári navrhujú zmeny

  • 12:20 03.04.2017
  • Bratislava
Slováci naďalej konzumujú odpad zo zahraničia, hydinári navrhujú zmeny

Únia hydinárov Slovenska reaguje na pokračujúcu kauzu s brazílskym mäsom nakazeným salmonelózou.

Spotreba domácej hydiny v SR nestúpa, a to aj napriek početným škandálom s dovozovou hydinou. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár v reakcii na pokračujúcu kauzu s brazílskym mäsom nakazeným salmonelózou. Ročne sa na Slovensko dovezie napríklad vyše 9000 ton hydinového mäsa z Brazílie, čo je rovnaké množstvo ako jedna šestina slovenskej produkcie.

V posledných dvoch rokoch sú pri hydine a vajciach známe prípady brazílskych kuracích pŕs s antibiotikami, poľských kurčiat so salmonelou, poľského kuracieho mäsa s obsahom nepovolených polyfosfátov, poľských vajec s vysokým obsahom dioxínov a nakazených salmonelou,“ priblížil.

Stále sa nám nedarí riešiť situáciu v zaradeniach spoločného stravovania a školského stravovania, kde je vysoký podiel, až 90 %, dovážaného hydinového mäsa,“ upozornil.

Stravovacie zriadenia podľa neho podľahli tlaku distribútorov a okolia na prípravu jedla z lacného a najmä nekvalitného dovážaného hydinového mäsa, čím prichádza k ohrozeniu zdravia stravníkov. „Najnegatívnejší dopad to má na deti a mládež, či cez zníženie ich imunity, vznik alergií alebo ďalšie negatívne následky,“ poznamenal.

Mäso používané v stravovacích zariadeniach je podľa Molnára anonymné, bez kontrol. „Považujeme preto za nevyhnutné zmeniť legislatívu tak, aby mäso v sektore stravovania rovnako ako v obchodoch spadalo pod kontrolu Štátnej veterinárskej a potravinovej správy (ŠVPS) SR,“ podčiarkol riaditeľ ÚHS.

Na to, aby slovenskí občania prestali konzumovať odpad zo zahraničia, navrhujeme, aby sa zvýšila intenzita kontrol dovážaného hydinového mäsa, najmä u veľkoobchodníkov. Mal by sa zaviesť stály veterinárny dozor u prebaľovacích a rozrábacích prevádzok na hydinu. Kontrola potravín v sektore verejného stravovania by mala prejsť na ŠVPS SR,“ zdôraznil.

Podľa neho by malo byť povinné označovanie krajiny pôvodu mäsa na jedálnom lístku v reštauráciách. „V školskom stravovaní by mal byť povinný nákup hydiny od domácich výrobcov. Spotrebiteľ by sa teda mal viac orientovať na nákup domácej hydiny,“ dodal riaditeľ ÚHS. Štát by mal podľa neho finančne podporovať chov hydiny v SR.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ceny pohonných látok počas 4. týždňa 2025 opätovne stúpli

Ceny pohonných látok počas 4. týždňa 2025 opätovne stúpli

DNES - 9:03Ekonomické

Spotrebiteľské ceny pohonných látok počas 4. týždňa 2025 opätovne stúpli a dosiahli nové maximá.

Donald Trump hrozí skupine BRICS 100-percentnými clami

Donald Trump hrozí skupine BRICS 100-percentnými clami

DNES - 8:45Ekonomické

Americký prezident pohrozil skupine rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS clami vo výške 100 %, ak sa vzdajú amerického dolára ako platobného prostriedku v medzinárodnom obchode.

Fico: Ak Zelenskyj Slovensko ťahal za nos, tak prijmeme recipročné opatrenia

Fico: Ak Zelenskyj Slovensko ťahal za nos, tak prijmeme recipročné opatrenia

VČERA - 21:59Ekonomické

Ak ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Slovensko v otázke dodávok plynu "ťahal za nos", tak vláda SR prijme recipročné opatrenia napríklad pri finančnej pomoci Ukrajine.

Obchodný reťazec sťahuje z predaja majoránku

Obchodný reťazec sťahuje z predaja majoránku

VČERA - 20:59Ekonomické

V obchodnom reťazci našli majoránku, v ktorej bol vysoký obsah nebezpečnej látky.

Ministerstvo financií SR upozorňuje na podvodné emaily

Ministerstvo financií SR upozorňuje na podvodné emaily

VČERA - 16:13Ekonomické

Správy sú cielené na získanie platobných údajov.