• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 30.4.2025Meniny má Anastázia
25°Bratislava

Slováci naďalej konzumujú odpad zo zahraničia, hydinári navrhujú zmeny

  • 12:20 03.04.2017
  • Bratislava
Slováci naďalej konzumujú odpad zo zahraničia, hydinári navrhujú zmeny

Únia hydinárov Slovenska reaguje na pokračujúcu kauzu s brazílskym mäsom nakazeným salmonelózou.

Spotreba domácej hydiny v SR nestúpa, a to aj napriek početným škandálom s dovozovou hydinou. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár v reakcii na pokračujúcu kauzu s brazílskym mäsom nakazeným salmonelózou. Ročne sa na Slovensko dovezie napríklad vyše 9000 ton hydinového mäsa z Brazílie, čo je rovnaké množstvo ako jedna šestina slovenskej produkcie.

V posledných dvoch rokoch sú pri hydine a vajciach známe prípady brazílskych kuracích pŕs s antibiotikami, poľských kurčiat so salmonelou, poľského kuracieho mäsa s obsahom nepovolených polyfosfátov, poľských vajec s vysokým obsahom dioxínov a nakazených salmonelou,“ priblížil.

Stále sa nám nedarí riešiť situáciu v zaradeniach spoločného stravovania a školského stravovania, kde je vysoký podiel, až 90 %, dovážaného hydinového mäsa,“ upozornil.

Stravovacie zriadenia podľa neho podľahli tlaku distribútorov a okolia na prípravu jedla z lacného a najmä nekvalitného dovážaného hydinového mäsa, čím prichádza k ohrozeniu zdravia stravníkov. „Najnegatívnejší dopad to má na deti a mládež, či cez zníženie ich imunity, vznik alergií alebo ďalšie negatívne následky,“ poznamenal.

Mäso používané v stravovacích zariadeniach je podľa Molnára anonymné, bez kontrol. „Považujeme preto za nevyhnutné zmeniť legislatívu tak, aby mäso v sektore stravovania rovnako ako v obchodoch spadalo pod kontrolu Štátnej veterinárskej a potravinovej správy (ŠVPS) SR,“ podčiarkol riaditeľ ÚHS.

Na to, aby slovenskí občania prestali konzumovať odpad zo zahraničia, navrhujeme, aby sa zvýšila intenzita kontrol dovážaného hydinového mäsa, najmä u veľkoobchodníkov. Mal by sa zaviesť stály veterinárny dozor u prebaľovacích a rozrábacích prevádzok na hydinu. Kontrola potravín v sektore verejného stravovania by mala prejsť na ŠVPS SR,“ zdôraznil.

Podľa neho by malo byť povinné označovanie krajiny pôvodu mäsa na jedálnom lístku v reštauráciách. „V školskom stravovaní by mal byť povinný nákup hydiny od domácich výrobcov. Spotrebiteľ by sa teda mal viac orientovať na nákup domácej hydiny,“ dodal riaditeľ ÚHS. Štát by mal podľa neho finančne podporovať chov hydiny v SR.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šimečka: Vláda absolútne nezvláda konsolidáciu, verejný dlh naďalej rastie

Šimečka: Vláda absolútne nezvláda konsolidáciu, verejný dlh naďalej rastie

DNES - 13:55Ekonomické

Uviedol to v stredu na tlačovej konferencii predseda opozičného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

Vláda schválila asi 1,6 milióna eur a podporné opatrenia pre región Pohronie

Vláda schválila asi 1,6 milióna eur a podporné opatrenia pre región Pohronie

DNES - 12:55Ekonomické

Projekty a investičné potreby samospráv a organizácií v okresoch Žarnovica a Banská Štiavnica podporí vláda sumou vyše 1,5 milióna eur.

ZSSK zavádza minimálne cestovné 1 euro, zľavy však ostávajú

ZSSK zavádza minimálne cestovné 1 euro, zľavy však ostávajú

DNES - 10:57Ekonomické

Železničná spoločnosť Slovensko zavádza od 1. mája minimálnu cenu cestovného 1 euro pre všetky druhy vnútroštátneho cestovného.

PPA sa dištancuje od tvrdení bývalých kolegov a opozičných poslancov o podpore agroturizmu

PPA sa dištancuje od tvrdení bývalých kolegov a opozičných poslancov o podpore agroturizmu

DNES - 10:26Ekonomické

Pôdohospodárska platobná agentúra sa ohradzuje voči tvrdeniam opozičných poslancov k eurofondovým projektom v oblasti podpory vidieckeho cestovného ruchu a agroturistiky v roku 2015.

Z trhu sťahujú kontaminovaný olej

Z trhu sťahujú kontaminovaný olej

VČERA - 20:57Ekonomické

Obchodné reťazce žiadajú zákazníkov, aby olej vrátili v predajni.