• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 26.4.2025Meniny má Jaroslava
11°Bratislava

Ako pripravovať a skladovať potraviny na Veľkú noc

  • 17:33 11.04.2017
  • Bratislava
Ako pripravovať a skladovať potraviny na Veľkú noc

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky upozorňuje na chyby pri príprave jedál na Veľkú noc.

Obdobie pôstu je na konci a mnohí sa tešia na lahôdky neodmysliteľne späté s Veľkou nocou. Ku klasike patria vajíčka a jedlá z nich, šunka, údené mäso, či majonézový šalát. Osvojte si pravidlá ich prípravy a skladovania.

V stravovaní počas sviatkov nič nepreháňajte. Okrem žlčníkového záchvatu ako odplaty za prejedanie sa, vás môže poriadne vyšťaviť aj nepríjemná hnačka. Najčastejšie býva príčinou salmonelóza, ale aj kampylobakteriálne infekcie a ďalšie, ktoré môže mať na svedomí práve vaše obľúbené jedlo.

Nedostatočná hygiena pri príprave jedál a nesprávne skladovanie potravín, hotových, alebo rozpracovaných jedál, napomáhajú pomnoženie nebezpečných mikroorganizmov a plesní. Voľným okom na pochúťkach nemusíte zbadať žiadne zmeny, no pre organizmus môžu byť nebezpečné. Myslite na to najmä pri mäse a ostatných živočíšnych potravinách. Sú rizikovejšie ako iné potraviny, pretože sa v nich omnoho radšej ako v iných pomnožia a rastú mikroorganizmy.

V kuchyni:

  • obľúbeným miestom baktérií je kuchynský drez a pomôcky na umývanie riadu, udržiavajte ich v čistote
  • pred každou prípravou jedla, ale aj počas nej, si dôkladne umývajte ruky
  • rovnako si dajte záležať na poriadnom čistení pracovnej dosky, kuchynského náčinia
  • nekrájajte na jednej doske mäso a potom i ostatné potraviny, zeleninu či ovocie
  • potraviny, ovocie i zeleninu čistite a krájajte na to určenými nožmi alebo strúhadlami, náradie nemiešajte a udržujte ho vždy čisté

3 x mäso

  • znečistené od krvi iba opláchnite pod tečúcou pitnou vodou, nenamáčajte ho vo vode, v umytom mäse sa mikroorganizmy veľmi rýchlo rozmnožujú
  • pri jeho tepelnom opracovaní dodržiavajte čas a správnu teplotu, zničí takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy
  • surové mäso, hydinu, prípadne morské živočíchy vždy oddeľte od ostatných potravín

Vajíčka neumývajte

Pred použitím vajíčka neumývajte, pomohli by ste tým rozšíreniu mikróbov. Ušpinené, väčšinou z domácich chovov, stačí utrieť suchou handričkou. Dbajte na ich správne rozbíjanie, aby sa neznečistil vaječný obsah. Jedlá s vajíčkami dôkladne tepelne spracujte. Trvanlivosť vajíčka je 28 dní od znesenia.

Ktorá šunka ja kvalitná

Ak si Veľkú noc neviete predstaviť bez šunky, dajte si záležať na jej výbere. V obchodoch si môžete vybrať dusenú, údenú, tepelne opracovanú a surovú sušenú. Šunka musí byť vyrobená zo svaloviny stehna. Kvalitnejšia by mala mať aspoň 75 percent mäsa, jasne ružovú farbu a jasné kontúry svalu. Ak sa svalovina pri jej výrobe rozseká na jemno a pridajú sa náhrady a prídavné látky, po tepelnom opracovaní sa spoja do homogénnej hmoty a kontúry svaloviny neuvidíte.

Aj keď údené mäso nie je vo výžive tým optimálnym, patrí tiež k tradícii. Vyberte si radšej menej zaúdené a v každom prípade by ste ho mali pred konzumáciou uvariť.

Pozor na ,,domácu“ majonézu

Riziková môže byť aj majonéza, ktorú si urobíte doma z čerstvých slepačích vajec. Ak sa predsa rozhodnete pre domácu majonézu, použite čerstvé suroviny a pripravte len toľko jedla, koľko priamo skonzumujete. Bezpečnejšia je však priemyselne vyrobená majonéza, ktorá je pasterizovaná.

Pravidlá pre chladničku

  • majonézu, studené omáčky, dresingy a nátierky, ktoré ste nespotrebovali, uskladňujte pri teplote 0-4 stupne Celzia najviac 48 hodín
  • zeleninové a cestovinové šaláty, či uvarenú ryžu pri teplote 0-4 stupne Celzia najviac 12 hodín
  • obložené misy a chlebíčky pri teplote 0-4 stupne Celzia 6 hodín
  • uvarené jedlá neskladujte príliš dlho ani v chladničke – najviac 48 hodín pri teplote do 5 stupňov Celzia
  • potraviny nerozmrazujte pri izbovej teplote, ale v chladničke a už rozmrazené nezmrazujte znova

Info.sk informovala Jozefína Kaššová z komunikačného referátu Úradu verejného zdravotníctva SR.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

18:14 20.04.2025Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.