Prečo by ste mali orechy namočiť predtým, než ich zjete?

Dáme vám dobrý dôvod nato, aby ste orechy pred ich konzumáciou namáčali. Treba však dbať nato, aby ste ich namáčali na správny počet hodín.
Namáčanie orechov pred ich konzumáciou vedie k vylúčeniu kyseliny fytovej a inhibítorov neutralizujúcich enzýmov, čo vedie k tomu, že orechy sú ľahko stráviteľné. Zároveň sa však zvyšuje absorpcie vitamínov a iných živín z orechov.
Prirodzená obrana
Rovnako ako zrná, orechy obsahujú kyselinu fytovú, ktorá je súčasťou ich obranného mechanizmu. Tá zabraňuje predátorom v ich konzumácií pred dozretím. Namáčanie orechov pred ich požitím odstraňuje kyselinu fytovú.
Tipy pre namáčanie
Pre ľahšie odstránenie šupiek orechov, namočte orechy do horúcej vody.
Pridaním trochu soli počas namáčania pomôžete neutralizovať enzýmy. Tá pomáha tiež odstrániť zvyšky prachu a triesloviny.
Zvyšok vody z nasiaknutých orechov sa nesmie opakovane používať na varenie, pretože môžu obsahovať škodlivé látky.
Počet hodín pre namáčanie sa líši
Každý druh orechov a semien by ste mali namáčať na iný počet hodín. Optimálny počet je však prevažne 8 hodín. Ak namáčate orechy dlhšie ako 8 hodín, odporúčame ich opláchnuť a vodu vymeniť.
- vlašské orechy: 8 hodín
- mandle: 12 hodín
- pekanove orechy: 8 hodín
- tekvicové semená: 7 hodín
- makadamové orechy: 4 hodiny
- garbanzo fazuľa: 12-48 hodín
- píniové orechy: 8 hodín
- lieskové orechy: 8 hodín
- kešu orechy: 6 hodín
- semená ľanu: 6 hodín

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.