Prečo by ste mali orechy namočiť predtým, než ich zjete?
Dáme vám dobrý dôvod nato, aby ste orechy pred ich konzumáciou namáčali. Treba však dbať nato, aby ste ich namáčali na správny počet hodín.
Namáčanie orechov pred ich konzumáciou vedie k vylúčeniu kyseliny fytovej a inhibítorov neutralizujúcich enzýmov, čo vedie k tomu, že orechy sú ľahko stráviteľné. Zároveň sa však zvyšuje absorpcie vitamínov a iných živín z orechov.
Prirodzená obrana
Rovnako ako zrná, orechy obsahujú kyselinu fytovú, ktorá je súčasťou ich obranného mechanizmu. Tá zabraňuje predátorom v ich konzumácií pred dozretím. Namáčanie orechov pred ich požitím odstraňuje kyselinu fytovú.
Tipy pre namáčanie
Pre ľahšie odstránenie šupiek orechov, namočte orechy do horúcej vody.
Pridaním trochu soli počas namáčania pomôžete neutralizovať enzýmy. Tá pomáha tiež odstrániť zvyšky prachu a triesloviny.
Zvyšok vody z nasiaknutých orechov sa nesmie opakovane používať na varenie, pretože môžu obsahovať škodlivé látky.
Počet hodín pre namáčanie sa líši
Každý druh orechov a semien by ste mali namáčať na iný počet hodín. Optimálny počet je však prevažne 8 hodín. Ak namáčate orechy dlhšie ako 8 hodín, odporúčame ich opláchnuť a vodu vymeniť.
- vlašské orechy: 8 hodín
- mandle: 12 hodín
- pekanove orechy: 8 hodín
- tekvicové semená: 7 hodín
- makadamové orechy: 4 hodiny
- garbanzo fazuľa: 12-48 hodín
- píniové orechy: 8 hodín
- lieskové orechy: 8 hodín
- kešu orechy: 6 hodín
- semená ľanu: 6 hodín
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.