• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 6.3.2025Meniny má Radoslav
Bratislava

Pokuty za podávanie "tataráka" reštauráciám oddnes nehrozia

  • 8:04 01.06.2017
  • Bratislava
Pokuty za podávanie "tataráka" reštauráciám oddnes nehrozia

Pokuty za podávanie tatárskeho bifteku reštauráciám oddnes nehrozia.

Do platnosti totiž vstúpila novela vyhlášky, ktorá jeho predaj povoľuje. Doteraz to možné nebolo pre hroziace tráviace ťažkosti.

Tatarák“ však možno ponúkať iba v reštauráciách. Zákaz stále platí pre stánky s rýchlym občerstvením, závodné stravovacie prevádzky či iné typy uzavretého stravovania, upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Pri predaji bifteku treba splniť určité pravidlá. Zámer ponúkať toto tepelne neupravené mäso s vajcom a koreninami musia reštaurácie najprv oznámiť príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva.

Regulatívam podlieha aj príprava pokrmu. Treba ho urobiť z vopred zmrazeného mäsa a vajec z registrovaných a kontrolovaných chovov, musia byť čerstvé. „Biftek sa bude musieť podávať hneď po jeho dohotovení,“ povedala Iveta Trusková z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Reštaurácie musia v jedálnom lístku informovať aj o rizikách, ktoré môžu pri konzumácii bifteku vzniknúť, a to formulkou: „Neodporúča sa, aby tepelne nespracované mäso a vajcia konzumovali deti, tehotné, dojčiace ženy a osoby s oslabenou imunitou“.

Novelou vyhlášky sa zmenili i podmienky a predaj steakov či metóda sous vide, dopĺňa Zväz hotelov a reštaurácií (ZHR) SR „Ide o veľa pozitívnych zmien, pre sprísnené požiadavky pripravujeme odborný seminár,“ uvádza ZHR SR v stanovisku. Sous vide je metóda varenia pri konštantne nízkej teplote, potraviny sú vtedy zabalené vo vákuových vreckách. Steaky možno podávať i upravené na nižšej teplote.

Verejná diskusia o predaji „tataráka“ v reštauráciách sa rozprúdila po tom, čo mali hygienici koncom septembra minulého roka zakázať predávať biftek niektorým prevádzkam. Za jeho zachovanie v stravovacích zariadeniach vznikla na webe petícia.

Biftek ako tepelne nespracované mäso môže podľa hygienikov spôsobiť vracanie, bolesti brucha, zvýšenú teplotu, hnačky, v prípade listeriózy je riziko potratov. Úpravou vyhlášky sa zaoberala pracovná skupina zložená z kuchárov, hotelierov, hygienikov či predstaviteľov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Matovič varuje PS: Týmto krokom zocelíte vládnu koalíciu

Matovič varuje PS: Týmto krokom zocelíte vládnu koalíciu

DNES - 9:51Domáce

Hnutie Slovensko a strana Za ľudí žiada stiahnutie návrhu na mimoriadnu schôdzu.

Pellegrini vníma postoj Fica k európskemu samitu ako obhajobu národných záujmov

Pellegrini vníma postoj Fica k európskemu samitu ako obhajobu národných záujmov

VČERA - 19:23Domáce

Prezident podľa vlastných slov nemôže premiérovi zazlievať jeho tvrdú rétoriku.

Muž porezal mladíka na krku, za všetko mohla jedna otázka

Muž porezal mladíka na krku, za všetko mohla jedna otázka

VČERA - 17:25Domáce

Polícia má podozrenie na extrémizmus.

Tragédia na sídlisku: Žena vypadla z 13. poschodia

Tragédia na sídlisku: Žena vypadla z 13. poschodia

VČERA - 16:47Domáce

Z výškového paneláku vypadla žena, záchranári jej už nedokázali pomôcť.