Je syr naozaj nezdravý? Vedci našli odpoveď
Zistite, ako môže syr vplývať na vaše zdravie.
Syr patrí medzi najobľúbenejšie pochúťky, no lekári nás často od jeho konzumácie odrádzajú pre jeho negatívne účinky na zdravie. Často je totiž plný sodíka, tuku a cholesterolu.
No štúdia Kodanskej univerzity, publikovaná v časopise Journal of the American Heart Association, zistila, že konzumácia syra v malom množstve môže viesť k nižšiemu riziku srdcových ochorení a dokonca vám môže pomôcť žiť dlhšie.
Francúzsky paradox
Vedci bližšie skúmali takzvaný “francúzsky paradox”. U Francúzov je totiž relatívne nízky výskyt srdcových chorôb aj napriek tomu, že patria medzi najväčších spotrebiteľov syrov na svete. Potvrdilo sa tiež, že toto jedlo má vysoký obsah bielkovín, vápnika a vitamínu B-12.
Syr má tiež rovnaké množstvo bielkovín a tuku, vďaka čomu sa budete dlhšie cítiť plnšie. Vedci tiež navrhujú, že by bolo potrebné prehodnotiť označovanie potravín.
Doktorka Tanja Kongerslev Thorning povedala:
"Účinky potraviny na zdravie sú kombináciou vzťahu medzi jej živinami a metódami používanými pri jej príprave alebo výrobe. Preto by sme mali potraviny posudzovať v istom kontexte."
Vysoké hladiny sodíka v syroch nemusia byť tak problematické, ako sa pôvodne zdalo, pretože štúdia zistila, že pri syre nemá žiadne spojenie s hypertenziou.
Profesor Arne Astrup, vedúci oddelenia výživy, cvičenia a športu na univerzite v Kodani povedal:
"Všetky ostatné zložky a prísady v syre sú omnoho dôležitejšie ako nasýtené tuky a sodík. Zdá sa, že vápnik hrá ochrannú úlohu tým, že viaže niektoré z mastných kyselín v syre, takže sa nedajú štiepiť."
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.