Svrbí vás jazyk a ústa po surovom ovocí a zelenine? S týmto syndrómom sa dá bojovať
Ak pociťujete po niektorých potravinách brnenie, svrbenie či pichanie v jazyku a ústach, ide o tento syndróm.
Čerstvý ovocný šalát, plátok šťavnatých paradajok alebo pohár pomarančového džúsu vám môže spôsobiť svrbivý pocit v ústach, opuch pier alebo žihľavku. Tieto reakcie zvyčajne trvajú len 15 minút a preto im nevenujeme veľkú pozornosť. Čo však v skutočnosti znamenajú?
Verte tomu alebo nie, tieto mierne alergické reakcie, nazývané orálny alergický syndróm alebo peľovo-potravinový syndróm, nie sú primárne spôsobené potravinovými alergiami, ako ste predpokladali. Sú to vlastne symptómy sezónnych alergií na peľ alebo sennej nádchy. Typ jedla, ktorý vám tieto reakcie spôsobuje, môže naznačiť, na aký typ peľu ste alergickí. Môžete si dokonca všimnúť, že vaše ústne alergie sa zhoršujú počas ročného obdobia, kedy máte sezónne alergie.
Je to preto, že proteíny v ovocí a zelenine napodobňujú peľ rastlín, ktoré spôsobujú alergie. Váš imunitný systém si zamieňa tieto potravinové proteíny s peľmi, na ktoré ste skutočne alergickí. Keďže samotný peľ nespôsobuje reakciu, testovanie sezónnych alergií môže byť negatívne.
Na ktorý typ peľu máte alergiu?
Ste alergickí na peľ brezy, ak máte reakcie po týchto potravinách:
- Mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, jablko, marhuľa, broskyňa, nektárinka, mrkva, zeler, čerešňa, koriander, fenikel, kivi, petržlen, paštrnák, hruška, slivka, korenie, zemiaky
Ste alergickí na trávy (jar, leto), ak máte reakcie po týchto potravinách:
- Červený melón, melón kantalup, medový melón, zeler, pomaranč, broskyňa, paradajka
Ste alergickí na buriny (jeseň), ak máte reakcie po týchto potravinách:
- Jablko, banán, čierne korenie, brokolica, kapusta, červený melón, melón kantalup, medový melón, rasca, mrkva, zeler, harmančekový čaj, koriander, uhorka, púpava, fenykel, kivi, petržlen, broskyňa, arašidy, slnečnicové semienka, cuketa
Domáca liečba symptómov
- Vyvarujte sa potravín, ktoré spôsobujú reakcie. Možno sa tomuto syndrómu vyhnete, ak tieto potraviny pred konzumáciou uvaríte. (Neplatí to však pre zeler)
- Odstránenie šupiek môže tiež pomôcť zmierniť prejavy alergie.
- Antihistaminiká dokážu udržať tento syndróm na uzde.
- Počas ročných období, keď ste najviac náchylní na alergie, jedzte iba konzervované ovocie a zeleninu.
- Na upokojenie zapálených dýchacích ciest používajte nosový sprej s fyziologickým roztokom.
Riziko infarktu sa prejavuje už v detstve. Toto je presný vek, kedy sa zdravie srdca zhoršuje
Vedci určili, v akom veku je možné rozpoznať riziko srdcových komplikácií.
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.