• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.1.2025Meniny má Malvína
Bratislava

Viete, ako sa vyrába nealkoholické pivo?

  • 20:07 19.06.2017
  • Bratislava
Viete, ako sa vyrába nealkoholické pivo?

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, ako môže nealkoholické pivo chutiť ako pivo, no pritom zároveň neobsahovať alkohol?

Nemusí to byť práve váš najobľúbenejší nápoj, no je pravda, že dôvodov na jeho konzumáciu existuje hneď niekoľko. Či už práve šoférujete, alebo užívate antibiotiká, alebo len chcete zapadnúť do spoločnosti priateľov bez toho, aby ste museli piť, nealkoholické pivo je skvelou alternatívou k svojmu alkoholickému náprotivku.

Proces výroby

Nealkoholické pivo prichádza na svet rovnakou cestou ako to alkoholické: nevyhne sa vareniu rozdrveného jačmeňa vo vode, pridáva sa doňho chmeľ a dokonca sa necháva aj vykvasiť. Zatiaľ čo výroba alkoholického piva pri týchto krokoch končí, nealko sa ešte musí zbaviť alkoholu.

Najbežnejším spôsobom odstraňovania alkoholu je ohrievanie. Keďže alkohol začína vrieť pri nižšej teplote ako voda, pivo sa zohreje až po jeho moment varu (okolo 78°C), čím sa začne z tekutiny vyparovať. Tento proces môže často ohroziť jedinečnú chuť piva, a tak sa často využíva aj vákuová destilácia, ktorá zníži teplotu varu alkoholu.

Okrem ohrievania sa na odstránenie alkoholu z piva využíva aj reverzná osmóza. V tomto procese sa pivo cedí cez pórový filter. Cez filter sa dostanú len alkohol a voda – zvyšné prísady piva sa oddelia do inej nádoby. Alkohol sa potom z vody odstráni destiláciou a zvyšná voda sa pridá k ostatným prísadám.

Vďaka tejto metóde si pivo zachováva pôvodnú chuť vo väčšej miere, no celkovo je náročnejšia a vyžaduje si použitie väčšieho množstva techniky.

Do hotového nealkoholického piva sa ešte pridáva oxid uhličitý. Ten sa počas fermentácie vytráca, a pivo tak stráca bubliny.

Prečo chutí inak?

Ak si myslíte, že nealkoholické pivo chutí inak ako alkoholické kvôli tomu, že neobsahuje alkohol, máte pravdu. Alkohol zdôrazňuje chmeľovú chuť v pive. Tá sa však vytráca aj v dôsledku varenia. Pridávaním oxidu uhličitého sa do piva dostáva aj kyselina uhličitá, ktorá má jemne kyslastú pachuť. Preto sa niektorým ľuďom môže zdať, že nealkoholické pivo je kyslejšie ako alkoholické.

Ako si doma vyrobiť nealkoholické pivo?

Zdroj: Info.sk, DP, gizmodo.com, Foto: Pixabay
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend

Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend

VČERA - 16:30Zaujímavosti

Belgický štátny potravinový úrad vydal varovanie, v ktorom občanov vystríha pred zužitkovaním vianočných stromčekov v potravinách.

Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku

Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku

VČERA - 7:18Zaujímavosti

Zákazník taxi služby s autonómnym vozidlom takmer omeškal let kvôli zlyhaniu systému v aute.

VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh

VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh

6:55 09.01.2025Zaujímavosti

Pes precestoval pol sveta, aby sa nakoniec zoznámil so snehom.

Nechty na nohách si mnohí strihajú nesprávne. Toto je najlepší spôsob

Nechty na nohách si mnohí strihajú nesprávne. Toto je najlepší spôsob

20:01 08.01.2025Zaujímavosti

Ak nechcete, aby vám nechty zarastali, mali by ste zvoliť správnu techniku strihania.

Ako sa starať o smartfón v zime: Takto sa vyhnete vybíjaniu a poškodeniu

Ako sa starať o smartfón v zime: Takto sa vyhnete vybíjaniu a poškodeniu

19:21 08.01.2025Zaujímavosti

Toto sú štyri veci, ktoré by mali používatelia smartfónov robiť v chladnom počasí.