Jednoduchý návod, ako udržať jahody dlhšie čerstvé
Jahody sa podobne ako všetko bobuľové ovocie rýchlo kazí. Vďaka týmto radám sa vám však podarí predĺžiť ich životnosť.
Jahody sú plné antioxidantov, vitamínu C, kyseliny listovej, draslíka, mangánu, horčíka a vlákniny. Dokonca sa hovorí, že zlepšujú zrak, funkciu mozgu, liečia vysoký krvný tlak, artritídu, dnu a niekoľko kardiovaskulárnych ochorení. Pomáhajú posilniť imunitný systém a zabraňujú predčasnému starnutiu.
Je však veľká škoda, keď nám iba pár dní po ich zakúpení v obchode či natrhaní v záhrade ostanú slizké alebo pokryté plesňou. Je tu však skvelý spôsob, ako udržať vaše jahody čerstvé po dlhšiu dobu. Tento trik predĺži životnosť jahôd o niekoľko dní alebo dokonca o týždeň či dva.
Budete potrebovať:
- biely ocot
- vodu
- Sitko alebo cedidlo
Postup:
Krok 1. Do veľkej misy nalejte 1 diel bieleho octu a 5 dielov vody. Napríklad pol šálky octu a dva a pol šálky vody.
Krok 2. Namočte jahody v tomto roztoku po dobu niekoľkých minút. Ocot pomôže odstrániť plesne a baktérie, kvôli ktorým sa jahody rýchlejšie kazia. Nebojte sa, vaše jahody nebudú chutiť po octe.
Krok 3. Jahody dôkladne vysušte. Môžete položiť papierové utierky do sitka alebo cedidla a nechať ich vyschnúť. Ubezpečte sa, že odstránite všetku vlhkosť, aby ste zabránili vzniku plesní.
Krok 4. Dajte jahody na suchú papierovú utierku a vložte do chladničky.
Tu je niekoľko ďalších tipov, ktoré pomôžu vašim jahodám vydržať dlhšie čerstvé:
- Nechajte na jahodách stopky, až dokým ich nebudete chcieť jesť. Predlžuje to ich trvanlivosť.
- Ak si všimnete akúkoľvek poškodenú jahodu, ktorá chytá pleseň, určite ju ihneď odstráňte. Zabránite tomu, aby sa pleseň rozšírila a zničila všetky jahody.
Najlepšie raňajky po opici: Lekárka radí, čo jesť po prehýrenej noci
Lekárka poradila, čo by mal obsahovať sendvič na liečbu opice.
Ako sa rýchlo zotaviť z alkoholu: Opicu dokáže vyliečiť známa aminokyselina
Odborníci zistili, že jeden druh aminokyseliny dokáže bojovať s príznakmi opice z alkoholu.
Dietologička onkologických pacientov: Iba tieto dve potraviny spôsobujú rakovinu
Odborníčka v oblasti výživy a onkológie upozornila na dve potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, aby ste znížili riziko vzniku rakoviny.
Máte zápchu? Tieto triky okamžite rozhýbu vaše črevá
Lekár poradil jednoduché techniky, ktorá vám pomôžu pri zápche.
Test čajových vrecúšok: Tieto môžu byť pre vás obzvlášť nebezpečné
Vedci varujú pred pitím čaju baleného vo vrecúškach.