• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 11.1.2025Meniny má Malvína
Bratislava

S týmto skvelým trikom vždy vyberiete len zrelé broskyne

  • 20:00 26.06.2017
  • Bratislava
S týmto skvelým trikom vždy vyberiete len zrelé broskyne

Poradíme vám, ako vybrať správne broskyne, prezradíme, kedy zrejú a ako ich správne vykôstkovať a skladovať.

Nič nereprezentuje tak leto ako lahodné broskyne. Ale ich správny výber a príprava si vyžaduje určité nadanie, však? Existuje pár vecí, ktoré by vám pri výbere mali pomôcť.

Kedy je ich sezóna?

Broskyne zrejú od mája do augusta. A samozrejme to, kedy dozrievajú sa podpisuje na ich vzhľade, ale aj chuti. Skoré broskyne sú veľmi hutné a držia sa pri jadre. Broskyne z polovice júna sú sladšie a väčšie. Zároveň sa dajú ľahko oddeliť od kôstky. Vplyv na ich chuť, vzhľad a hutnosť má samozrejme teplo a svetlo.

Ako vybrať najlepšie broskyne v obchode?

Pestovatelia na pulty obchodov posielajú len broskyne s červenkastým nádychom, preto ak vyberáte broskyne podľa ich celkovej farby, príliš to nepomôže. Zamerajte sa na okolie okolo stopky. Pokiaľ je zelené, broskyňa potrebuje deň až 2 na to, aby dozrela. Ak je žlté, broskyňa je pripravená na konzumáciu.

Ako broskyne skladovať?

Ak dávate svoje broskyne do chladničky, robíte chybu. Podľa odborníkov práve tu prichádzajú o svoju chuť. Samozrejme, ak ich tu necháte dlhšie ako deň. Pri ich uskladňovaní ich dajte do miestnosti s izbovou teplotou a obráťte ich stopkou nadol. Takto vám vydržia dlhšie čerstvé.

Ako sa zbaviť kôstky?

Broskyne ako aj ďalšie kôstkovice majú otravnú kôstku, ktorú je niekedy ťažko odstrániť. Ak sa chcete zbaviť rýchlo kôstky, nožom prejdite z vrchnej a spodnej časti smerom ku kôstke a danú časť ľahko vytlačíte prstami von. Pozrite si návod, ktorý vám ukáže ako na to.

Kde ich možno použiť?

Broskyne sú skvelou voľbou na koláč, ale aj do ovocných šalátov. Rovnako skvele chutia na grile, takže sa nebojte a smelo ich umiestnite na rošt pri opekaní.

Aká je ich nutričná hodnota?

Broskyne patria medzi nízkokalorické potraviny. Väčšia broskyňa má len 70 kalórií. Zároveň obsahujú vlákninu, draslík, vitamín A a vitamín C.

A aký je váš trik pri výbere zrelých broskýň a iného ovocia? Podeľte sa s nami o svoje triky v komentároch.

Zdroj: info.sk, NJ, womenshealthmag.com Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať

20:01 07.01.2025Zdravie

Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta

19:33 07.01.2025Zdravie

Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou

21:44 06.01.2025Zdravie

Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil

21:10 06.01.2025Zdravie

Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu

19:42 06.01.2025Zdravie

Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.