• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 22.4.2025Meniny má Slavomír
14°Bratislava

Toto je tichý zabijak v našej domácnosti. Nájdete ho aj v slovenských potravinách

  • 19:02 05.07.2017
  • Bratislava
Toto je tichý zabijak v našej domácnosti. Nájdete ho aj v slovenských potravinách

Prečítajte si, prečo by ste sa rozhodne mali venovať zloženiu potravín, ktoré zakúpite.

Už sme si takmer zvykli na to, že v našej domácnosti a kuchyni je čoraz viac škodlivých potravín. Takmer každý týždeň čítame o škodlivých potravinách, a pritom sa možno stačí aspoň raz pozrieť na zloženie potravín, sladkostí a všetkého, čo vložíme do do nákupného košíka. Ak na nich narazíte na zložku palmový olej, tak máte do činenia s tichým zabijakom dažďových pralesov, ale aj nás samých.

Pôvod palmového oleja

Palmový olej je typ oleja, ktorý sa vyrába z palmového ovocia, ktoré rastie na palmách olejných. Originálne tieto stromy pochádzajú zo západnej Afriky, ale dokážu rásť všade, kde je teplo a vlaha. V súčasnosti sa palmy pestujú v Afrike, Ázií, Severnej a Južnej Amerike, ale až 85% palmového oleja pochádza z Indonézie a Malajzie. Využíva sa nielen v spracovaných potravinách, ale aj v mydlách a šampónoch.

Nepriaznivé účinky na ľudí

Palmový olej obsahuje vysoký obsah nasýtených tukov, čo môže predstavovať významnú hrozbu pre kardiovaskulárne zdravie. Zarážajúce je, že z celosvetového hľadiska sa palmový olej využíva najviac ako druhý, hneď za sójovým. Síce je zdravší ako sójový, ale odborníci uznávajú, že je škodlivejší ako väčšina ostatných olejov.

Holandská analýza, zverejnená v roku 2003, zvážila údaje z 35 klinických štúdií a zistila, že kyselina palmitová významne zvýšila pomer celkového cholesterolu, ktorý je všeobecne známym rizikovým faktorom ochorenia srdca.

V štúdii uverejnenej v roku 1999 s názvom "Plant Foods for Human Nutrition" sa uvádza, že olej v oxidatívnom stave môže ohroziť fyziologické a biochemické funkcie tela. Výrobcovia spracovaných potravín oxidujú palmový olej vo svojich výrobkoch na rôzne kulinárske účely, čo znamená, že veľa spotrebiteľov ho konzumuje v tomto stave. Nebezpečenstvo oxidovaného palmového oleja zahŕňa organotoxicitu srdca, obličiek, pečene a pľúc, ako aj reprodukčnú toxicitu, ako tvrdia výskumníci.

V máji tohto roku rovnako European Food Safety Authority varovala pred konzumáciou palmového oleja, keďže je možným karcinogénom.

Má aj priaznivé účinky

Priaznivé účinky palmového oleja sa však týkajú len toho, ktorý nie je spracovaný a rafinovaný a taký sa na trhu dá zohnať veľmi ťažko. Proces rafinácie vyčerpáva množstvo živín, ktoré sa prirodzene vyskytujú v oleji, a taktiež ho robí oveľa ťažšie stráviteľným. Preto väčšina odborníkov odporúča, aby sme sa jeho konzumácií vyhýbali.

Ohrozovanie životného prostredia

Palmový olej sa ako tichý zabijak prejavuje aj pri následkoch na naše životné prostredie. Priemysel, ktorý využíva palmový olej sa zakladá na bezprecedentnom odlesňovaní, ktoré vedú ku klimatickým zmenám, krutosti na zvieratách a rovnako aj na utláčaní miestneho obyvateľstva. Niet sa čomu čudovať. Podľa World Wildlife Fund sa plocha dažďového pralesa vo výmere 300 futbalových ihrísk odstráni každú hodinu, aby sa vytvorila nová pôda pre palmy.

Z tohto dôsledku je možné, že orangutan môže vymrieť v priebehu nasledujúcich 5-10 rokov a sumatranské tigre za menej ako 3 roky.

Ak vás zaujíma, v ktorých potravinách sa palmový olej nachádza, možno vás bude zaujímať stránka našich českých susedov. Tí vydali zoznam potravín, ktoré obsahujú palmový olej.

Pamätajte na to, že zákazník je kráľ. Ak začnete odmietať potraviny s palmovým olejom neochránite len seba a svoje zdravie, ale aj ohrozené zvieratá a rovnako uchováte túto planétu aj pre ďalšie generácia. Zmena je len na nás.

A takéto sú podmienky ľudí, ktorí pracujú v tomto priemysle

Pozrite si, aké zmeny zaznamenáva aj naša Zem

Zdroj: info.sk, NJ, livestrong.com,saynotopalmoil.com, webmd.com Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

18:14 20.04.2025Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

8:13 16.04.2025Zdravie

Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?