• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 27.4.2025Meniny má Jaroslav
18°Bratislava

Dokáže GMO zvýšiť odolnosť voči antibiotikám?

  • 20:45 03.07.2017
  • Svet
Dokáže GMO zvýšiť odolnosť voči antibiotikám?

Geneticky modifikované potraviny sú jedným z niekoľkých vedeckých spôsobov ako predĺžiť trvanlivosť a množstvo potravín, ktoré si vyžaduje súčasná rozširujúca sa spoločnosť.

Génové inžinierstvo funguje na princípe zmeny bunkovej DNA. Vďaka genetickej zmene sa urýchli proces selektívneho šľachtenia, čím sa skráti čakanie na požadovaný výsledok.

Ako pomáha genetická modifikácia potravín?

Génovým inžinierstvom sa dá dosiahnuť napríklad to, že sú rastliny odolné voči herbicídom a pesticídom, alebo aby nelákali niektoré typy hmyzu, ktoré im môžu uškodiť.

Génové modifikácie dokážu zabezpečiť aj zvýšenie obsahu vitamínov v rastlinách. Vďaka nim sú tiež hospodári schopní pestovať aj na miestach, kde nie je dostatok vody alebo úrodnej pôdy.

Ohrozuje GMO zdravie?

Napriek užitočnosti genetického inžinierstva sa niektorí ľudia domnievajú, že geneticky modifikované potraviny môžu posilniť našu odolnosť voči antibiotikám.

Vedci počas modifikácie totiž do rastliny priamo vštepia gény odolnosti na antibiotiká. Ak nové bunky v rastline prežijú, znamená to, že rastlina spolu s odolnosťou na antibiotiká získala aj ďalšie vlastnosti bunky, ktorá sa do nej vkladala.

Dôkazov o tom, že by sa odolné bunky dokázali dostať do mikroorganizmov spôsobujúcich choroby, je však stále málo a táto téma je pomerne nepreskúmaná.

Otázky etiky

Mnoho ľudí si tiež myslí, že génové inžinierstvo aplikované na zvieratách je nehumánne. Takéto procesy totiž môžu ohroziť zdravie zvieraťa. U ošípaných bolo dokázané, že nadmerný príjem rastových hormónov vedie k problémom s kosťami a kĺbmi a ku strate zraku.

S čoraz vyspelejšími technikami genetickej modifikácie treba zobrať do úvahy aj otázky etiky, ktoré sú pálčivým problémom viacerých štátov. Ľudia často zavrhujú vedecké „hranie sa na Boha“. Vo veľkej Británii vláda napríklad navrhuje, aby sa geneticky modifikované potraviny, ktoré sú eticky sporné, označovali špeciálnymi štítkami.

Faktom však ostáva, že geneticky modifikované potraviny budú pri pokračujúcom raste populácie stále žiadanejšie.

Zdroj: Info.sk, Jedlo ako jed, jedlo ako liek, Foto: Pexels
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vtáky v záhrade? Vyskúšajte tento trik, a rastlinám viac neuškodia

Vtáky v záhrade? Vyskúšajte tento trik, a rastlinám viac neuškodia

DNES - 8:34Zaujímavosti

Zbavte sa vtákov v záhrade pomocou jednoduchého triku, ktorý navyše skrášli vaše záhony.

Ako variť cestoviny, aby telu dodali menej sacharidov?

Ako variť cestoviny, aby telu dodali menej sacharidov?

DNES - 6:29Zaujímavosti

Taliani vedia, ako na to. Toto robia pri príprave cestovín inak, vďaka čomu získavajú vždy skvelé výsledky.

Záhadný objav vo vraku vojnovej lode: Ako sa tam toto dostalo?

Záhadný objav vo vraku vojnovej lode: Ako sa tam toto dostalo?

VČERA - 21:11Zaujímavosti

Výskumníci si pri prieskume potopenej lode všimli zvláštny prvok. Ako sa tam toto dostalo?

Ochráňte auto pred vtáčím trusom: Toto použite po umývaní

Ochráňte auto pred vtáčím trusom: Toto použite po umývaní

VČERA - 20:10Zaujímavosti

Ako docieliť vyššiu odolnosť auta voči vtáčiemu trusu? Pomôže lacná pomoc z domácnosti.

Google varuje: Tento mail ani neotvárajte!

Google varuje: Tento mail ani neotvárajte!

20:02 24.04.2025Zaujímavosti

Nový typ podvodu môže ukradnúť osobné údaje používateľov služby Gmail.