7 zdravotných benefitov konzumácie maku
Dáme vám dobrý dôvod na to, aby ste do svojho jedálnička zaradili aj makové semienka.
Ak jete mak len občasne, aj to len na parených buchtách, možno prehodnotíte svoj vzťah k maku, keď zistíte, aké benefity pre telo má.
Pôvod rastliny
Mak je rastlina z čeľade makovité. Jeho pestovanie je v niektorých štátoch kontroverzné a to hlavne kvôli faktu, že mak siaty je významným zdrojom ópia. K jeho významným producentom patrí Česko, Turecko, Francúzsko, Maďarsko, Nemecko, či India.
Zloženie maku
Makové semená obsahujú mnohé rastlinné deriváty chemických zlúčenín, ktoré sú antioxidanty, slúžia ako prevencia chorôb a majú vlastnosti, ktoré podporujú zdravie.
100 gramov maku predstavuje 525 Kcal, pričom na toto množstvo obsahuje až 19,5 gramu vlákniny. Rovnako je skvelým zdrojom vápnika, fosforu, draslíka a horčíka a minerálov ako je železo, mangán, meď, zinok, či selén. Je takisto zdrojom vitamínov ako je vitamín E, C, antioxidantov ako je niacín, tiamín, riboflavín a folátov.
1. Makom k zdravému tráveniu
Lyžica maku obsahuje 2 gramy vlákniny. Tá predchádza zápche a stimuluje kontrakcie hladkých svalov, ktoré pomáhajú pri prechode potravy vašim tráviacim traktom. Denný odporúčaný príjem vlákniny pre mužov a ženy je 38 gramov a 25 gramov.
2. Mak podporuje produkciu energie a funguje ako antioxidant
1 lyžica maku obsahuje 8% minerálneho mangánu, ktorý je dôležitým vedľajším faktorom pri výrobe energie a antioxidačnej ochrane. Niektoré enzýmy, ktoré blokujú voľné radikály si totiž vyžadujú mangán.
3. Makové semená môžu pomôcť pri tvorbe červených krviniek
Meď a železo sú nevyhnutné pre tvorbu nových krviniek. Nedostatok železa môže viesť k anémii, únave a svalovej slabosti.
4. Mak pomáha zlepšiť kognitívne funkcie
Množstvo železa v makových semenách vedie k zvýšeniu produkcie hemoglobínu a zvyšuje prietok krvi. Správne množstvo kyslíka a železa v mozgu vedie k zlepšeniu kognitívnych funkcií a zníženiu kognitívnych porúch, ako je Alzheimerova choroba a demencia. Rovnako však mak upokojuje nervovú dráždivosť a pôsobí ako liek proti bolesti.
5. Mak sa podieľa na zdraví vašich kostí
Mak je skvelým zdrojom zinku, o ktorom sa zistilo, že zvyšuje hustotu kostného minerálu a celkovo zlepšuje zdravie kostí.
6. Mak pomáha regulovať krvný tlak
Lyžica maku obsahuje 62,9 miligramov draslíka, ktorý prispieva k znižovaniu hypertenzie a uvoľňuje krvné cievy pri zachovaní správneho prietoku krvi.
7. Mak pomáha pri problémoch so spánkom
Vysoký obsah horčíka podporuje aj kvalitu spánku a jeho trvanie. Makové semená tiež pomáhajú regulovať metabolizmus, pomáhajú znížiť poruchy spánku a výskyt nespavosti.
Aj toto sú výhody jedenia maku. Ako si ho vy najčastejšie doprajete? Dajte nám vedieť v komentároch.
Ponožky si plním žihľavou, o tomto mnohí nevedia
Brit vysvetľuje, prečo považuje žihľavu za dôležitú súčasť svojej prírodnej lekárničky, a ako pomáha vložiť si ju do ponožiek.
Toto sa stane, keď si do kávy začnete dávať javorový sirup
Klinická štúdia skúmala účinky javorového sirupu na ľudské zdravie.
Spánkové apnoe sa u žien prejavuje inak ako u mužov. Všímajte si tieto znaky
Lekári často prehliadajú spánkové apnoe u žien. Môžu za to aj príznaky, ktoré sa často nepodobajú tým u mužov.
Najzdravší druh zeleniny zo všetkých? Toto hovoria lekári
Existuje prinajmenšom 6 dôvodov, prečo táto zelenina predbieha všetky ostatné v rebríčku najzdravších druhov zeleniny.
Ako sa zachovať pri diabetikovi v bezvedomí? Podajte mu cukor, nie však v tejto forme!
Diabetikov môže ohrozovať hypoglykémia, teda pokles cukru krvi pod normálne hodnoty, aj hyperglykémia, teda príliš vysoké hladiny cukru v krvi. Pri oboch stavoch môžu upadnúť do bezvedomia.