7 zdravotných benefitov konzumácie maku

Dáme vám dobrý dôvod na to, aby ste do svojho jedálnička zaradili aj makové semienka.
Ak jete mak len občasne, aj to len na parených buchtách, možno prehodnotíte svoj vzťah k maku, keď zistíte, aké benefity pre telo má.
Pôvod rastliny
Mak je rastlina z čeľade makovité. Jeho pestovanie je v niektorých štátoch kontroverzné a to hlavne kvôli faktu, že mak siaty je významným zdrojom ópia. K jeho významným producentom patrí Česko, Turecko, Francúzsko, Maďarsko, Nemecko, či India.
Zloženie maku
Makové semená obsahujú mnohé rastlinné deriváty chemických zlúčenín, ktoré sú antioxidanty, slúžia ako prevencia chorôb a majú vlastnosti, ktoré podporujú zdravie.
100 gramov maku predstavuje 525 Kcal, pričom na toto množstvo obsahuje až 19,5 gramu vlákniny. Rovnako je skvelým zdrojom vápnika, fosforu, draslíka a horčíka a minerálov ako je železo, mangán, meď, zinok, či selén. Je takisto zdrojom vitamínov ako je vitamín E, C, antioxidantov ako je niacín, tiamín, riboflavín a folátov.
1. Makom k zdravému tráveniu
Lyžica maku obsahuje 2 gramy vlákniny. Tá predchádza zápche a stimuluje kontrakcie hladkých svalov, ktoré pomáhajú pri prechode potravy vašim tráviacim traktom. Denný odporúčaný príjem vlákniny pre mužov a ženy je 38 gramov a 25 gramov.
2. Mak podporuje produkciu energie a funguje ako antioxidant
1 lyžica maku obsahuje 8% minerálneho mangánu, ktorý je dôležitým vedľajším faktorom pri výrobe energie a antioxidačnej ochrane. Niektoré enzýmy, ktoré blokujú voľné radikály si totiž vyžadujú mangán.
3. Makové semená môžu pomôcť pri tvorbe červených krviniek
Meď a železo sú nevyhnutné pre tvorbu nových krviniek. Nedostatok železa môže viesť k anémii, únave a svalovej slabosti.
4. Mak pomáha zlepšiť kognitívne funkcie
Množstvo železa v makových semenách vedie k zvýšeniu produkcie hemoglobínu a zvyšuje prietok krvi. Správne množstvo kyslíka a železa v mozgu vedie k zlepšeniu kognitívnych funkcií a zníženiu kognitívnych porúch, ako je Alzheimerova choroba a demencia. Rovnako však mak upokojuje nervovú dráždivosť a pôsobí ako liek proti bolesti.
5. Mak sa podieľa na zdraví vašich kostí
Mak je skvelým zdrojom zinku, o ktorom sa zistilo, že zvyšuje hustotu kostného minerálu a celkovo zlepšuje zdravie kostí.
6. Mak pomáha regulovať krvný tlak
Lyžica maku obsahuje 62,9 miligramov draslíka, ktorý prispieva k znižovaniu hypertenzie a uvoľňuje krvné cievy pri zachovaní správneho prietoku krvi.
7. Mak pomáha pri problémoch so spánkom
Vysoký obsah horčíka podporuje aj kvalitu spánku a jeho trvanie. Makové semená tiež pomáhajú regulovať metabolizmus, pomáhajú znížiť poruchy spánku a výskyt nespavosti.
Aj toto sú výhody jedenia maku. Ako si ho vy najčastejšie doprajete? Dajte nám vedieť v komentároch.

Skrytá príčina nadúvania a bolesti brucha: Táto diagnóza je u žien často prehliadaná
Lekár upozorňuje, že nadúvanie môže byť príznakom ochorenia, ktoré sa často ignoruje.

Rakovina vaječníkov sa prejaví aj pri jedle. Na tieto príznaky si dávajte pozor
Lekár prezradil príznak rakoviny vaječníkov, na ktorý by ste si mali dávať pozor pri jedle.

Smartfóny deťom pomáhajú, tvrdia výskumníci. Má to však jednu podmienku
Prieskum naznačuje, že smart zariadenia môžu skutočne pomôcť mladým ľuďom, no jedna vec im veľmi škodí.

Skrytá nástraha infúzií: Vedci varujú pred nepoznaným rizikom
Infúzie môžu priamo do krvi pacientov uvoľňovať neželané látky, hlási nová štúdia.

Následky osýpok trvajú roky, vírus spôsobuje imunitnú amnéziu
Osýpky zničia obranyschopnosť imunitného systému proti iným infekciám.