• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 22.9.2024Meniny má Móric
19°Bratislava

V Bratislave si najviac doprajú Rusi, za deň minú stovky eur

  • 14:06 13.07.2013
  • BRATISLAVA
V Bratislave si najviac doprajú Rusi, za deň minú stovky eur

Pri návšteve slovenského hlavného mesta najviac peňazí míňajú Rusi.

Výdavky na osobu na deň v Bratislave vyšli jedného Rusa na 254,37 eura.

Vyplýva to z výskumu Ekonomickej univerzity v Bratislave, ktorý v piatok predstavila na tlačovej konferencii vedúca výskumu Ľudmila Novacká.

Výšku výdavkov zahraničnej klientely zisťovala Ekonomická univerzita na vzorke 759 respondentov, a to počas februára, marca a apríla tohto roku.

Anketármi boli vyškolení študenti univerzity, ktorí v teréne zisťovali informácie komunikáciou face-to face. Cieľom bolo zistiť výšku výdavkov zahraničnej klientely so zameraním na individuálnych hostí.
Japonskí turisti

Za Rusmi, ktorí minuli v Bratislave za deň na osobu viac ako 254 eur, nasledujú Japonci, Taliani a Nemci, ktorí mali výdavky na osobu v našom hlavnom meste vyššie ako 100 eur. Japonec priemerne minul 125,71 eura za deň, Talian 118,91 eura a Nemec 117,97 eura.

Najmenej zo zahraničnej klientely v našom hlavnom meste míňajú naši susedia. Na posledných troch priečkach vo výdavkoch na osobu za deň sú podľa výskumu Rakúšania, Česi a Maďari. Rakúšania u nás minuli priemernú sumu 63 eur, Česi 59,3 eura a Maďari 55,89 eura.

V prípade rakúskych občanov podľa Novackej nejde o to, že by boli nesolventnou klientelou. Podľa nej Rakúšania prichádzajú do Bratislavy len na pár hodín, a teda nemíňajú na ubytovanie. Vysoké výdavky ruskej klientely zas súvisia s hokejom, upozornila Novacká. „Veľkú rolu pri nich zohral hokej, vďaka našim športovcom môže ekonomika Bratislavy získavať dobré výsledky,“ dodala Novacká.
Cudzincov lákajú podujatia

Ľudmila Novacká tiež upozornila, že v Bratislave je pomerne veľa jednodňových turistov, ktorí tiež začínajú utrácať. Priemerná suma, ktorú v Bratislave utratili jednodňoví návštevníci, je 55 eur. Aj v tejto kategórii bodujú Rusi, ktorí ako jednodňoví návštevníci minuli priemerne v hlavnom meste 92 eur, Japonci 70 eur, Belgičania 64 eur a Rakúšania 49 eur.

Podľa Novackej to, čo dokáže zaujať zahraničných klientov v našom hlavnom meste a čo ich môže prilákať, sú podujatia. Rusi napríklad dokázali na zápasoch KHL minúť priemerne sumu 241 eur, Nemci 140 eur a Česi 97 eur. Návštevníci zo zahraničia najviac míňajú na jedlo a nápoje, priemerne to vyšlo 26,9 eura. Vedúcu výskumu však zarmútil údaj o tom, koľko zahraniční klienti míňajú na kultúru v Bratislave. Ich priemerné výdavky dosiahli len 4,28 eura. „To je strašne nízka hodnota. Tu je pre nás ešte pomerne veľká rezerva, ale kultúra asi mladú klientelu neoslovila v takom rozsahu, ako by sme očakávali,“ dodala Novacká.

Výskum ukázal aj niektoré špecifiká zahraničnej klientely. Vyplynulo z neho napríklad, že sa zvyšuje počet dní pobytu cudzincov v našom hlavnom meste, znižuje sa vekový priemer návštevníkov s výnimkou Nemcov a Rakúšanov a zvyšuje sa počet turistov z krajín, ktoré nesusedia so Slovenskom.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rýchlostná cesta R1 bude v nedeľu večer opäť prejazdná

Rýchlostná cesta R1 bude v nedeľu večer opäť prejazdná

DNES - 18:50Domáce

Úsek rýchlostnej cesty R1 v banskobystrickej mestskej časti Kremnička, ktorý bol niekoľko dní uzavretý pre havarijný stav mosta, bude v nedeľu večer pre autá opäť prejazdný.

Na vstup do Spojeného kráľovstva bude potrebné elektronické cestovné povolenie

Na vstup do Spojeného kráľovstva bude potrebné elektronické cestovné povolenie

DNES - 18:28Domáce

Občania Európskej únie budú od 2. apríla 2025 potrebovať na vstup do Spojeného kráľovstva elektronické cestovné povolenie ETA (Electronic Travel Authorisation).

Národný pochod za život prebehol pokojne, zúčastnilo sa ho 40.000 ľudí

Národný pochod za život prebehol pokojne, zúčastnilo sa ho 40.000 ľudí

DNES - 17:40Domáce

Národný pochod za život, ktorý sa konal v nedeľu popoludní v Košiciach, bol podľa polície pokojný a bezproblémový.

Ľudovít Ódor: Pod zlým stavom verejných financií na Slovensku je najmä Ficov podpis

Ľudovít Ódor: Pod zlým stavom verejných financií na Slovensku je najmä Ficov podpis

DNES - 15:52Domáce

Bývalý predseda úradníckej vlády Ľudovít Ódor odmieta tvrdenia predstaviteľov koalície, že za zlý stav verejných financií môže bývalá úradnícka vláda.

Matúš Šutaj Eštok: Verím, že Andrej Danko sa vyhne podrývaniu stability celej koalície

Matúš Šutaj Eštok: Verím, že Andrej Danko sa vyhne podrývaniu stability celej koalície

DNES - 15:39Domáce

Líder koaličného Hlasu-SD a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok verí, že šéf SNS Andrej Danko sa v budúcnosti vyhne podrývaniu stability celej koalície.