Pacienti s reumatoidnou artritídou by mali jesť túto surovinu

Reumatoidná artritída je autoimunitné ochorenie spôsobujúce chronický zápal kĺbov. Zatiaľ naň neexistujú lieky, no správna životospráva pomáha k zmierneniu jeho príznakov.
Reumatoidná artritída postihuje ľudí v každom veku, no až 80% chorých sú ženy. Prejavuje sa niekoľkými symptómami:
- bolesť kĺbov (na rukách, nohách alebo bolesť kolien),
- opuch kĺbov,
- zvýšená telesná teplota,
- krívanie,
- závrat,
- sčervenanie pokožky okolo kĺbov,
- anémia.
Reumatoidná artritída je typická tým, že sa vyskytuje symetricky v obidvoch poloviciach tela (pacienta tak zvyčajne rozbolia obidve kolená naraz, obidve ruky naraz a podobne).
Sara Tedeschi z Brighamovej ženskej nemocnice v Bostone sa rozhodla preskúmať vplyv stravy na toto ochorenie. Pomocou 176 dobrovoľníkov postihnutých reumatoidnou artritídou analyzovala ich stravu, pričom sa so svojimi kolegami zamerala najmä na ryby.
Aký vplyv majú ryby na vývoj choroby?
20% analyzovaných pacientov vôbec nejedlo ryby, alebo ich jedli menej ako raz za mesiac. Zhruba 18% pacientov jedlo jedlá s rybami dvakrát za mesiac alebo častejšie.
Z výsledkov výskumu vyplynulo, že ľudia, ktorí často jedli ryby, sa menej sťažovali na bolesti a opuchy.
Napriek jednoznačným výsledkom sa vedci neodvážili definovať zrejmú spojitosť medzi bolesťami a konzumáciou rýb. Zhodujú sa však na tom, že zdravá životospráva sa určite podieľa na priebehu a prejavoch ochorenia.
Pacientom, ktorí nemôžu alebo nechcú jesť ryby, vedci odporúčajú konzumovať zdravé potraviny, a vyškrtnúť zo svojho jedálneho lístku polotovary. Pacienti by mali prijímať aj doplnky stravy bohaté na omega-3 mastné kyseliny.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?