• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 22.9.2024Meniny má Móric
22°Bratislava

Kúpať sa môže len v niektorých nádržiach, tu je ich prehľad

  • 9:06 13.07.2013
  • BRATISLAVA
Kúpať sa môže len v niektorých nádržiach, tu je ich prehľad

Prevádzku väčšiny prírodných a umelých kúpalísk, ktoré pre tohtoročnú kúpaciu sezónu plánujú prevádzku, už schválili príslušné regionálne úrady verejného zdravotníctva.

Návštevnosť kúpalísk bola v tomto týždni aj napriek horúcemu počasiu v prvej polovici týždňa priemerná.

Začiatok sezóny posledných kúpalísk, ktoré požiadali o schválenie prevádzky, sa predpokladá na začiatku budúceho týždňa na základe vyhovujúcich výsledkov kvality vody na kúpanie z jednotlivých bazénov. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva SR na svojej oficiálnej internetovej stránke.

K dnešnému dňu má povolenie na prevádzku 17 prírodných kúpalísk, kde je vyhovujúca voda na kúpanie. V Bratislavskom kraji sa môžu ľudia okúpať na Zlatých pieskoch, Kuchajde a na Slnečných jazerách v Senci.

Voda vyhovuje na rôznych lokalitách

V Prešovskom kraji má vyhovujúcu vodu na kúpanie Veľká Domaša - Tíšava a Veľká Domaša - Valkov.

Vhodná na kúpanie je aj voda vo vodnej nádrži Teplý vrch – pláž Ormet, Ružiná – pri obci Divín, Zelená voda– Kurinec, vodnej nádrži Teplý vrch – pláž Drieňok v Banskobystrickom kraji, kde otvoria prevádzku v sobotu 13. júla.

Vyhovujúca voda na kúpanie je aj na Vinianskom jazere, Zemplínskej Šírave – Kamenec, Zemplínskej Šírave – Paľkov, Zemplínskej Šírave – Hôrka, na prírodnom kúpalisko Jazero Košice v Košickom kraji, kúpať sa dá aj v rekreačnej oblasti Gazarka Šaštín Stráže a Kunovskej priehrade v Trnavskom kraji a na plážovom kúpalisku Liptovská Mara - Litpovský Trnovec v Žilinskom kraji.

Výsledky analýz z minulého týždňa potvrdili vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie aj v Ružinej pri obci Ružiná, na Zemplínskej Šírave - Medvedia hora, Zemplínskej Šírave - Biela hora, Pod Bukovcom a Ružín. Úrad verejného zdravotníctva SR naďalej neodporúča kúpanie na Šulianskom jazere v okrese Dunajská Streda, ktoré bolo zasiahnuté povodňami a kúpanie je tu iba na vlastné riziko.

Počas týždňa hygienici odobrali vzorky vody na bagrovisku Čierna Voda, Tomášikovo, Horný Čepeň - mŕtve rameno Váhu, Horný Čepeň – štrkovisko, Šintavské bane, vodnom diele Kráľová – Šoporňa, vodnom diele Kráľová – Váhovce, vodnom diele Kráľová – Kaskády, APÁLI - mŕtve rameno Váhu, vodnej nádrži Lipovina – Bátovce, v Bratislave na Vajnorskom jazere, Veľkom Draždiaku a Ivanke pri Dunaji. V priebehu budúceho týždňa plánujú hygienici ďalšie odbery na banskoštiavnických jazerách.

Povolenie na prevádzku má aj 146 umelých kúpalísk so 465 bazénmi.

Súhlasné rozhodnutie bolo na základe žiadosti o uvedenie do prevádzky vydané pre letné kúpalisko Dubnica nad Váhom, letné kúpalisko Košeca, nekryté letné kúpalisko Sobrance, kúpalisko Dobrá Voda, letné kúpalisko Lipany, kúpalisko Bretka, termálne kúpalisko Tvrdošovce a letné kúpalisko Lipany.

V ponuke aj biokúpalisko

V okrese Malacky bolo 8. júla otvorené nové biokúpalisko Borovica v rekreačnom areáli Kamenný mlyn pri Lozorne.

Kúpalisko so systémom prírodného spôsobu čistenia vody, ktorého zdrojom vody sú dve studne, prestavali z pôvodného betónového umelého bazéna a jeho kapacita je 650 osôb.

Povolená k dnešnému dňu ešte nebola prevádzka ôsmich umelých kúpalísk. Prevádzku úrad verejného zdravotníctva nepovolil pre nedostatočnú pripravenosť a chýbajúce výsledky rozborov kvality vody. Na letnú sezónu sa preto pripravujú kúpaliská MŠK ISKRA Petržalka, kúpalisko v ŠRZ Drienok Mošovce, Mestské kúpalisko Senica, letné kúpalisko Čalovec, termálne kúpalisko Kováčová, letný areál MKP v Košiciach, letné bazény v LSR ZVJS a OO Kováčová a bazén pri Hoteli GARDEN Košická Belá.

Kúpaliská, ktoré doteraz nepožiadali o schválenie sezónnej prevádzky, zostanú pravdepodobne počas kúpacej sezóny 2013 zatvorené pre nevyhovujúci technický stav, nedostatok finančných prostriedkov, prípadne nezáujem o ich prevádzku, informuje Úrad verejného zdravotníctva SR.

Mikrobiologicky nevyhovuje voda v detských a oddychových bazénoch na termálnom kúpalisku v Komárne, Patinciach a vo Wellnes centre Komárno, po vykonaní nápravných opatrení boli odobraté kontrolné vzorky bazénových vôd. Kvalitu vody v novom plaveckom bazéne pre tvorbu rias a zazelenanie vody musí zlepšiť aj prevádzkovateľ Plážového kúpaliska v Banskej Bystrici.

Aktuálne informácie o stave sledovaných prírodných a umelých kúpalísk na Slovensku je možné nájsť na webovej stránke ÚVZ SR www.uvzsr.sk (Kúpaliská – Informačný systém o kúpaliskách a kvalite vody na kúpanie) a na stránkach regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rýchlostná cesta R1 bude v nedeľu večer opäť prejazdná

Rýchlostná cesta R1 bude v nedeľu večer opäť prejazdná

DNES - 18:50Domáce

Úsek rýchlostnej cesty R1 v banskobystrickej mestskej časti Kremnička, ktorý bol niekoľko dní uzavretý pre havarijný stav mosta, bude v nedeľu večer pre autá opäť prejazdný.

Na vstup do Spojeného kráľovstva bude potrebné elektronické cestovné povolenie

Na vstup do Spojeného kráľovstva bude potrebné elektronické cestovné povolenie

DNES - 18:28Domáce

Občania Európskej únie budú od 2. apríla 2025 potrebovať na vstup do Spojeného kráľovstva elektronické cestovné povolenie ETA (Electronic Travel Authorisation).

Národný pochod za život prebehol pokojne, zúčastnilo sa ho 40.000 ľudí

Národný pochod za život prebehol pokojne, zúčastnilo sa ho 40.000 ľudí

DNES - 17:40Domáce

Národný pochod za život, ktorý sa konal v nedeľu popoludní v Košiciach, bol podľa polície pokojný a bezproblémový.

Ľudovít Ódor: Pod zlým stavom verejných financií na Slovensku je najmä Ficov podpis

Ľudovít Ódor: Pod zlým stavom verejných financií na Slovensku je najmä Ficov podpis

DNES - 15:52Domáce

Bývalý predseda úradníckej vlády Ľudovít Ódor odmieta tvrdenia predstaviteľov koalície, že za zlý stav verejných financií môže bývalá úradnícka vláda.

Matúš Šutaj Eštok: Verím, že Andrej Danko sa vyhne podrývaniu stability celej koalície

Matúš Šutaj Eštok: Verím, že Andrej Danko sa vyhne podrývaniu stability celej koalície

DNES - 15:39Domáce

Líder koaličného Hlasu-SD a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok verí, že šéf SNS Andrej Danko sa v budúcnosti vyhne podrývaniu stability celej koalície.