• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 22.9.2024Meniny má Móric
19°Bratislava

Program Erasmus+ umožní vycestovať vyše štyrom miliónom ľudí

  • 12:42 13.07.2013
  • BRATISLAVA
Program Erasmus+ umožní vycestovať vyše štyrom miliónom ľudí

Viac ako štyri milióny ľudí z Európskej únie sa budú môcť v priebehu nasledujúcich siedmich rokov zapojiť do nového vzdelávacieho programu Erasmus+, na ktorý má ísť viac ako 16 miliárd eur.


Na výmenné študijné pobyty sa tak dostane dvojnásobne viac ľudí ako doteraz, informovala dnes slovenská europoslankyňa za Smer-SD Katarína Neveďalová.

Návrh ešte na jeseň schváli Európsky parlament, podľa Neveďalovej sa neočakávajú nejaké zmeny.

"Som presvedčená, že vzdelávací program Erasmus+ zlepší zamestnateľnosť mladých ľudí a otvorí im nové možnosti," dodala Neveďalová. Program zahŕňa všetkých sedem programov v oblasti vzdelávania, ktoré doteraz poskytovali možnosť pobytov v zahraničí a prvýkrát zahŕňa aj športové aktivity. Postup tak bude podľa Neveďalovej jednoduchší a ak niekto bude chcieť využiť mobilitu v oblasti vzdelávania, bude vedieť, že existuje jediný program, kam sa má obrátiť.

Malo by sa odstrániť doplácanie od rodičov

"Zvýšilo sa financovanie do všetkých týchto programov," doplnila poslankyňa. Ide približne o 40-percentný nárast. Počet ľudí, ktorí budú môcť využiť mobilitu v oblasti vzdelávania, sa má približne zdvojnásobiť. Nepôjde len o študentov, ale vycestovať môžu aj učitelia, vedeckí pracovníci na univerzitách.

Za 26 rokov využili len program Erasmus viac ako tri milióny študentov, tento program navrhuje na ďalších sedem rokov dva milióny ľudí. Minulý rok zo Slovenska v rámci Erasmu vycestovalo 2 169 slovenských študentov a 1 179 ich zase prišlo na Slovensko z iných krajín. Celkovo 770 učiteľov len za minulý rok vycestovalo vďaka európskym programom.

Granty, ktoré študenti dostanú, by sa mali zvýšiť a prispôsobiť krajine, do ktorej študent ide. To znamená, že už to nebude jedna suma. "Táto suma, ktorú študent dostane ako grant v rámci Erasmu, sa bude prispôsobovať tej krajine, do ktorej ide. Čiže kde je vyššia životná úroveň , študent by mal dostať väčší grant, kde je nižšia úroveň, samozrejme grant, ktorý zodpovedá tej úrovni krajiny," dodala Neveďalová. Mal by sa tak odstrániť problém, ktorý sa niekedy vyskytol, že študentom museli doplácať aj rodičia.

V minulosti peniaze na Erasmus chýbali

Bude aj nový pôžičkový systém, ktorý podporí magisterské štúdium v inej krajine. "Keď skončíte bakalára v jednej krajine a dostanete sa na inú univerzitu niekde v EÚ na magisterské štúdium, tak tento doklad o prijatí bude stačiť na to, aby ste mohli požiadať o špeciálnu pôžičku z európskych peňazí," uviedla europoslankyňa.

Na jeden rok budú môcť dostať 12 000 eur a na dva roky je maximálna suma 18 000 eur. Predpokladá sa, že študenti budú pôžičku žiadať v svojej krajine, ale môžu žiadať aj tam, kde budú študovať. Študenti budú pôžičky splácať hypotekárnym spôsobom a krajiny môžu odsúhlasiť aj to, že študenti začnú splácať až vtedy, keď dosiahnu určitý príjem.

V minulosti sa stalo, že peniaze na Erasmus chýbali. Neveďalová doplnila, že štáty sa zaviazali, že budú peniaze do európskeho rozpočtu dávať. "Veríme, že to tak bude," dodala s tým, že na sto percent to však nevie nikto zaručiť.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rýchlostná cesta R1 bude v nedeľu večer opäť prejazdná

Rýchlostná cesta R1 bude v nedeľu večer opäť prejazdná

DNES - 18:50Domáce

Úsek rýchlostnej cesty R1 v banskobystrickej mestskej časti Kremnička, ktorý bol niekoľko dní uzavretý pre havarijný stav mosta, bude v nedeľu večer pre autá opäť prejazdný.

Na vstup do Spojeného kráľovstva bude potrebné elektronické cestovné povolenie

Na vstup do Spojeného kráľovstva bude potrebné elektronické cestovné povolenie

DNES - 18:28Domáce

Občania Európskej únie budú od 2. apríla 2025 potrebovať na vstup do Spojeného kráľovstva elektronické cestovné povolenie ETA (Electronic Travel Authorisation).

Národný pochod za život prebehol pokojne, zúčastnilo sa ho 40.000 ľudí

Národný pochod za život prebehol pokojne, zúčastnilo sa ho 40.000 ľudí

DNES - 17:40Domáce

Národný pochod za život, ktorý sa konal v nedeľu popoludní v Košiciach, bol podľa polície pokojný a bezproblémový.

Ľudovít Ódor: Pod zlým stavom verejných financií na Slovensku je najmä Ficov podpis

Ľudovít Ódor: Pod zlým stavom verejných financií na Slovensku je najmä Ficov podpis

DNES - 15:52Domáce

Bývalý predseda úradníckej vlády Ľudovít Ódor odmieta tvrdenia predstaviteľov koalície, že za zlý stav verejných financií môže bývalá úradnícka vláda.

Matúš Šutaj Eštok: Verím, že Andrej Danko sa vyhne podrývaniu stability celej koalície

Matúš Šutaj Eštok: Verím, že Andrej Danko sa vyhne podrývaniu stability celej koalície

DNES - 15:39Domáce

Líder koaličného Hlasu-SD a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok verí, že šéf SNS Andrej Danko sa v budúcnosti vyhne podrývaniu stability celej koalície.