Pravidelné pitie alkoholu môže znížiť šance na vznik tohto ochorenia
Pokiaľ patríte k ľuďom, ktorí si niekoľkokrát do týždňa doprajú mierne množstvo alkoholu, možno vás poteší výsledok štúdie dánskych vedcov.
Cukrovka (diabetes) je chronické ochorenie, ktoré vzniká keď telo nie je schopné využiť alebo vyrobiť hormón, ktorý reguluje množstvo cukru v krvi – inzulín.
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že počet ľudí nakazených týmto ochorením za posledných 35 rokov stúpol o necelých 5%. Cukrovka sa každoročne podieľa na 3,8 milióna úmrtí na celom svete.
Podľa najnovšieho objavu vedcov z Univerzity južného Dánska v Kodani by sa na obmedzení výskytu tohto ochorenia vo svete mohol podieľať alkohol.
Priebeh výskumu
Tím dánskych vedcov sa vo svojom výskume rozhodol analyzovať údaje viac ako 70 000 dánskych pacientov bez cukrovky z rokov 2007-2008, z ktorých každý popísal svoj životný štýl a podrobne opísal ako často konzumuje alkohol.
Vedci účastníkov sledovali po dobu takmer 5 rokov, pričom zistili, že u viac ako 1700 z nich sa v tomto čase prejavila cukrovka.
Záleží aj na tom, čo pijete
Z dostupných údajov mohli vedci porovnať aj typy alkoholických nápojov, ktoré účastníci konzumovali, ako často ich konzumovali a či sa pri tom opíjali.
Na základe týchto definícií mohli odborníci rozdeliť účastníkov do 4 skupín:
- abstinenti,
- tí, ktorí pili alkohol menej ako raz za týždeň,
- tí, ktorí pili alkohol raz až dvakrát za týždeň,
- tí, ktorí pili alkohol 3-4-krát do týždňa a
- tí, ktorí popíjali 5-7 dní do týždňa.
U koho je šanca najnižšia?
Analýza testovaných pacientov dokázala, že z hľadiska priemernej týždennej konzumácie alkoholu mali najnižšiu šancu na vznik cukrovky pacienti, ktorý pili striedme množstvo alkoholu.
Muži, ktorí vypili 14 alkoholických nápojov týždenne, dosahovali o 43% menšie riziko než abstinenti. U žien je toto riziko až o 58% nižšie, ak týždenne vypili 9 alkoholických nápojov.
V porovnaní s abstinentmi mali najnižšiu šancu na vznik cukrovky ľudia, ktorí pili priemerne 3-4 dni do týždňa.
Ktorý druh alkoholu zvíťazil?
Na túto otázku už odpovedali aj niektoré ďalšie štúdie zamerané na prevenciu pred vznikom cukrovky. Najefektívnejšie v tomto prípade je červené víno obsahujúce polyfenoly, ktoré sú zodpovedné za pomoc pri regulovaní hladiny cukru v krvi.
Priaznivé účinky vykazovalo aj pivo, ktorého konzumácia nepresiahne počet 6 nápojov za týždeň. V takom prípade sa šanca na vznik ochorenia znižuje o 21%.
Pozor! Konzumácia piva u žien nemala podľa vedcov žiadny vplyv na vývoj cukrovky. Dámy, siahnite preto radšej po pohári vína.
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.