10 vedľajších účinkov konzumácie cvikly

Inak zdravá potravina má aj svoje negatíva.
Cvikla má svoj pôvod v pobrežiach Atlantiku. Už viac ako 3000 rokov sa používa vo väčšine Európy, Severnej Ameriky a v mnohých ázijských krajinách. Starovekí Rimania cviklu nevyužívali len ako jedlo, ale dokonca ako liek.
Plná vitamínov
Viaceré výskumy sa zaslúžili o rozšírenie dobrej povesti červenej repy. Okrem iného dokáže byť nápomocná napríklad v boji proti vysokému krvnému tlaku, pomáha v okysličení mozgu, čím sa podieľa na spomalení rozvoja demencie, je tiež plná antioxidantov, ktoré pomáhajú zmierniť príznaky cukrovky, a takisto zabraňuje zápche.
Cviklu by sme tiež mali konzumovať pre jej blahodarné protizápalové účinky. Ak ste však milovníkom tohto červeného pokladu, ktorý možno bežne nájsť aj v slovenských záhradách, mali by ste brať na vedomie jej vedľajšie účinky:
1. Zmena farby moču
To, čo bežne jete a pijete, ovplyvňuje farbu vášho moču. Nadmernou konzumáciou cvikly sa váš moč môže zafarbiť doružova.
2. Obličkové kamene
Cvikla je bohatým zdrojom šťaveľanu, ktorý často stojí za vznikom obličkových kameňov. Pokiaľ ich už máte, lekár vám môže odporučiť obmedzenie konzumácie cvikly, alebo jej úplné vyradenie z jedálnička.
3. Vyrážky
Hoci sa alergia na cviklu nevyskytuje často, mali by sme s ňou počítať. Alergická reakcia na cviklu sa môže prejaviť vyrážkami, svrbením alebo až horúčkou.
4. Zafarbená stolica
Za tmavočervenú farbu cvikle môže betacyanín – farbivo, ktoré okrem cvikly sfarbuje aj našu stolicu. Takéto sfarbenie stolice sa môže ľahko pomýliť s prítomnosťou krvi vo výkaloch, ktorá by mohla naznačovať vážne zdravotné problémy. Pokiaľ si teda nie ste istí sfarbením alebo konzistenciou svojej stolice, navštívte lekára.
5. Náhle klesnutie tlaku
Ako sme už spomínali, pokles krvného tlaku vie byť nápomocný, no pokiaľ už aj tak trpíte na znížený tlak, cvikle by ste sa mali radšej vyhnúť.
6. Bolesti brucha
Pokiaľ už máte problémy s tráviacim traktom, konzumácia cvikle stojí za zváženie. Táto červená rastlinka totiž môže vyvolať nadúvanie, plynatosť a kŕče. Cvikla tiež môže zmeniť pohyb vašich čriev, čím môže prispieť k zápche, alebo naopak k hnačke.
7. Nárast krvného cukru
Záporom cvikle môže byť aj to, že má pomerne vysoký glykemický index, čo nepoteší najmä ľudí, ktorí majú ťažkosti s hladinou krvného cukru.
8. Problémové tehotenstvo
Dusitany a betaín, ktorými je cvikla nasýtená, môžu počas tehotenstva spôsobovať problémy nielen matke, ale aj plodu.
9. Dna
Dna vzniká v dôsledku nahromadenia kyseliny močovej v kĺboch. Jedlá bohaté na šťavelany môžu podľa vedcov prispieť ku vzniku tohto ochorenia. Vrátane cvikle.
10. Poškodenie pečene
Okrem spomínanných látok je cvikla bohatým zdrojom železa, mede a fosforu – teda kovov, ktoré sa nadmernou konzumáciou môžu začať hromadiť v pečeni. Ohrozený je v takom prípade aj pankreas.

Pozor na tento druh orechov, má prekvapivé spojenie s rakovinou
Zdravé super jedlo vám môže v skutočnosti škodiť.

Bežná súčasť spálne spôsobuje poškodenie mozgu počas spánku
Vedci varujú, že mimoriadne ohrozené sú malé deti.

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.