• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 8.9.2024Meniny má Miriama
21°Bratislava

Španielska opozícia pre finančný škandál chce hlavu premiéra

  • 18:03 15.07.2013
  • MADRID
Španielska opozícia pre finančný škandál chce hlavu premiéra

Španielsky premiér Mariano Rajoy odmietol v pondelok odstúpiť v súvislosti s korupčným škandálom, ktorý otriasa jeho vládou.

Na odstúpenie ho vyzvala socialistická opozícia pre obvinenia z údajného prijímania platieb z tajného fondu vládnej Ľudovej strany (PP) koncom 90. rokoch, keď bol ministrom.

"Dokončím mandát, ktorý mi dali španielski občania," povedal Rajoy novinárom, pričom poukázal na väčšinovú podporu, ktorej sa teší v parlamente. Sľúbil, že bude chrániť politickú stabilitu Španielska v čase hlbokej ekonomickej recesie, z ktorej musí krajinu vyviesť.

Premiér zároveň poprel všetky obvinenia z korupcie, ktoré ako prvý začiatkom roka priniesol denník El Mundo.

Denník zverejnil záznamy, ktoré údajne viedol bývalý pokladník PP Luis Bárcenas o pohyboch na tajnom účte. Predstavitelia PP vrátane Rajoya podľa zverejnených údajov prijímali platby z tajného fondu v rokoch 1997 až 1999, keď bol terajší premiér členom vlády Josého Maríu Aznara.

Rajoy vytrvalo odmieta pripustiť, že by mohol sám nejako pochybiť. El Mundo však v nedeľu zverejnil textové správy, ktoré podľa neho svedčia o udržiavaní priateľských kontaktov medzi premiérom a zdiskreditovaným pokladníkom. Bárcenasa totiž už dávnejšie zadržala polícia v súvislosti s inou korupčnou aférou a momentálne je vo väzbe.

Päťdesiatosemročný Rajoy nastúpil do čela španielskej vlády koncom roka 2011, keď jeho strana vo voľbách porazila vládnucich socialistov.
Opozícia chce hlavu

Španielska opozícia čoraz dôraznejšie vyzýva premiéra Mariana Rajoya na odstúpenie z funkcie v súvislosti s údajným prijímaním platieb z tajného fondu vládnej Ľudovej strany (PP), na ktoré začiatkom roka upozornil denník El Mundo.

Líder socialistov ako hlavnej opozičnej sily Alfredo Pérez Rubalcaba v nedeľu vyhlásil, že po najnovších odhaleniach sa rozhodol "prerušiť všetky väzby" s Rajoyovou konzervatívnou vládou, pričom konanie premiéra označil za "kolúziu".

"Vzhľadom na neudržateľnú politickú situáciu v Španielsku socialistická strana vyzýva na okamžité odstúpenie Mariana Rajoya ako predsedu vlády," povedal Rubalcaba na nedeľňajšej tlačovej konferencii v Madride.

"Správanie pána Rajoya v tejto situácii je možné zhrnúť celkom jednoducho: mlčanie, lži, a po tom, čo sme sa dnes dozvedeli, kolúzia. Mimoriadne vážna kolúzia," dodal opozičný líder.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hasenie požiaru v Ludrovskej doline nateraz ukončili, ďalší postup určia

Hasenie požiaru v Ludrovskej doline nateraz ukončili, ďalší postup určia

VČERA - 20:27Zahraničné

Hasiči v sobotu večer ukončili hasenie požiaru v Ludrovskej doline na severnej strane Nízkych Tatier.

Medveď napadol a pohrýzol muža v národnom parku Plitvické jazerá

Medveď napadol a pohrýzol muža v národnom parku Plitvické jazerá

VČERA - 19:58Zahraničné

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky.

Turecký prezident Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

Turecký prezident Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

VČERA - 19:37Zahraničné

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti "narastajúcej hrozbe rozpínavosti" Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Tisíce ľudí protestovali proti Macronovmu výberu premiéra

Tisíce ľudí protestovali proti Macronovmu výberu premiéra

VČERA - 18:36Zahraničné

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra.

DB hlási rozsiahle narušenie železničnej dopravy

DB hlási rozsiahle narušenie železničnej dopravy

VČERA - 17:25Zahraničné

K rozsiahlemu narušeniu železničnej dopravy došlo v sobotu v strednej časti Nemecka.