Trápi vás hnačka? Potom sa vyhnite týmto 10 potravinám
Týchto 10 potravín vašu hnačku ešte zhorší.
Hnačka postihne každého človeka počas života. Tento gastrointestinálny problém spôsobuje voľné, vodnaté a časté pohyby čriev. Zatiaľ čo hnačka je zvyčajne krátkodobá, príznaky môžu trvať dlhšie a v niektorých prípadoch sa ešte zhoršujú. A niekedy môže byť na vine aj strava, ktorú prijímame. Tu je 10 potravín, ktorým by ste sa počas hnačky mali vyhnúť.
1. Mlieko
Laktóza v mlieku a iných mliečnych výrobkoch ako je cottage cheese, zmrzlina, či smotana, nie je vhodná pre už aj tak slabé črevá. Práve konzumácia mliečnych potravín vám môže pri hnačke ešte viac zhoršiť stav.
Naopak biely jogurt a tvrdé syry dokážu vaše črevá upokojiť.
2. Čili papričky
Kapsacín v čili papričkách je spúšťačom hnačky, dráždi nielen žalúdok, ale aj črevá a okrem hnačky vedie aj k nahromadeniu plynov v čreve. Ak teda už máte hnačku, rozhodne si nedoprajte túto štipľavú pohromu.
3. Káva
Ak vás trápi hnačka, tak sa vyhnite svoje rannej šálke kávy. Kofeín v káve podporuje vylučovanie stolice. Rovnako aj diuretický efekt kávy zhoršuje dehydratáciu, ku ktorej počas hnačky dochádza.
Počas hnačky si namiesto kávy doprajte zázvorový alebo mätový čaj, ktorý upokojí vaše črevá.
4. Alkohol
Alkohol je rovnako dobrou cestou, ako svoju hnačku zhoršíte. Alkohol nielenže nežiadúco vplýva na žalúdok, ale aj na pečeň. Pitie veľkého množstva alkoholu spôsobuje zažívacie ťažkosti, ktoré rovnako vedú k hnačke. Alkohol rovnako podporuje dehydratáciu.
5. Strukoviny
Aj keď majú strukoviny veľa výhod, tak rozhodne nie sú vhodné na konzumáciu počas hnačky. Nestrávené strukoviny sú jednou z hlavných príčin plynatosti a hnačky. Aby sa predišlo hnačke, môžu sa strukoviny konzumovať s rozpustnou vlákninou. Snažte sa ich však počas hnačky nejesť.
6. Cukrovinky
Sorbitol, manitol či xylitol v cukrovinkách, žuvačkách bez cukru či v liekoch. Aj to je dôvod hnačky. Tieto potraviny sú ťažšie absorbované ako bežný cukor, čo vedie k hnačke. A rovnako aj baktérie v žalúdku, ktoré príjmu tieto cukry, produkujú viac plynov.
7. Orechy
Orechy a sušené ovocie zhoršujú prejavy hnačky. Orechy sú ťažké pre tráviaci systém a môžu podráždiť črevá počas trávenia. Rovnako vedú k nafúknutiu.
8. Červené mäso
Je síce dobrým zdrojom živín, ale tráviacemu systému trvá, kým ho strávi. Príjem červeného mäsa tiež zvyšuje hladinu C-reaktívneho proteínu a feritínu, ktoré sú zápalovými látkami a môžu zhoršiť hnačku.
9. Citrusy a ovocie
Citrusy ako sú pomaranče a ovocie ako ananás, čerešne, ríbezle a hrozno, môžu tiež prispieť k vašim problémom pri liečbe hnačky. Pri absorpcií fruktózy dochádza k podpore vylučovania stolice. Dajte si radšej banán.
10. Hlúbová zelenina
Keď máte hnačku, hlúbová zelenina ako je brokolica, karfiol, kapusta a kyslá kapusta, môže zhoršiť váš stav. Táto zelenina obsahuje komplexný uhľohydrát, ktorý je ťažko stráviteľný. Tiež obsahujú nerozpustnú vlákninu, ktorá zhoršuje hnačku a plyn v gastrointestinálnom systéme. Tiež nekonzumujte artyčok, ružičkový kel, cibuľu, šalotku, pór a špargľu.
Rady a tipy na záver
- Potraviny, ktoré pomáhajú zmierniť zápaly a obnoviť zdravé baktérie v tráviacom trakte, zahŕňajú zemiaky, bielu ryžu, cestoviny, ovsené vločky, mandľové mlieko, vajcia, polievky, lososa, makrely, banány, papáju, kurčatá, avokádo.
- Jedzte malé jedlá každé 3-4hodiny a vyhýbajte sa veľkým jedlám, aby ste minimalizovali príznaky.
- Uistite sa, že pijete veľa vody počas celého dňa. Ak trpíte chronickou hnačkou, hrozí riziko dehydratácie.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.
Odborník na rakovinu hrubého čreva: Tieto tri veci by som v kúpeľni nikdy nepoužil
Lekár prezradil niekoľko bežných vecí, ktoré vám po vykonaní potreby môžu škodiť.
Dietologička: Tieto vitamíny by som nikdy neužívala, spôsobujú obličkové kamene a rakovinu
Odborníčka na výživu onkologických pacientov varuje pred bežnými doplnkami stravy, ktoré užívajú milióny ľudí po celom svete.