• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 16.9.2024Meniny má Ľudmila
13°Bratislava

Prezident vymenoval Čižnára za generálneho prokurátora

  • 14:05 17.07.2013
  • BRATISLAVA
Prezident vymenoval Čižnára za generálneho prokurátora

Ivan Gašparovič chcel bývalého spolužiaka Roberta Fica vymenovať do funkcie bez účasti médií.

Slovensko má po dva a pol roku opäť generálneho prokurátora. 

Prezident Ivan Gašparovič v stredu do funkcie vymenoval Jaromíra Čižnára, ktorého pred mesiacom zvolil parlament hlasmi poslancov Smeru. 

Jaromír Čižnár zložil v Prezidentskom paláci sľub a podpísal dekrét o svojom menovaní. 

„Zvážil som všetky aspekty, právne aj ostatné, ktoré by mohli namietať vaše vymenovanie. Zistil som, že niet takého dôvodu, preto som sa takto rozhodol,“vyhlásil prezident Gašparovič. 

Podľa jeho slov nastupuje Čižnár do vážnej funkcie, kde bude rozhodovať aj o slovenskej ekonomike.„Vaše nesprávne rozhodnutia môžu ovplyvniť príchod investícií,“ povedal. 

Čentéš ostáva na prokuratúre

Prezident Gašparovič nového generálneho prokurátora vyzval, aby prispel k dôvere v prokuratúru. 

„Ste nestranný, nadstranícky orgán. Využívajte toto svoje postavenie v tom, aby sa slovenská prokuratúra postavila na oveľa pevnejšie nohy, aby vám občan začal dôverovať,“ hovoril Gašparovič. 

Podľa hlavy štátu sa v poslednom čase zrodili stovky ústavných právnikov z prostredia novinárov, politológov a politikov. „Ich predstavy, ich výroky, na ktoré nie sú oprávnení, nech vás nezaujímajú. Nech vás zaujíma právo, spravodlivosť a prospech spoločnosti,“radil Čižnárovi. 

Čižnár vo svojom príhovore oznámil, že chce okrem personálnych zmien zintenzívniť činnosť prokuratúry napríklad v oblasti ochrany maloletých a žien pred násilím a zneužívaním. „V tejto oblasti je veľmi veľká latencia,“ povedal. 

„Chcem, aby prokuratúra intenzívnejšie vstupovala do daňových trestných stíhaní. Je neprípustné, aby v tomto období štát prichádzal o stovky miliónov eur, ktoré v pokladni chýbajú a tí, ktorí majú dane platiť, sú beztrestní,“ uviedol nový šéf prokuratúry. 

Nevymenovaný pôvodný kandidát na generálneho prokurátora Jozef Čentéš vzal na vedomie, že prezident vymenoval za šéfa prokuratúry Jaromíra Čižnára. "Na generálnej prokuratúre naďalej zostávam pracovať a budem čakať na rozhodnutie Ústavného súdu SR o dvoch mojich ústavných sťažnostiach," povedal Jozef Čentéš.

Čižnára zvolil poslanci Smeru

Bývalého spolužiaka premiéra Roberta Fica a bratislavského krajského prokurátora Jaromíra Čižnára poslanci za vládny Smer-SD zvolili za ďalšieho kandidáta na post generálneho prokurátora 18. júna. 

Čižnára navrhli za nominanta poslanci strany Roberta Fica a v tajných voľbách ho podporilo 82 z 82 prítomných poslancov. Opoziční zákonodarcovia sa na voľbe nezúčastnili. 

Opozícia novú voľbu generálneho prokurátora považuje za protiústavnú, keďže 17. júna 2011 parlament zvolil v tajnej voľbe za kandidáta Jozefa Čentéša. 

Smer-SD bol vtedy opozičnou stranou a voľbu namietal pre jej spolitizovanie. 

Prezident Ivan Gašparovič po roku a pol od Čentéšovho zvolenia verejnosť informoval, že do funkcie ho nevymenuje, neskôr sa Gašparovič vyjadril, že neexistuje taká možnosť, že by Čentéša vymenoval. Spor o vymenovanie Čentéša je v súčasnosti na ústavnom súde. 

Premiér Robert Fico koncom apríla vyhlásil, že sa vláde hromadia informácie o generálnej prokuratúre, ktoré naznačujú, že tam musí nastať výmena vo vedení. „Zdá sa, že nefunkčnosť tejto inštitúcie ako takej nadobúda pomerne významný rozmer," konštatoval Fico 30. apríla. Odmietol však konkretizovať informácie, ktorými disponuje, lebo je viazaný tajomstvom. 

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mestská polícia v Bratislave varuje pred podmočenými a padajúcimi stromami

Mestská polícia v Bratislave varuje pred podmočenými a padajúcimi stromami

DNES - 19:59Domáce

Mestská polícia (MsP) v Bratislave pripomína, že napriek avizovanej zmene počasia zostávajú rizikom výrazne podmočené a padajúce stromy.

 V Bratislavskom kraji sa podarilo sprejazdniť niekoľko úsekov ciest

V Bratislavskom kraji sa podarilo sprejazdniť niekoľko úsekov ciest

DNES - 19:24Domáce

Informovala o tom bratislavská krajská policajná hovorkyňa Silvia Šimková.

Škody po povodniach by sa mali podľa Tarabu rádovo pohybovať v miliónoch eur

Škody po povodniach by sa mali podľa Tarabu rádovo pohybovať v miliónoch eur

DNES - 18:54Domáce

Výška škôd po povodniach zatiaľ nie je známa, rádovo by sa však mala podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu pohybovať v miliónoch eur.

SaS vyzýva Keketiho na odstúpenie od zmluvy, SNS obviňuje SaS z klamstva

SaS vyzýva Keketiho na odstúpenie od zmluvy, SNS obviňuje SaS z klamstva

DNES - 17:59Domáce

Priestory ministerstva sú predražené a nechránené pred povodňami.

Premiér: Vláda bude maximálne ústretová pri odškodnení samospráv

Premiér: Vláda bude maximálne ústretová pri odškodnení samospráv

DNES - 17:57Domáce

Vláda bude maximálne ústretová regionálnym i miestnym samosprávam pri finančnom odškodnení po povodniach. Na situáciu bude reagovať "konkrétnymi finančnými rozhodnutiami".

Vosveteit.sk