9 úžasných zdravotných výhod konzumácie kalerábu
Spoznajte 9 úžasných výhod konzumácie kalerábu pre naše telo.
Kaleráb je zelenina, ktorá sa primárne konzumuje v germánskych krajinách, hoci sa v severnej Indii stala jej zeleninovým základom. Je to odroda kapusty a bola špeciálne vypestovaná ako tvrdšia verzia hlúbovej zeleniny, ktorá často nemôže rásť v bežných podmienkach. Pre jeho konzumáciu existuje veľa dobrých dôvodov, ktoré vám v článku predstavíme.
Nutričná hodnota a čísla
Kaleráb je bohatý nielen na minerály ako je meď, draslík, mangán, železo, kalcium, ale rovnako obsahuje aj vitamín C, B- vitamíny, vitamín A a vitamín K. Jeho dôležitou súčasťou je vláknina, fytochemikálie a karotenoidy.
Polovica šálky vareného kalerábu obsahuje 24 kalórií. ½ šálky kalerábu má 5,5 g bielkovín a 1,5 g tuku. Kaleráb neobsahuje žiadny tuk alebo cholesterol. 1/2 šálky kalerábu obsahuje 17 mg sodíka, 1 g vlákniny a 44 mg vitamínu C. Toto je 9 výhod konzumácie kalerábu:
1. Úprava trávenia
Kaleráb je skvelým zdrojom vlákniny, ktorá vplýva na stav tráviaceho traktu. Vláknina napomáha posúvaniu potravy, redukuje zvýšené chute na jedlo, eliminuje nafukovanie a maximalizuje prijímanie nutričnej hodnoty z prijatého jedla.
2. Pomoc pri chudnutí
Kaleráb je skvelá diétna potravina. Obsahuje totiž málo kalórií, má vysoký obsah vlákniny a obsahuje veľa živín. Práve preto by sa mal vyskytovať vo vašom jedálničku, ak sa snažíte redukovať svoju váhu.
3. Nabudenie energie
Draslík hrá dôležitú rolu v svalovom a nervovom systéme. Pomáha sa nám hýbať, reagovať a podporuje každodenné funkcie tela. Vysoká koncentrácia draslíka v kalerábe sa hodí na podporu a nabudenie energie v tele na každý deň!
4. Regulácia krvného tlaku
Draslík rovnako pomáha kardiovaskulárnemu systému znižovať napätie, ktoré je vyvíjané na krvné cievy a tepny. Tento efekt vedie k podpore krvného obehu, okysličovaniu tela a znižuje sa tak riziko kardiovaskulárnych príhod, ako sú mŕtvica alebo infarkt myokardu. Draslík je tiež kľúčovou súčasťou regulácie tekutín v tele, pretože pracuje so sodíkom na regulácií pohybov tekutiny medzi bunkami.
5. Prevencia anémie
Prítomnosť železa v kalerábe vedie k prevencií anémie, ktorá sa prejavuje slabosťou, únavou, bolesťami hlavy, problémami so žalúdkom, dezorientáciou a poruchami v imunitnom systéme. Prítomnosť kalcia v kalerábe podporuje príjem železa, čo je ďalšie plus kalerábu a to hlavne pre anemikov.
6. Podpora kostí
Ako starneme, naše kosti slabnú, preto je potrebné prijímať jedlo bohaté na minerály. Kaleráb obsahuje vysokú úroveň mangánu, železa a vápnika, čím telo chráni pred vznikom osteoporózy.
7. Starostlivosť o oči
Vitamín A v kalerábe chráni náš zrak a to tak, že neutralizuje voľné radikály v oku a je prevenciou pred oxidatívnym stresom. Okrem neho kaleráb obsahuje betakarotén, ktorý je dôležitý antioxidant nielen pre naše oči, ale aj telo.
8. Podpora metabolizmu
Ak patríte medzi ľudí, ktorí cítia, že v ich tele nie je niečo v poriadku, rozhodne si doprajte kaleráb. Je totiž bohatým zdrojom B-vitamínov, ktoré hrajú dôležitú rolu v enzymatických procesoch tela. Tie ovplyvňujú funkcie tela a efektivitu našich systémov.
9. Prevencia rakoviny
Kaleráb patrí medzi potraviny, ktoré majú vysoký obsah fytochemikálí, ktoré sú dôležité antioxidanty a slúžia na prevenciu rakoviny prostaty alebo prsníka.
Kaleráb môže byť alergénom len vo veľmi vzácnom prípade potravinovej alergie, preto si ho väčšina ľudí môže s chuťou dopriať. Tak s chuťou do neho!
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.