Toto je najlepší spôsob, ako umyť jablká od pesticídov
Vedci zistili, aký je najlepší spôsob umývania jabĺk pred konzumáciou.
Ako čistíte jablká predtým, ako ich zjete? Opláchnete ich pod vodou alebo iba rýchlo utriete rukávom? Podľa vedcov to však pravdepodobne robíte zle. Nová štúdia vedcov z University of Massachusetts, Amherst naznačuje inú metódu, ktorá môže byť omnoho účinnejšia: namočiť ich v roztoku vody a sódy bikarbóny.
Jablká, ktoré kupujete v obchodoch s potravinami, sú už umývané, hovorí autorka štúdia Lili He z University of Massachusetts, Amherst. Cieľom umývania je však iba odstrániť nečistoty a zabiť všetky škodlivé mikróby. To znamená, že ak chcete znížiť vystavenie účinkom pesticídov, je dôležité, aby ste ich aj doma vyčistili predtým, ako ich budete jesť.
Experimentovanie na jablkách
Aby zistil účinnosť rôznych spôsobov umývania, tím vedcov kúpil organické jablká odrody Gala a potom ich ošetrili dvoma pesticídmi, ktoré sa bežne používajú na jablká, z ktorých jeden je určená na prenikanie do ovocia. Potom výskumníci umyli rôzne skupiny jabĺk v bieliacom roztoku používanom pri komerčnom spracovaní. Výskumníci tiež umyli jablká roztokom z vody a sódy bikarbóny a tiež iba čistou vodou.
Vedcov spočiatku prekvapilo, ako dlho trvalo umyť všetky pesticídy. Ponorenie jabĺk do roztoku so sódou bikarbónou na 2 minúty odstránilo viac pesticídov ako dve minúty v bieliacom roztoku alebo dve minúty oplachovania v tečúcej vode. No roztoku sódy bikarbóny trvalo len 12 až 15 minút, aby jablká úplne zbavil pesticídov použitých v tejto štúdii.
Pesticídom sa úplne nevyhnete
Lili He upozorňuje, že pri produkcii jabĺk je možné použiť desiatky pesticídov a výskumný tím sa zameral len na dva. Bez ohľadu na to, ako dôkladne vyčistíte svoje jablká, možno nebudete schopní odstrániť všetky chemikálie, pretože niektoré môžu preniknúť hlbšie do ovocia, v závislosti od toho, aké pesticídy a kedy boli aplikované.
Najlepší spôsob, ako znížiť vystavenie pesticídom v produktoch, je kupovať ovocie a zeleninu v biokvalite, pretože sa pestujú bez použitia syntetických pesticídov. Niektoré typy konvenčne pestovaných plodín majú väčšiu pravdepodobnosť vysokých hladín rezíduí pesticídov ako ostatné.
Tiež by ste mali ovocie a zeleninu pred konzumáciou umyť trením pod tečúcou vodou (alebo drhnutím, ak má tvrdú kožu). Ideálne je to urobiť hneď, ako si ho prinesiete domov. Čím dlhšie sú pesticídy na ovocí a zelenine, tým hlbšie sú absorbované a tým ťažšie je ich odstrániť.
Ak sa chcete zbaviť čo najviac pesticídov, vložte vaše ovocie či zeleninu do roztoku z jednej čajovej lyžičky jedlej sódy a dvoch šálok vody po dobu dvoch minút alebo viac (čím dlhšie, tým viac chemikálií sa zbavíte). Pred jedlom ho znovu opláchnite vodou.
Táto potravina je zodpovedná za rapídny nárast prípadov cukrovky
Značné percento prípadov diabetu je spôsobené konzumáciou tejto potraviny.
Tieto zmeny na tvári signalizujú vážne problémy so srdcom
Lekár prezradil príznaky zlyhávania srdca, ktoré by nikto nemal ignorovať.
Tieto bežné lieky výrazne zvyšujú riziko autizmu a ADHD, tehotné ženy by ich nemali brať
Lieky, ktoré užívajú milióny tehotných žien, môžu mať za následok autizmus u detí.
Lekár sa nakazil rakovinou: Takto ju dokázal dostať od pacienta
Ide o prvý zdokumentovaný prípad svojho druhu.
Tento druh mlieka je spojený s depresiou a úzkosťou
Výskumníci radia, ktorý typ mlieka je lepší z hľadiska vplyvu na duševné zdravie.